Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξη στην Ε»: Εξετάζουμε Συμπράξεις για σύγχρονες υποδομές στη Δικαιοσύνη

*Τι λέει για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον νόμο για τα Προσωπικά Δεδομένα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης * Οι εκτιμήσεις του για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, τις δυνατότητες συνεργασίας με τους άλλους βουλευτές της Περιφέρειας, την επανεκκίνηση μεγάλων έργων στη Θεσσαλία και τις πιθανές υποψηφιότητες των Κ. Αγοραστού και Δημ. Παπαστεργίου για την ηγεσία της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ αντίστοιχα

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2019 22:11
H μάχη με τα προβλήματα δεν εξαντλείται στις πρώτες 100 ημέρες, είναι ένας μαραθώνιος, σε ρυθμούς σπριντ, λέει στην «Ε» ο Καρδιτσιώτης υπουργός H μάχη με τα προβλήματα δεν εξαντλείται στις πρώτες 100 ημέρες, είναι ένας μαραθώνιος, σε ρυθμούς σπριντ, λέει στην «Ε» ο Καρδιτσιώτης υπουργός

Προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να εργάζονται με αξιοπρέπεια και οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής Πολιτείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζουμε ένα σχέδιο Συμπράξεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές, όπως η ανακαίνιση υφιστάμενων ή ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο νέος, Καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής του σε έναν από τους πλέον κρίσιμους τομείς της κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα τονίζει ότι το Υπ. Δικαιοσύνης έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για «να τροποποιήσει τις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα», ενώ έχει ήδη εξαγγείλει «τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια για ειδικές υποθέσεις επενδυτικής -κυρίως- υφής». Παράλληλα, αναφέρει, «προωθούμε ένα τολμηρό σχέδιο για την ενίσχυση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης δικαστικών διαφορών, που θα αποσυμφορήσουν αισθητά τις δικαστικές αίθουσες, τη μηχανοργάνωση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον χώρο της Δικαιοσύνης». Με σκοπό, εξηγεί, «να ευθυγραμμίσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Χαρακτηρίζει την ταχύτητα της κυβερνητικής πολιτικής ως «μαραθώνιο, σε ρυθμούς σπριντ», ευελπιστεί πως «και στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, το πολιτικό σύστημα θα επιδείξει ωριμότητα και δεν θα διολισθήσει σε μια στείρα αντιπολίτευση», ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλία και τη συνεργασία με τους άλλους βουλευτές της, τονίζει πως «συγκροτούμε μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα για την Περιφέρειά μας» και πως «σε ολόκληρη τη θητεία μας, θα δουλέψουμε μεθοδικά, με πνεύμα συνεργασίας για να πάμε τον τόπο μας πιο ψηλά».

Τέλος, ειδική αναφορά κάνει για την αναγκαιότητα «επανεκκίνησης των μεγάλων έργων στη Θεσσαλία», αλλά και για τις πιθανές υποψηφιότητες των Κ. Αγοραστού και Δημ. Παπαστεργίου για την ηγεσία της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ αντίστοιχα.

Συνέντευξη στον Μπάμπη Λαμπαδιάρη

Ολόκληρη η συζήτηση μαζί του, έχει ως εξής:

 

* Κύριε υπουργέ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης -φαίνεται να- είναι δυσανάλογες του χρόνου που βρίσκεστε στην ηγεσία του. Το ν/σ για τα προσωπικά δεδομένα ψηφίστηκε αρκούντως συναινετικά, δίνοντας ένα στίγμα καλών προθέσεων εκ μέρους του συνόλου σχεδόν των πτερύγων της Βουλής. Το περιμένατε;

- Από την πρώτη μέρα, υλοποιούμε το σχέδιο του πρωθυπουργού το οποίο περιλαμβάνει βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν σαφές αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, ήδη από την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι προκειμένου να διευθετήσουμε όλες τις εκκρεμότητες που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και για να δώσουμε το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης στις μείζονες προτεραιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχει νομοθετηθεί το πρώτο κύμα μείωσης φόρων για το οποίο δεσμευτήκαμε στην ελληνική κοινωνία ενώ στο πεδίο των δικών μου αρμοδιοτήτων, ήδη προωθήσαμε ένα νομοθέτημα που αποσκοπούσε στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέσπασαν ευρύτερη πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Ευελπιστώ, πως και στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, το πολιτικό μας σύστημα θα επιδείξει ωριμότητα και δεν θα διολισθήσει σε μια στείρα αντιπολίτευση.

* Αντίστοιχα ήπιο κλίμα -έστω παρά τις επιμέρους διαφορές-διαφάνηκε και στη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του Αρείου

Πάγου, παρά τις αρχικές προσπάθειες των προκατόχων σας...

- Παρά τις παραφωνίες που επιχειρήθηκαν, αποδείχτηκε στην πράξη πως η θεσμική διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Πυξίδα μας ήταν ο σεβασμός στην επετηρίδα και η αξιοκρατία. Γι’ αυτό η επιλογή του κου Τσαλαγανίδη στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και του κ. Πλιώτα στη θέση του Εισαγγελέα έτυχαν της επιδοκιμασίας τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκανε λόγο για προσωπικότητες αυξημένου κύρους που αποκαθιστά τη νηνεμία στη Δικαιοσύνη.

* Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες αποτελούν πλέον μια νέα πραγματικότητα στο δικαιακό μας σύστημα. Εκτιμάτε πως ανταποκρίνονται επαρκώς στη σύγχρονη πραγματικότητα; Υπάρχει ενδεχόμενο βελτιώσεων ή γενικότερα διορθωτικών προσαρμογών;

- Ορισμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που εισήγαγε άκαιρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση βρέθηκαν σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Σας θυμίζω πως με την ελαστικοποίηση των ποινών του νέου ΠΚ έχουν ήδη οδηγηθεί εκτός φυλακών εγκληματίες που έχουν προκαλέσει με τα ειδεχθή τους εγκλήματα τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης. Από την πρώτη στιγμή, ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία είχε εκφράσει τις ενστάσεις της για σειρά προβληματικών άρθρων, που επιπροσθέτως, έχουν αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς δημιουργούν την εντύπωση σκανδαλώδους ανοχής στη διαφθορά, όπως συμβαίνει με τις διατάξεις για την ενεργητική δωροδοκία.

Σήμερα, έχοντας αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, σκοπός μας είναι να ευθυγραμμίσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συστήσει σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να τροποποιήσει τις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Είμαστε αισιόδοξοι, πως παρά τα ασφυκτικά χρονικά όρια, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα ενσωματωθεί εντός του Οκτωβρίου στην ελληνική έννομη τάξη.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

* Πολλές επενδύσεις που είχαν σκαλώσει σε διάφορα δικονομικά ζητήματα, γραφειοκρατικές ασάφειες αλλά και πολιτικές αγκυλώσεις, φαίνεται να ξεπαγώνουν. Με ποιον τρόπο θα διευκολύνετε νομοθετικά αυτή την προοπτική;

- Βασική αποστολή της Δικαιοσύνης είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και οι ρυθμοί της απονομής δικαίου αποτελούν δείκτη για την ποιότητα του πολιτεύματος.

Συνάμα, όμως, αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία μας, καθώς η ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις μεγάλες αλλά και μικρές επενδύσεις ή τη λειτουργία του ανταγωνισμού μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος που προάγει την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη εξαγγείλει τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια για ειδικές υποθέσεις επενδυτικής -κυρίως- υφής, ενώ προωθούμε ένα τολμηρό σχέδιο για την ενίσχυση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης δικαστικών διαφορών, που θα αποσυμφορήσουν αισθητά τις δικαστικές αίθουσες.

Παράλληλα, προωθούμε τη μηχανοργάνωση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη εντάξει στον επενδυτικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο επόμενο διάστημα διατάξεις που επεκτείνουν την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

* Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος και Δομοκός φιλοξενούν Σωφρονιστικά Καταστήματα που ανήκουν στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον ευρύτερο κύκλο δικαιοδοσίας σας. Και τα προβλήματά τους είναι πολλά, όπως έλλειψη προσωπικού, πόρων, συνθήκες κράτησης κ.ά.

Έχετε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους;

- Με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019 τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είμαστε ωστόσο σε συνεχή συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη προκειμένου να διαχειριστούμε προκλήσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου ως υπουργού Δικαιοσύνης, με αφορούν, ωστόσο, πρωτίστως ως Θεσσαλό.

Είναι προβλήματα στα οποία ενσκήπτω με ιδιαίτερη προσοχή και ειλικρινές ενδιαφέρον. Από τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας, αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δείχνει βαθιά κατανόηση για τα προβλήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων στη Θεσσαλία και είμαι βέβαιος πως σύντομα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

* Οι σχέσεις σας με τον δικαστικό και νομικό κόσμο της Θεσσαλίας ποιες είναι; Να περιμένουν κάποιες πρωτοβουλίες σας που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινότητά τους, το έργο τους και την απονομή Δικαιοσύνης;

- Διατηρώ πολύ καλές επαφές με όλο τον νομικό κόσμο και ήδη έχω δεχθεί με τη νέα μου ιδιότητα πολλούς από τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης από τη Θεσσαλία στο γραφείο μου, ενώ έχω κάνει ήδη τις πρώτες μου συζητήσεις με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καρδίτσας.

Γνωρίζετε, όμως, πως τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχουν ιδιαίτερη πατρίδα.

Προφανώς υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις στα προβλήματα. Όμως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ενιαίες. Δική μου προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές παντού, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν το έργο τους με αξιοπρέπεια και οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής Πολιτείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζουμε ένα σχέδιο συμπράξεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές, όπως η ανακαίνιση υφιστάμενων ή ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

* Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός μετρά ήδη σημαντικό έργο αλλά και μια άκρως δημιουργική πορεία στο τιμόνι της ΕΝΠΕ. Αν επιδιώξει την επανεκλογή του, εκτιμάτε ότι οι Θεσσαλοί μέλη της κυβέρνησης και οι συνάδελφοί σας γαλάζιοι βουλευτές, θα τον στηρίξουν;

- Ο κ. Αγοραστός επιβραβεύτηκε για τη θητεία και το έργο του ως περιφερειάρχης στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Αυτή η ψήφος είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν ενεργό πολιτικό, όπως ο Κώστας Αγοραστός.

Από κει και πέρα, ήδη ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τις απόψεις της για μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι σημαντικό, όμως, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να γυρίσει η χώρα σελίδα να είμαστε ενωμένοι.

* Αντίστοιχο ενδιαφέρον, για την ηγεσία της ΚΕΔΕ, φαίνεται να υπάρχει και απ' την πλευρά του δημάρχου Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου.

Τι σκέφτεστε να κάνετε;

- Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι επίσης ένας επιστήθιος φίλος μου και σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την προσφορά του στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τα άλλα, ό,τι ισχύει για τις περιφέρειες, ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

* Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ταχείς ρυθμοί της κυβέρνησης δείχνουν τον βαθμό ετοιμότητάς της να ανταποκριθεί στις επείγουσες νομοθετικές, πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και συνολικά της χώρας. Εκτιμάτε ότι θα υπάρχει ανάλογο βάθος, εύρος και συνέχεια σε αυτή τη δυναμική;

- Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του πρωθυπουργού, ο οποίος ήδη από τον πρώτο μήνα της θητείας του έδειξε τον βαθμό ετοιμότητάς του να αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες.

Προφανώς, η μάχη με τα προβλήματα δεν εξαντλείται στις πρώτες 100 ημέρες. Είναι ένας μαραθώνιος, σε ρυθμούς σπριντ.

Οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί, αλλά η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλες ευκαιρίες, λόγω αβελτηρίας.

* Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με τους Θεσσαλούς συναδέλφους σας βουλευτές;

Με τους περισσότερους Θεσσαλούς βουλευτές είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία στο πλαίσιο των προηγούμενων καθηκόντων μου ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Με τη συμμετοχή νέων βουλευτών, πλέον, οι Θεσσαλοί βουλευτές συγκροτούμε μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα για την Περιφέρειά μας.

Μας ενώνουν πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα.

Είμαι σίγουρος πως σε ολόκληρη τη θητεία μας, θα δουλέψουμε μεθοδικά, με πνεύμα συνεργασίας για να πάμε τον τόπο μας πιο ψηλά.

* Η συμμετοχή στην κυβερνητική μηχανή στελεχών άλλων πολιτικών καταβολών-Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης, Σερέτης κ.ά.- αισθάνεστε ότι γίνεται ευπρόσδεκτη στη γαλάζια βάση, ως αποτέλεσμα αξιοκρατίας ή μπορεί να εκλαμβάνεται (και) ως περιφρόνηση στα «δικά μας γαλάζια παιδιά»; Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τυχόν οργανωμένες αντιδράσεις σε τοπικό Θεσσαλικό επίπεδο, αν και όταν εκδηλωθούν;

- Ήδη από την προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει πως, εφόσον τον εμπιστευτούν οι πολίτες, τότε θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες, πέρα από κόμματα και χρώματα. Αυτή τη δέσμευση την έκανε πράξη στελεχώνοντας την κυβέρνησή του με πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν έργο και μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους δυνάμεις στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να γυρίσει ο τόπος σελίδα.

Ο πρωθυπουργός έχει κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις, ώστε να ξεπεράσουμε παρωχημένες λογικές που διαιρούν την κοινωνία σε «ημετέρους» και «υμετέρους». Η προσκόλληση στο παρελθόν, άλλωστε, θα αδικούσε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την πατρίδα μας. Βαθιά μου πεποίθηση είναι πως δεν περισσεύει κανείς και όλοι είμαστε απαραίτητοι.

* * *

Ξανά στο τραπέζι Αχελώος και μεγάλα έργα στη Θεσσαλία

* Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο χρόνος σας είναι πλέον πολύτιμος. Φοβόσαστε μήπως περάσει ο νομός σας σε δεύτερο πλάνο;

- Πολλοί πολιτικοί στο παρελθόν αποκόπηκαν από τα τοπικά προβλήματα. Φιλοδοξώ να μην κάνω το ίδιο λάθος. Άλλωστε, όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως για μένα η ουσία της πολιτικής βρίσκεται στη μάχη της καθημερινότητας. Βρίσκεται στην προσπάθεια να κάνουμε την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη. Και στην Καρδίτσα αυτή η καθημερινότητα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, εδικά για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας καθώς το Νοσοκομείο της πόλης, ουσιαστικά, υπολειτουργεί.

Για εμάς τους Καρδιτσιώτες, είναι ζήτημα αιχμής.

Για τον λόγο αυτό έχω ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας στον οποίο έχω περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού και τον έχω καλέσει να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Καρδίτσας για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την αποκαρδιωτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο υπουργός έχει αποδεχτεί την πρότασή μου και ευελπιστώ πως σύντομα θα είναι σε θέση να επισκεφτεί την Καρδίτσα για να δώσει λύσεις σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της πόλης.

Από κει και πέρα, γνωρίζετε, πως η Καρδίτσα είναι ένας αγροτικός νομός και οι προκλήσεις στην αγροτική οικονομία είναι τεράστιες. Με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη έχουμε ήδη συζητήσει πολλές από τις προτάσεις που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσες στους πολύπαθους αγρότες της ελληνικής περιφέρειας, ενώ γνωρίζω από πρώτο χέρι τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως εργάζεται για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, άλλωστε, είναι να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής για την περιφέρειά μας, που θα ανοίξουν δρόμους για τα Θεσσαλικά προϊόντα, ενώ μετά την ακύρωση του έργου από τον κ. Τσίπρα, με τη νέα κυβέρνηση η μερική μεταφορά του άνω ρου Αχελώου βρίσκεται ξανά πάνω στο τραπέζι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass