«Ολες του γάμου οι χαρές» στους Γόννους

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια έκθεσης του Λαογραφικού Μουσείου

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 22:08

Εντυπωσιακά ήταν τα εγκαίνια του αφιερώματος με τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων της επετειακής έκθεσης με τίτλο: "Ολες του γάμου οι χαρές». Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη έκθεση που αφορά στον Γάμο και τις χαρές του στο παρελθόν.

Στις προτεραιότητες της δράσης γενικότερα του Λαογραφικού Μουσείου και του συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η επιστημονική καταγραφή των δρώμενων, ιστορικά, αλλά και στη σύγχρονη εξέλιξή τους, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, καθώς και ο συνδυασμός τους με την ψυχαγωγία.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, τα επίσημα εγκαίνια έγιναν χθες Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο του συλλόγου και του Μουσείου κ. Βασίλη Καραβιδέ να ευχαριστεί και δημόσια την εφημερίδα «Ελευθερία» για τη στήριξη του συλλόγου και του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος συγχάρηκε τους διοργανωτές γι’ αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και την 20χρονη πορεία του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν η «ψυχή» του συλλόγου και του Μουσείου, ο εκπαιδευτικός, στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων κ. Γιώργος Αλεξανδρής, ο οποίος στην κεντρική του ομιλία, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 «Ως Γάμος λοιπόν ονομάζεται η τελετή με την οποία συνιστάται και αναγνωρίζεται μια νόμιμη γενετήσια ένωση που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας. Μια διαβατήρια τελετουργία που σφραγίζει το πέρασμα του ατόμου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος προσδιορίζεται ως η κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση δύο προσώπων.

Σκοπός λοιπόν της έκθεσης αυτής είναι να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι για τον τρόπο με τον οποίον τελούνταν το μυστήριο αυτό παλιότερα. Να δούμε όλοι μας τον γάμο όχι όπως γίνεται σήμερα με ακριβά κοστούμια και νυφικά, με τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις δεξιώσεις με φανταχτερές τουαλέτες κι ακριβά κοσμήματα σε χλιδάτα κέντρα διασκέδασης . Να δούμε τον γάμο όπως ακριβώς είναι στην ουσία του. Σαν ένα σημαντικό γεγονός, σαν ένα ορόσημο στη ζωή δύο ανθρώπων, που ενδεχόμενο ήταν και να μη γνωρίζονται και ακόμη να μην είχαν ιδωθεί καν πιο μπροστά μιας και οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν από προξενιό.

Παλαιότερα ο γάμος γινόταν στο σπίτι της νύφης, όπου ο γαμπρός πήγαινε με όλο του το σόι, τους φίλους του, τους προσκεκλημένους του, με τη συνοδεία οργάνων. Αργότερα οι γάμοι άρχισαν να γίνονται αποκλειστικά στην εκκλησία. Στα χωριά που τα σπίτια ήταν κοντά πήγαιναν σε πομπή στον ναό με τα όργανα να παίζουν και τα μπρατίμια να κερνούν.

Το σημαντικό αυτό γεγονός το ζούσαν έντονα, όχι μονάχα οι μελλόνυμφοι και το συγγενικό τους περιβάλλον, αλλά και η τοπική κοινωνία. Όλο το χωριό ή η γειτονιά στις πόλεις.

Τα έθιμα του γάμου ήταν πολλά και προσπαθούσαν όλοι να τα τηρήσουν με σχολαστική ακρίβεια, γιατί πίστευαν ότι, αν δεν τα τηρούσαν, δεν πρόκοβε και δε θα στέριωνε το καινούργιο σπιτικό.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε καταρχήν χάρη σε μια ιδέα του ζεύγους Καραβιδέ , αλλά κυρίως χάρη στη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση. Χάρη στα αντικείμενα που εσείς ήρθατε και προσφέρατε -ανώνυμα κι επώνυμα - στον χώρο αυτό αλλά και στο Λαογραφικό Μουσείο.

Κυρίως όμως χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών του συλλόγου και του Μουσείου, δεκάδων συγχωριανών μεγαλύτερων σε ηλικία, αλλά και νέων. Η νεολαία του χωριού είναι αυτή που πήρε στα χέρια της και βάστηξε το μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας: την όλη οργάνωση των χώρων του μουσείου μας, συγκέντρωση υλικού - διαμόρφωση χώρων –ξεναγήσεις – καθαριότητα –συντήρηση».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας: Πρωί: 11.00 -13.00, και το απόγευμα 18.00 – 20.00.

ΓΟΝΝΟΙ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass