ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ, ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Απόκριες στη Λάρισα και τα παράλια

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2018 22:20

Πλούσιες και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις όχι μόνο εντός της Λάρισας αλλά και στα παράλια.

Παραδοσιακά θα γιορτάσει τις Απόκριες η Λάρισα, με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς με Κρουστά και Μπουλούκια στο κέντρο της πόλης και με Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης.

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς θα αναβιώσουν τα «Μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, ομάδες μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, θα αναστατώσουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παρέλαση του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί σε δρόμους και πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, προσκαλώντας τους Λαρισαίους να πάρουν μέρος στο γλέντι με τα Μπουλούκια στην Κεντρική πλατεία.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Tην Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση του Δήμου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης και παράλληλες εκδηλώσεις των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου.

Στην κεντρική εκδήλωση στήνεται ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με τα κορυφαία μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τη Λαϊκή και την Παραδοσιακή ορχήστρα, με τους Σπύρο Καβαλλιεράτο, Βαγγέλη Τσιαπλέ, Αλέξανδρο Τσιωνά, Μαρία Δεληγιάννη, Κώστα Δεδούση, Ρήγα Μακρόπουλο, Κώστα Παπαδημητρίου, Απόστολο Μαυραντζά και Γιώργο Δεληγιάννη.

Θα προσφερθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους, η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, οι μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί σεφ του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας, θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους στη μαγειρική τέχνη, στο ψήσιμο και το σέρβις.

«ΓΗΙΝΟΙ ΚΑΙ… ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ» ΑΠΟ ΤΑ ΚΔΑΠ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Φήμες λένε πως εξωγήινοι έρχονται σε μυστική αποστολή στη Λάρισα για να μελετήσουν το φαινόμενο της Αποκριάς. Τι είναι αυτά τα μυστηριώδη «κομφετί», οι «σερπαντίνες», τα «μπουλούκια» και τα μασκέ πάρτι; Από έγκυρες πηγές μάθαμε πως θα προσγειωθούν στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο Μασκέ Ντίσκο Πάρτι που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας. Αν θέλετε να γνωρίσετε έναν αυθεντικό εξωγήινο, να μιλήσετε και να επικοινωνήσετε μαζί του, συντονιστείτε στο πάρτι. Τα παιδιά των ΚΔΑΠ θα σας μάθουν τη γλώσσα του με μουσική και χορό. Σταθμοί υποδοχής εξωγήινων: πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου και Κούμα, πεζόδρομος Πατρόκλου (Παναγούλη έως Ασκληπιού) και πεζόδρομος Φιλλελήνων και Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα (ώρα Γης).

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ «ΚΡΕΠΑ»

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργανώνουν τη φετινή Γιορτή Καρναβαλιού με βασίλισσα την «κρέπα», αύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και τις ώρες 6 έως 8.30 το απόγευμα. Η Γιορτή της Κρέπας θα γίνει στον πεζόδρομο μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο με Σεφ από τη Σχολή Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη στήριξη της επιχείρησης Γκουνέλας για την παροχή του επαγγελματικού εξοπλισμού. Επίσης, οι σχολές Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ θα προσφέρουν αποκριάτικο μακιγιάζ προσώπου (face painting) και σχετικές κατασκευές στους περαστικούς…

ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΛΚΑΖΑΡ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλκαζάρ και η 1η Δημοτική Κοινότητα οργανώνουν εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της συνοικίας(πίσω από το γήπεδο Αλκαζάρ-εκκλησία Αγίας Αικατερίνης). Στους επισκέπτες θα προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα(φασολάδα, χαλβάς, τουρσί, λαγάνα και κρασί) ενώ θα απολαύσουν ζωντανή μουσική από την ορχήστρα «Νόστος» και τραγούδια από τον Γιάννη Μικερτζή.

ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Την Καθαρά Δευτέρα η Δημοτική Κοινότητα, ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνουν πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί στον χώρο της κάτω πλατείας και θα περιλαμβάνουν φασολάδα, νηστίσιμα, κρασί, λαϊκό γλέντι με μουσική και παρέλαση με Καμήλα, Μασκαράδες και Γαϊτανάκι.

ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλέας και του Συνοικισμού Αμυγδαλέας "Η ΓΟΥΝΙΤΣΑ",

Οργανώνει βραδινό γλέντι την Κυριακή των Απόκρεω, στην πλατεία του χωριού (μετά τις 7:30 μ.μ.). Εκδηλώσεις οργανώνονται και για την Καθαρά Δευτέρα (μετά τις 10π.μ.) με την παραδοσιακή φασολάδα και με τη συνοδεία ορχήστρας, στην οποία παίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Καραγιάννης και Βασίλης Κοτσώνας τραγούδι, Αποστόλης Οικονόμου πλήκτρα, Σάκης Πνευματικός μπουζούκι και κλαρίνο ο Μιχάλης Καραμούτης. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ

Τριήμερες εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης Αγιοκάμπου. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 8μ.μ. και αφορά την κοπή της πίτας στην ταβέρνα του Παναγούλη. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με πολλή μουσική και χορό μέχρι πρωίας και με πλούσια λαχειοφόρο.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλη φωτιά θα ανάψει στην πλατεία του χωριού με τους καρναβαλιστές να στήνουν χορό γύρω από αυτή και στη συνέχεια να γεύονται από το μπουφέ τις λιχουδιές που θα έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, συνοδεία άφθονου κρασιού και τσίπουρου. Αργά το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς θα είναι την Καθαρά Δευτέρα στις 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία της Σκήτης με πολλή μουσική και χορό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή φασολάδα που θα μαγειρεύουν οι γυναίκες στη πλατεία μαζί με πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Στο γήπεδο της Σκήτης με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, θα γίνει το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού.

ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα και στο Σκλήθρο, από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού. Μετά τις 10.30 στον χώρο του σχολείου θα γιορταστούν τα Κούλουμα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνα, κρασί και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις, σε ένα τετραήμερο γεμάτο μουσική, χορό και πολύ κέφι.

Αύριο Παρασκευή στις 5 το απόγευμα ένα πάρτι γεμάτο εκπλήξεις περιμένει τους μικρούς φίλους, με κλόουν, ανιματέρ, face painting και πολλά άλλα.

Μεθαύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα ο σύλλογος διοργανώνει ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με χορευτικά, ενώ στις 10 το βράδυ όλοι οι μεγάλοι θα διασκεδάσουν σε ένα μασκέ πάρτι στο «Εν Πλω», στην καρδιά του Πλαταμώνα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, με την παρέλαση των καρναβαλιστών οι οποίοι θα κατακλύσουν στις 12 τον κεντρικό δρόμο του Πλαταμώνα πεζοί αλλά και σε άρματα. Τα Χάλκινα της Γουμένισσας θα «ανάψουν» το γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει το άναμμα της τσαγκάλας και πάρτι με δώρα όπου και θα ανακοινωθεί το καλύτερο καρναβάλι. Την Καθαρά Δευτέρα στην Κεντρική πλατεία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής θα εορταστούν τα Κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα και πολύ χορό. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 3 το μεσημέρι με τους Imam Baildi οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» με τον δικό τους ξεχωριστό ήχο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass