ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Για τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στην Κρανέα

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2019 17:45

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Έχει γίνει πολύς λόγος μέχρι στιγμής σχετικά με το τι συνέβη τις ήμερες του Πάσχα στη Κρανιά, με διάφορα σενάρια και υποθέσεις να διατυπώνονται. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Για αρχή, είχαμε ένα εκτεταμένο φαινόμενο με μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που κράτησε ένα με δύο εικοσιτετράωρα, κάποια από τα οποία απευθύνθηκαν στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας της περιοχής. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπέρασμα για τον αριθμό των κρουσμάτων ανατρέχοντας μόνο στα καταγεγραμμένα περιστατικά στα Κ.Υ. Ελασσόνας και Δεσκάτης γιατί εκεί απευθύνθηκαν, όπως γίνεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, τα περιστατικά που είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα ή αυτά στα οποία συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι υγείας. Ακόμα και έτσι οι 30 συν προσελεύσεις (δεν γνωρίζω δυστυχώς ακριβή αριθμό) για τον ίδιο λόγο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στις μονάδες υγείας δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αμελητέο ποσοστό (ποια είναι αλήθεια η μέση προσέλευση καθημερινά για τον ίδιο λόγο;), ούτε τυχαίο γεγονός.

Επίσης η πληθώρα των περιστατικών καθώς και η στενή χρονική συσχέτιση, χωρίς να προηγούνται ή να έπονται ανάλογα κρούσματα και χωρίς να καταγράφονται ανάλογα φαινόμενα τις προηγούμενες χρονιές ώστε να μπορούν αποδοθούν, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί, σε διατροφικές κραιπάλες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μαζική έκθεση του πληθυσμού σε κάποιο λοιμώδη παράγοντα. Αν εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους μιας τόσο μαζικής έκθεσης, η πιο πιθανή εκδοχή είναι αυτή της έκθεσης μέσω του δικτύου υδροδότησης.

 Έχοντας λοιπόν ως κυρίαρχη εκδοχή ότι υπήρξε επιμόλυνση στο δίκτυο υδροδότησης του χωριού, έστω και πρόσκαιρης, θα πρέπει να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα: Πρώτον, από πού υδροδοτήθηκε το χωριό τις ήμερες του Πάσχα και εάν υπήρξε αλλαγή σε σχέση με τη συνήθη υδροδότησή του; Εάν οι εγκαταστάσεις υδροδότησης που χρησιμοποιήθηκαν είχαν συντηρηθεί σωστά; Πότε έγινε η τελευταία συντήρηση και ο τελευταίος έλεγχος καταλληλότητάς τους; Θα πρέπει ακόμα να απαντηθεί εάν μετά την έναρξη των κρουσμάτων πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης όπως η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ενδεχόμενο επιμόλυνσης του δικτύου ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα. Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν ο ποιοτικός έλεγχος του παρεχόμενου νερού που έκανε η ΔΕΥΑ έγινε με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία και σύμφωνα με τις συμβάσεις ποιοτικού έλεγχου της ΔΕΥΑ από ανεξάρτητο εργαστήριο.

Εάν και εφόσον οι απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα είναι τέτοιες που να αποκλείουν την έκθεση σε λοιμώδη παράγοντα μέσω του νερού, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άλλες πιθανές αιτίες ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι τέτοια περιστατικά ίσως είναι μια «καλή» αφορμή να ξανασυζητήσουμε για την πολιτική που προωθήθηκε και προωθείται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την τωρινή κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων Καποδίστρια και Καλλικράτη, με τη δημιουργία των μητροπολιτικών δήμων, που ουσιαστικά στερούνται υποδομών, προσωπικού και τεχνογνωσίας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί και οδηγούν στην περιθωριοποίηση και τον μαρασμό της υπαίθρου.

 

 

Παπαγεωργίου Γιώργος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass