Ο ζωγράφος των… Χριστουγέννων

Ο ΝΙΚ. ΚΟΥΤΡΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2018 22:14

Γυρίζει με ένα τραπεζάκι στους δρόμους της Λάρισας. Το ανοίγει και στήνει πάνω του ένα σωρό χρώματα. Ασημένια, χρυσά, πράσινα και κόκκινα. Ετοιμάζει τα πινέλα του κι αρχίζει να μετράει ανεβαίνοντας στη μικρή του σκάλα.

Είκοσι από δω, τριάντα από εκεί. Πάει λίγο πιο πίσω και σχηματίζει ένα υποτιθέμενο κάδρο με τα δάχτυλά του. Δείχνει να το έχει έτοιμο στο μυαλό του. Κρατάει και αλφάδι για να μη χάνει ούτε εκατοστό από την ευθεία. Ο Νίκος Κούτρας είναι επαγγελματίας ζωγράφος για δέκα μήνες τον χρόνο. Για δύο μήνες ωστόσο μεταμορφώνεται σε έναν ζωγράφο των… Χριστουγέννων θέλοντας να δώσει μια διαφορετική πινελιά στις βιτρίνες της πόλης.

«Ήδη ξεκίνησα από 1η Νοεμβρίου και όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνουν οι παραγγελίες». Τον συναντάμε την ώρα που ζωγραφίζει ένα καφέ στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου και κάνουμε μια κουβέντα την ώρα που εκείνος δημιουργεί κι ενόσω περαστικοί σταματούν για να χαζέψουν λιγάκι.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια περίπου» μας λέει. «Μου ζήτησε ένας φούρναρης στη γειτονιά μου να του κάνω τη βιτρίνα. Εγώ δεν το βρήκα άσχημη ιδέα και είπα να δοκιμάσω. Αμέσως είδα πως υπήρχε αντίδραση θετική τόσο από τον καταστηματάρχη όσο και από περαστικούς».

Και έτσι από στόμα σε στόμα αυτό άρχισε να γίνεται μόνιμη κατάσταση. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν σταματάει να γεμίζει τις βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης με γιρλάντες, Αϊβασίληδες, τάρανδους, δώρα, ξωτικά, χριστουγεννιάτικα δέντρα, κάλτσες πολύχρωμες, αστέρια, μάγους με δώρα και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας.

«Τα τελευταία χρόνια οι καταστηματάρχες το έχουν πάρει πολύ ζεστά το ζήτημα του στολισμού της βιτρίνας. Είναι κάτι που δημιουργεί μια άλλη ατμόσφαιρα τόσο στα καταστήματά τους αλλά και σε όλη την αγορά» επισημαίνει και προσθέτει πως «Αυτή η αύξηση ήταν που έκανε και πολλούς άλλους καλλιτέχνες να βγαίνουν στον δρόμο για να ζωγραφίζουν βιτρίνες».

Η τεχνική αυτή είναι καθιερωμένη σε όλες τις πόλεις πλέον. Τόσο πολύ μάλιστα που ο ίδιος πηγαίνει και σε όλη τη Θεσσαλία για να στολίσει βιτρίνες.

Την ώρα που βάζει το λευκό του χιονιού σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας δημιουργείται στους περαστικούς ένα αίσθημα χειμώνα, όσο κι αν ο ήλιος συνεχίζει να βρίσκεται σε καλό σημείο πάνω από τον λαρισινό ουρανό.

«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική αρκεί να υπάρχει μεράκι και φαντασία» και από σχέδια ένα σωρό. «Ας είναι καλά το διαδίκτυο. Εγώ προσωπικά παίρνω ιδέες αρκετά από τη χώρα του Καναδά και από άλλες τέτοιες βόρειες περιοχές που είναι συνηθισμένες από τέτοιου είδους τεχνικές και ζωγραφιές».

Μια μητέρα με δύο παιδάκια σταματούν και κοιτάζουν. Τα βλέμματα των μικρών μαγνητίζονται από τις δημιουργίες. «Δίνει μεγάλη χαρά στον κόσμο η μεταμόρφωση των βιτρινών» λέει με χαμόγελο ο Νίκος Κούτρας. «Ακούμε καλά λόγια και μας ανεβάζει τη διάθεση». Δημιουργική εργασία αν μη τι άλλο.

Μα είναι και το οικονομικό «Είναι μια πολύ καλή οικονομική ανάσα για όλους τους καλλιτέχνες». Τέτοιες ημέρες πραγματικό δώρο λοιπόν.

Ας το απολαύσουμε όλοι. Καταστηματάρχες, περαστικοί μα και… καλλιτέχνες.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass