Γιάννης Θανόπουλος

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΕ» ΠΡΟΩΡΑ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2018 16:04

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018 έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, ένας σημαντικός άνθρωπος. Πρόκειται για τον Δρα μηχανικό Γιάννη Θανόπουλο, που ήδη η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αφενός στον χώρο των συναδέλφων του μηχανικών, αφετέρου στην κοινωνία της Λάρισας όπου κατοικούσε, αλλά και ευρύτερα στους χώρους, που ανέπτυξε την πολύπλευρη κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική του δραστηριότητα.


Ο Γιάννης Θανόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1953. Ήταν γιος του διακεκριμένου γεωπόνου Χρήστου Θανόπουλου, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως δ/ντής στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων.
Σπούδασε στο ΕΜ Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 1976. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Grenoble της Γαλλίας, όπου απέκτησε πτυχίο Υδραυλικής (1977) και στη συνέχεια τον τίτλο του Δόκτορα Γεωτεχνικού Μηχανικού (1981).
Η βασική επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν στη ΔΕΗ όπου από το 1984 επέβλεπε τις εργασίες κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Πηγών Αώου έως την ολοκλήρωσή του το 1990. Παράλληλα ήδη από το 1986 απασχολήθηκε και στην επίβλεψη των ΥΗΕ στον Αχελώο (Συκιά, κ.λπ.), ενώ από το 1990 έως το 2000 εργάσθηκε ως επικεφαλής της επίβλεψης στην κατασκευή του ΥΗΕ Μεσοχώρας, ένα έργο με το οποίο συνδέθηκε άρρηκτα το όνομά του.
Από το 2001 έως το 2012 ο Γιάννης Θανόπουλος άσκησε τα καθήκοντα του διευθυντού των εργοταξίων της ΔΕΗ στη Θεσσαλία, ενώ παράλληλα προσέφερε τις υπηρεσίες του ως έμπειρος τεχνικός σύμβουλος σε πολλά άλλα μικρότερα θεσσαλικά έργα (Λογγά, Παναγιώτικο, Σήραγγα εκτροπής Κερασιώτη, Λιβάδι Ελασσόνας, Αγιονέρι), καθώς και σε πολλά άλλα εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό (Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια, κ.α.).
Με τις γνώσεις που κατείχε ο Γιάννης Θανόπουλος ανέπτυξε επίσης έντονη επιστημονική δραστηριότητα είτε μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Μεγάλων Φραγμάτων, της οποίας υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα μέλη, είτε μέσω άλλων κοινωνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Ημερίδες, επιτροπές ΤΕΕ, κ.ά.). Ακόμα, ανέπτυξε συνεργασία διδάσκοντας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Τέλος συμμετείχε στην εκπόνηση πλήθους επιστημονικών ανακοινώσεων, διαλέξεων, εκδόσεων κ.λπ., ενώ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της μεγαλύτερης διείσδυσης των ΥΗ Έργων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Παράλληλα πρωτοστάτησε ως πολίτης και επιστήμων με συλλογικότητες της Θεσσαλίας για την υλοποίηση των ΥΗΕ επί του Άνω Αχελώου (Συκιάς και Μεσοχώρας) και έναν χρόνο πριν τον θάνατό του ευτύχησε να δει το έργο της Μεσοχώρας να «ξεμπλοκάρει» επιτέλους από τα εμπόδια που επί δεκαετίες «έστηναν» κατά του έργου ποικίλες οργανώσεις και κόμματα εμμονικών αντιπάλων της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γιάννης Θανόπουλος ήταν εξαιρετικά αγαπητός, λάτρευε τη μουσική, υπήρξε ταλαντούχος κιθαρίστας και αγαπούσε με πάθος την οικογένειά του, τη σύζυγό του Όλγα και την κόρη του Λουίζα.
Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

* Κώστας Γκούμας, Τάσος Μπαρμπούτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass