Έφτασε άνοιξη

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 19:03
*ΕΙΧΕ και διαλείμματα στο συνέδριο, και σ’ αυτά όμως είχε ενδιαφέρουσες συντροφιές και συζητήσεις.  Ζ. *ΕΙΧΕ και διαλείμματα στο συνέδριο, και σ’ αυτά όμως είχε ενδιαφέρουσες συντροφιές και συζητήσεις. Ζ.

* "ΆΜΑ τω ήρι αρχομένω..." είχε γράψει ο Θουκυδίδης, ξεκινώντας να διηγείται για τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Δυοτρείς χιλιάδες χρόνια μετά, ’’Σα να μπαίνει η άνοιξη θα ‘ναι’’, σιγοτραγουδούσε η Σοφία Βόσσου.

Για την ίδια εποχή του χρόνου στην πιο όμορφη περιοχή του κόσμου.

Ζ.

 

Συνεχίζεται

* ΔΥΝΑΤΑ από άποψη περιεχομένου και προγράμματος συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες το Αναπτυξιακό Συνέδριο. Αλλά κι από συμμετοχή, εξέπληξε ξανά. Για Σάββατο πρωί, παρουσίες πέραν του αναμενομένου και όσων συνηθίζονται στα συνέδρια στη Λάρισα. Λήξη εργασιών χθες, η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς τα αποτελέσματα του συνεδρίου πρέπει να συνοψιστούν και να προωθηθούν αρμοδίως. Και βέβαια, μπορεί να μην ξεκίνησε ακόμη η προετοιμασία για το 2ο συνέδριο, ωστόσο οι άνθρωποι της εφημερίδας που το οργάνωσαν δεν έχουν σκοπό να ξεκουραστούν στο παχύ στρώμα που δημιούργησαν οι δάφνες της επιτυχίας του 1ου…

Ζ.

 

Και εκτός

* ΣΥΜΠΑΣΑ η Λάρισα παρούσα στο συνέδριο, η πολιτική ηγεσία όλων των αποχρώσεων και οι τοπικοί άρχοντες από κάθε γωνιά του νομού. Εκεί όμως και αρκετοί Θεσσαλοί παράγοντες. Ανάμεσά τους ξεχώριζε ο δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου, καθώς το περιεχόμενο της εκδήλωσης κέντριζε τα ενδιαφέροντά του. Τίποτε δεν είναι τυχαίο τελικά.

Ζ.

 

Αντίφαση

* Ο Κ. Αγοραστός εντυπωσίασε πάλι, με λίγα λόγια αλλά στυλάτα, ψαγμένες σκέψεις, όχι ό, τι του έρθει στο νου την ώρα που είναι στο βήμα. Η νέα ατάκα των ημερών από τον περιφερειάρχη; «Αν για να παράξεις χρειάζεσαι την άδεια ανθρώπων που δεν παρήγαγαν ποτέ τίποτε, τότε θα πρέπει να ανησυχείς για το μέλλον της χώρας». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Ζ.

 

Αμεριμνησία

* ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ρυθμούς και συνήθειες δεν αλλάζει. Νά φάνηκε και με το Αναπτυξιακό Συνέδριο. Όπου η πρώτη ειδική έκδοση ξεκινούσε με άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη για να ακολουθήσουν άρθρα των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία υπουργών και βουλευτών. Ο Αλ. Τσίπρας πουθενά, που θα ήταν εκείνος πρώτος, όπως επιβάλλεται, ως πρωθυπουργός. Οι συνεργάτες του όμως, παρά την έγκαιρη ειδοποίηση, δεν μερίμνησαν μέσα στη γενικότερη αμεριμνησία τους, ξεχάστηκαν. (Και δεν ήταν ότι δεν τους ενδιέφερε το συνέδριο. Τόσοι κυβερνητικοί παράγοντες πρώτης γραμμής ταξίδεψαν στη Λάρισα γι’ αυτό.)

***

* ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ μια κάποια ανοργανωσιά και για τον ορισμό του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος που θα χαιρέτιζε τη έναρξη του συνεδρίου. Αμέλησαν, οπότε τελευταία στιγμή δόθηκε εντολή από τη γραμματεία της κυβέρνησης στην Αθήνα να εκπροσωπηθούν από στέλεχος της Νομαρχιακής. Επιλέχθηκε ο αναπληρωτής γραμματέας της Βασ. Ζωγράφος, ο οποίος ετοίμασε και τον λόγο του. Λογική επιλογή, οι εκτός Λαρίσης κυβερνητικοί θα μιλούσαν κατόπιν ως εισηγητές ενώ δεν θα ήταν ενδεικνυόμενο να οριστεί κάποιος εκ των βουλευτών, εις βάρος του άλλου. Άλλωστε και η ΝΔ επέλεξε τον Καρδιτσιώτη γραμματέα της Κ.Ο. Κ. Τσιάρα, για να μην νιώσει ριγμένος κανείς εκ των Λαρισαίων βουλευτών. Τελικά όμως ορίστηκε να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ η Αννα Βαγενά, η οποία το απαίτησε. Κι οι σύντροφοί της υποχώρησαν. (Η βουλευτής που είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη μετά την ομιλία της και την ομιλία Τσιάρα, επανήλθε μετά από λίγες ώρες στο συνέδριο παρακολουθώντας τις εργασίες του, αφού είχε ξεθυμώσει.)

Ζ.

 

Με σχέδιο

* ΧΑΜΟΓΕΛΑ στον ΣΥΡΙΖΑ με όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, γενικότερα θεωρούν ότι ευνοούνται όταν μιλάει ο δεξιά της δεξιάς αντιπρόεδρος. Τώρα λένε έριξε τον πήχη για τις Ευρωεκλογές, περιορίζοντας τη διαφορά υπέρ της ΝΔ μόλις στις 3,5 μονάδες. Έτσι κι αλλιώς οι κυβερνητικοί λένε τα μύρια όσα για τις δημοσκοπήσεις. Ο νουνεχής της συντροφιάς όμως τους ξύπνησε.

-Μα δεν καταλαβαίνετε ότι για να ξεκουνήσει τον κόσμο της η ΝΔ στις ευρωεκλογές πρέπει να δώσει χαρακτήρα ντέρμπι; Άμα έλεγαν ότι κερδίζουν άνετα, θα είχαν απώλειες στην αποχή και προς τα μικρά κόμματα…

Ζ.

 

Γράμματα κι αριθμοί

* ΕΙΧΕ διάθεση προχθές ο μαθηματικός της παρέας των Λαρισαίων.

- Η 14 Μαρτίου, η οποία στην Αμερική αναγράφεται ως 3-14, πρώτα ο μήνας, έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π. Το π που ισούται με 3,14 προκύπτει άμα διαιρέσουμε το μήκος της περιφέρειας του όποιου κύκλου με εκείνο της διαμέτρου του. Και έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία. Για την απομνημόνευση των ψηφίων του π έχουν επινοηθεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες.

Και ανέφερε το γνωστό ‘’Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί’’, ήτοι 3,14159 όπου κάθε ψηφίο του π αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων κάθε λέξης. Και μετά το συμπλήρωσε έτι περαιτέρω.

- Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και ον, φευ, ουδέποτε όλον θνητοί θα ευρωσι. Δηλαδή 3,141596535897932384626…

-Σιγά βρε φιλόλογε…

Ζ.

 

Σχολές

* «ΣΧΟΛΕΣ δύο ταχυτήτων, δημιουργεί το Υπουργείο Παιδείας, με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με και χωρίς εξετάσεις» κατήγγειλε ο Λαρισαίος βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας Χρήστος Κέλλας. Συνδυάζοντας και το γεγονός ότι τα Λατινικά θα γίνουν μάθημα επιλογής και ότι δεν «πέρασε» για αναθεώρηση το άρθρο 16 του Συντάγματος, για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, ο βουλευτής θεωρεί ότι οι επόμενες γενιές θα είναι λιγότερο μορφωμένες.

Λ.Κ.

 

Μοντέλο

* ΧΩΡΙΣ έτοιμο λόγο και χαρτιά, χαλαρός στο βήμα του συνεδρίου ο Κ. Μπαργιώτας, φάνηκε και αυτή τη φορά ότι ‘’το έχει’’. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ άδραξε την ευκαιρία από το μικροεπεισόδιο που δημιούργησε η Α. Βαγενά για να εκφράσει την αντίθεσή του στις αδιέξοδες συγκρουσιακές λογικές ενώ αξιοποίησε και όσα είχε πει πριν κι ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Κ. Τσιάρας είχε αναφερθεί στο γεωργικό μοντέλο της Ολλανδίας, όπου η παραγωγικότητα της γης κοντεύει να είναι δεκαπλάσια απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Κι ο Λαρισαίος έκανε ρελάνς, με το συνολικότερο Ολλανδικό μοντέλο. Επισημαίνοντας ότι στη χώρα της τουλίπας τα τελευταία 18 χρόνια, με 9 κυβερνήσεις που δημιουργήθηκαν από 6 διαφορετικά κόμματα, κάποια εκ των οποίων πετύχαιναν κάθε φορά να συνεργαστούν, με την κουλτούρα της συναίνεσης και εκείνον που αναλαμβάνει να χτίζει πάνω σε αυτό που άφησε ο προκάτοχός του.

Ζ.

 

Καλορίζικος

* ΚΑΙ να που το συνέδριο της εφημερίδας ανέδειξε τον πρώτο υποψήφιο του συνδυασμού Τσιλιμίγκα για την Περιφέρεια. Δύο μήνες πριν τις εκλογές, στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εμφάνισή του ως επικεφαλής της παράταξης, ο καθηγητής καρδιοχειρουργός, συνυπογράφει άρθρο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας στην ειδική συνεδριακή έκδοση της εφημερίδας μαζί με τον Λαζ. Μακρή. Το αυτονόητο προκύπτει ως συμπέρασμα. Ότι ο πρώην διοικητής της ΥΠΕ θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο.

Ζ.

 

Μεθοδικά

* ΗΤΑΝ ο πρώτος από τους 11 της ΝΔ που τόλμησε κι έκανε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση. Οι υπόλοιποι επιφυλάσσονται, καθότι οι εκλογές προσδιορίζονται μάλλον για Οκτώβριο και μεσολαβεί ικανό διάστημα. Δεν είναι και σίγουροι οι περισσότεροι ότι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο ενώ οι δύο νυν βουλευτές περιμένουν ο ένας τον άλλο να κινηθεί. Σάμπως όμως δεν θα κάνει κι άλλη συγκέντρωση, ο Κ. Τζανακούλης;

Ο πρώην δήμαρχος, στις προηγούμενες εκλογές είχε καταταγεί τρίτος, πρώτος επιλαχών, χωρίς να επιδοθεί ουσιαστικά σε οργανωμένη προεκλογική καμπάνια. Τώρα που ξεκίνησε νωρίς, προφανώς έχει υψηλότερο στόχο. Είναι και μεθοδικός ως γνωστόν…

(Είχε και πασοκτζήδες στη συγκέντρωσή του, είναι αυτή η καλή σχέση που είχε αναπτύξει με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες όλα αυτά τα χρόνια.)

Ζ.

 

Ανελίστας

* ΣΤΗ Λάρισα για το συνέδριο ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παν. Σγουρίδης, υφυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και για πολλά χρόνια πριν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Θρακιώτης βρέθηκε στη Θεσσαλία συνοδευόμενος από τον Τάκη Μπαλτάκο. Τον παλιό εξ απορρήτων σύμβουλο του Σαμαρά που απαρνήθηκε προσφάτως τον Καμμένο για να πάει στον Καμμένο, από τον Δημήτρη στον Πάνο. Και ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, οπότε οργώνει τη χώρα.

***

* ΣΤΗ Λάρισα λοιπόν οργανώθηκε συνεδρίαση των ΑΝΕΛ. Ναι, υπάρχουν ακόμα ‘’καμμένοι’’ παρά την αποχώρηση Β. Κόκκαλη, Γ. Ακριβούλη, Θαν. Μαργαρίτη και λοιπών. Ή περίπου συνεδρίαση, έναν καφέ ήπιαν στον πεζόδρομο λέει, μια συντροφιά πανθεσσαλικής σύνθεσης, 17 άτομα εν συνόλω μαζί με την εξ Αθηνών κομματική καθοδήγηση. Τρεις Λαρισαίοι παρόντες: ο συντονιστής των ανελίστας απόστρατος Διον. Μπαλαμπάνης, ο διοικητικός του ΓΝΛ Δημ. Μπουρντένας κι ο Ελασσονίτης Θοδωρής Καρράς. Άντε να στήσουν κόμμα εξαρχής…

Ζ.

 

Χωματερές

* ΑΚΟΜΗ και κοντά στην πόρτα του σπιτιού τους να βάλεις κάδους απορριμμάτων για τη ρίψη αδρανών υλικών, κλαδιών, χόρτων και μεγάλου όγκου απορριμμάτων, όπως έπιπλα κ.α., πάντα θα υπάρχουν οι ασυνείδητοι που θα τους προσπεράσουν και θα ρίξουν τα σκουπίδια τους, κάπου αλλού, όπου τους βολέψει. Για του λόγου το αληθές, στον Δήμο Κιλελέρ -και όχι μόνο -ανά διαστήματα, «ξεφυτρώνουν», μέσα στα χωράφια, νέες χωματερές.

Για να αλλάξει η παιδεία μας, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, η οποία τουλάχιστον ας ξεκινήσει από τις νεότερες γενιές, που μπορούν να διδαχθούν διαφορετικά.

Λ.Κ.

 

Πρωτοφανές

* ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος μαθητής.

- Μπαμπά, μπαμπά; Σήκωσα χέρι και είπα μάθημα στ’ αρχαία σήμερα…

-Μπράβο αγόρι μου και τα είπες σωστά;

- Ναι μπαμπά, ολόσωστα.

- Και τι είπε η καθηγήτρια;

- Κάτι για φούρνους που γκρεμίστηκαν έλεγε κι έκανε τον σταυρό της, δεν κατάλαβα.

Ζ.

 

 

 

--------------------------------------------------

 

 ME KYBERNHTIKES ARMODIOTHTES EPI TOY TYPOY

* ΜΕ κυβερνητικές αρμοδιότητες επί του Τύπου ο Λευτέρης Κρέτσος αλλά και παλιά σχέση με τον Γ. Μιχαλόπουλο δεν θα μπορούσε να λείψει από το συνέδριο της εφημερίδας της Λάρισας.

Ζ.

 

 H BOLIVTISSA YFYPOYRGOS OIKONOMIKVN ME TOYS SYANDELFOYS

* Η Βολιώτισσα υφυπουργός Οικονομικών με τους συναδέλφους της στο συνέδριο, τους Λαρισαίους οικονομολόγους και φωτογράφο έναν λογιστή, δήμαρχο απ’ τη Μελιβοία.

Ζ.

 

 OPOY DHMARXOS KAI PERIFEREIARXHS SYNENNOOYNTAI

* ΟΠΟΥ δήμαρχος και περιφερειάρχης συνεννοούνται τι θα πάρει ο ένας και τι ο άλλος. Γενικώς…

Ζ.

 

 

MPOREI NA EINAI ANTIPROEDROS KAMMENOY O PAN SGOYRIDHS

* ΜΠΟΡΕΙ να είναι αντιπρόεδρος Καμμένου ο Παν. Σγουρίδης, ωστόσο το πολιτικό του παρελθόν του επιτρέπει να μπορεί να βλέπει και προς αριστερά. Κι ο Γ. Λαμπρούλης, τι αντίρρηση να έχει άμα θέλει κάποιος να τον ακούσει.

Ζ.

 

 

 DEN EIANI MONO POY O K MPARGIVTAS ENDAIFERETAI

* ΔΕΝ είναι μόνο που ο Κ. Μπαργιώτας ενδιαφέρεται για τις παραγωγικές τάξεις που εκπροσωπούνται στο Επιμελητήριο. Είναι που ο βουλευτής έχει στενή σχέση με τον πρόεδρό του Σωτ. Γιαννακόπουλο. Ζ.

 

 

 AYTO POY JERV EGV SYNADELFE KELLA

* - ΑΥΤΟ που ξέρω εγώ συνάδελφε Κέλλα είναι ότι στην Αμερική δεν είχαμε τέτοιες εφημερίδες…

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass