ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ 100 ΣΤΡ. ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Καλλιεργώντας …από απόσταση!

* «Υιοθετώντας» ένα δέντρο μπορεί κάποιος να το παρακολουθεί να μεγαλώνει από μακριά, να κάνει προτάσεις και τελικά να γευτεί τη σοδειά…

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 13:11

ΔΡΑΜΑ

Κάθεται στο γραφείο του που βρίσκεται στον 30ό όροφο ενός ουρανοξύστη στο Τόκιο. Αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα για να χαλαρώσει από τα επαναλαμβανόμενα ραντεβού και τις συσκέψεις.

Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καθαρό αέρα … να έρθει κοντά με τη φύση. Αποφασίζει λοιπόν να εισέλθει στην ιστοσελίδα http://www.rodino.gr , και να δει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του δέντρου, το οποίο ενώ μεγαλώνει από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ξέρει ακριβώς την ανάπτυξή του, όπως και γνωρίζει από τώρα με ποιον θα μοιραστεί την τύχη της ροδιάς του τα Χριστούγεννα.

Και μπορεί η πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του, ή τρέχει να προλάβει τους ρυθμούς των πόλεων, να μην είναι ακόμα έτοιμη, δεδομένου ότι απαιτεί την επένδυση σημαντικού ποσού, ωστόσο "με ειδική ομάδα το δουλεύουμε. Αργά μεν, αλλά ετοιμάζεται, όπως επίσης και η μετάφραση των στοιχείων της ιστοσελίδας στα αγγλικά", επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παραγωγός, Χρήστος Γκόντιας. "Εγώ μπορεί να βάζω τη δουλειά στο χωράφι, αλλά ποντάρω στο να μεγαλώνουμε μαζί ένα από τα δέντρα μου, με κάθε ενδιαφερόμενο".

Επισημαίνοντας ότι η ενσωμάτωση των προαναφερόμενων παραμέτρων στην ιστοσελίδα, αποτελεί για τον ίδιο το "κερασάκι στην τούρτα", ο κ. Γκόντιας σημείωσε χαρακτηριστικά "πλέον το να εκπληρώσω το όνειρό μου στο 100% δεν απέχει μακριά και η διαδρομή μου μέχρι εδώ, με έκανε να συνειδητοποιήσω στο έπακρον ότι όλα είναι εφικτά, αρκεί να δουλεύει κάποιος με προσήλωση σε αυτό που πιστεύει και αγαπάει".

Στον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Μακεδονίας λοιπόν, και συγκεκριμένα στον νομό Δράμας, στο χωριό Φωτολίβος, ανάμεσα σε δύο ποτάμια, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγγίτη και μεταξύ των βουνών Παγγαίο και Φαλακρό, βρίσκεται το κτήμα "Ρόδινο" έκτασης 100 στρεμμάτων. Ένα κτήμα που για δεκάδες χρόνια οι παραγωγές του ήταν δημητριακών, ζαχαροτεύτλων και βάμβακος. Ώσπου το 2009, λόγω συγκυριών, ο Χρήστος Γκόντιας αποφάσισε να φυτέψει δέντρα και σήμερα ο αριθμός τους διαμορφώνεται σε 4.500.

Το κτήμα Ρόδινο παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και από την πλευρά της εφαρμογής διαδικασιών βιολογικής καλλιέργειας αφού, ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες τυποποιήσεις, έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, προστασία στους καρπούς παρέχεται και μέσω των διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας που έχουν εγκατασταθεί μέσα από την αξιοποίηση των κατάλληλων κοινοτικών πόρων. Την παραδοσιακή εικόνα ενισχύει ένα πέτρινο σπιτάκι, "δίπλα στο οποίο έχουμε το αμπέλι μας", το οποίο περιβάλλεται από αρωματικά φυτά. "Σας περιμένουμε λοιπόν να το επισκεφτείτε, είτε μέσα από την ιστοσελίδα μας είτε δια ζώσης", λέει και προσθέτει: "οραματιζόμενοι το μέλλον, πάντα με οικολογική συνείδηση, έχουμε φτάσει στο ευχάριστο σημείο να παράγουμε καρπό χωρίς χημική επιβάρυνση. 'Αλλωστε, η προστασία της βιοποικιλότητας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικονομία στο νερό είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτήματος".

"Τις αξίες αυτές ευελπιστούμε να μεταδώσουμε στους επισκέπτες και στους πελάτες μας", μας τόνισε και υπογράμμισε ότι μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλαν όλα τα μέλη της οικογένειας, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, έφθασαν στο σημείο να παρουσιάσουν το πρόγραμμα "Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο".

Το εγχείρημα αυτό επιδιώκει να απλώσει γέφυρες ανάμεσα στους αγρότες και στους ανθρώπους της πόλης, δηλαδή τον αστικό πληθυσμό. Αδελφοποιώντας τις δυο αυτές ομάδες, στόχος είναι η δημιουργία "και γιατί όχι, η μάθηση των δυο τάξεων μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναδείξουμε τη δουλειά που κάνουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε περιμένοντας από έναν σπόρο να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε καρπούς", επισήμανε.

Η προσπάθεια γίνεται για να "θυμηθούμε τις ρίζες μας και τις αξίες, τις οποίες έχουμε χάσει στο πέρασμα των χρόνων. Αξίες που μπορούμε να ξαναβρούμε καλλιεργώντας τη μάνα γη. Είναι ένας τρόπος για να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς, κάτι που σε αυτήν τη δύσκολη εποχή που περνάμε νομίζω ότι είναι ζητούμενο και απαραίτητο για όλους μας".

Παράλληλα, όπως εξήγησε, με το πρόγραμμα "ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο" δίνεται ακόμα μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά μας να δημιουργούν και να αποκτήσουν τον ανάλογο σεβασμό προς τη φύση και τα αγαθά που μας προσφέρει αυτή, χωρίς αντάλλαγμα."Γιατί η γη, μας ενώνει", όπως επισημαίνει ο κ. Γκόντιας.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ;

Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι επιλέξει το είδος του δέντρου που θέλει να μεγαλώσει μαζί με τον παραγωγό που δουλεύει στο χωράφι. "Μπορείτε να το ονοματίσετε, να το δείτε, να παρακολουθείτε την εξέλιξη του και να κάνετε τις δικές σας προτάσεις για το μεγάλωμά του, ενώ έχετε τη δυνατότητα να το επισκέπτεστε όποτε θέλετε (κατόπιν συνεννόησης)", μας επισήμανε ο κ. Γκόντιας και πρόσθεσε "εμείς αναλαμβάνουμε εξ'ολοκλήρου την καλλιέργεια και τη φροντίδα του. Στην ιστοσελίδα μας θα υπάρχει ενημέρωση μεμονωμένη για την πορεία του δέντρου σας έως τη συγκομιδή του Οκτωβρίου".

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έχετε τη δυνατότητα: να συλλέξετε μόνοι σας τα ρόδια, ή τους λωτούς (με εξοπλισμό που θα σας παρέχουμε εμείς), να αναθέσετε σε εμάς τη συγκομιδή και την αποστολή σε εσάς της σοδειάς του δέντρου.

Το ετήσιο κόστος του "μεγαλώματος" του δέντρου είναι 50 ευρώ και περιλαμβάνει την περιποίηση, τακτική ενημέρωση και την παραγωγή του. Η εγγύηση ελάχιστης παραγωγής είναι 20 κιλά ρόδια ή λωτοί. Επίσης, κατόπιν συνεννόησης, θα μπορεί ο συνοδοιπόρος στο μεγάλωμα του δέντρου, να επισκεφθεί το κτήμα να περιηγηθεί σε αυτό, να κάνει πικ νικ, ή ακόμα και να διανυκτερεύσει στον παραδοσιακό ξενώνα που υπάρχει.

Το πρόγραμμα "Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο" συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα επισκεψιμότητας του κτήματος που το καθιστά προσβάσιμο σε, μεταξύ άλλων, σχολικές ομάδες δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτών. Ήδη, από το 2004 μέχρι σήμερα πιλοτικά έχουν επισκεφτεί το κτήμα φοιτητές της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας και του Παιδικού Σταθμού Φωτολίβους.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που μπορεί να πραγματοποιήσει μια ομάδα στην ιστοσελίδα, είναι αναρτημένο υλικό προετοιμασίας για τη δυνάμει επίσκεψη και εκπαιδευτικό φυλλάδιο. "Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας επισκεφτείτε και μέσω της ενεργητικής βιωματικής μάθησης τα παιδιά όχι να είναι απλά παρατηρητές αλλά να βιώσουν την εκπαιδευτική εμπειρία πώς μεγαλώνει ένα δέντρο μέσα σε ένα αυθεντικό κέντρο μάθησης", υπογράμμισε, προσθέτοντας «όλο τον χρόνο εμείς είμαστε εδώ».

ΡΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΛΩΤΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Στο κτήμα καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες με ροδιές και δύο με λωτούς. Οι καλλιέργειες που έχουν επιλεγεί "είναι πια διάσημες για τα πολλαπλά τους οφέλη". Το ρόδι ονομάζεται αλλιώς και "κόκκινος χρυσός", αφού μια πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν τη διατροφική του αξία και τα οφέλη που έχει στην καρδιά, στην πίεση, στη χοληστερίνη, στην αντικαρκινική προστασία και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. "Πώς λοιπόν να μη θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, γονιμότητα και ευημερία";, αναρωτιέται ο κ. Γκόντιας.

Ο λωτός, ή "το μήλο της Ανατολής" έχει πατρίδα του την Κίνα. Τύγχανε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική του γεύση και για αυτό το ονόμασαν "τροφή θεών". Από την Κίνα εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, όπου θεωρείται μέχρι και σήμερα εκλεκτή λιχουδιά. Ο λωτός έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες - υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που δίνει λάμψη στο δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Περιέχει φυτικές ίνες (αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας). Είναι καλή πηγή ενέργειας (100 γρ φρέσκου λωτού έχουν μόνο 70 θερμίδες) για όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

WONDERFUL: Είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στις ΗΠΑ. Στη Β. Ελλάδα συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και των σπόρων είναι πολύ ελκυστική. Έχει μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.

HICAZ: Μια σχετικά όψιμη ποικιλία με έντονο κόκκινο καρπό και γλυκόξινη γεύση. Έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία Wonderful και είναι διπλής χρήσης, δηλαδή προσφέρεται για νωπή κατανάλωση αλλά έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό.

ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Γλυκιά ποικιλία Ελληνική με μαλακό καρπό για νωπή κατανάλωση μόνο, με λευκοκίτρινο καρπό. Προέρχεται από την περιοχή της Ερμιόνης από όπου πήρε και το όνομα της και είναι μια σχετικά πρώιμη ποικιλία. Οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι σχεδόν ίδιες με όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες.

ΚΑΡΑΛΙΟΚ (ΣΟΚΟΛΑΤΑ):Η «σοκολάτα» ίσως είναι από τα ωραιότερα γλυκά φρούτα. Η συλλογή του καρπού στα πεδινά της Δράμας γίνεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Εκτός από νωπή κατανάλωση κάνει για μαρμελάδες και για γλυκά του κουταλιού. Το φρούτο κυρίως εξάγεται στη Λευκορωσία και την Ιορδανία ενώ τώρα ξεκίνησε να εμφανίζεται και στην ελληνική αγορά.

JIRO: Καρπός μεσαίου μεγέθους με πλακέ σχήμα, κίτρινος-πορτοκαλί κατά την ωρίμανση και έντονο πορτοκαλί στην υπερωρίμανση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως και το μήλο πριν παραωριμάσει όπως γίνεται με τις περισσότερες ποικιλίες. Πλούσιος σε βιταμίνες C ,B1, B2, B6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό, για αυτό τον λόγο διαιτολόγοι και διατροφολόγοι το συνιστούν όλο και πιο συχνά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass