ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2020 19:00
*Ο Κ. Αγοραστός λαμβάνει υπόψη του αυτό που βλέπει το επιχειρηματικό μάτι, γενικά κι όχι μόνο αυτό του φίλου του Γ. Καντώνια.  Ζ. *Ο Κ. Αγοραστός λαμβάνει υπόψη του αυτό που βλέπει το επιχειρηματικό μάτι, γενικά κι όχι μόνο αυτό του φίλου του Γ. Καντώνια. Ζ.

Προς το τέλος;

*ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμη ελπίδα για χειμώνα. Ίσως προς τις τελευταίες μέρες του Γενάρη. Ενώ κι ο επόμενος μήνας μπορεί να μην φλεβίσει αλλά να θυμώσει, τόσες φορές το έχει κάνει, «μες στα χιόνια να μας χώσει». Ακούστηκε ότι ο χειμώνας ετοιμάζεται για γκραν φινάλε.

Ζ.

 

Παράλληλα

*ΔΕΝ είναι μόνο οι εισηγήσεις, οι συζητήσεις, οι προτάσεις, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Θα υπάρχουν και πολλά άλλα και ενδιαφέροντα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Φόρουμ, αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα. Χειροπιαστά πράγματα που σχετίζονται με τη θεματολογία των διαφόρων συνεδριών.

***

*ΚΑΤΑΡΧΑΣ, μπροστά στο «Divani» στον πεζόδρομο ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει από κοντά το αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula που έχουν κατασκευάσει οι φοιτητές μηχανολόγοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί επίσης ο Διαγνωστικός Κόμβος Τηλεϊατρικής, ήτοι πρότυπη κινητή μονάδα ιατρικών εξετάσεων που δεν απαιτεί τη μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

***

*ΚΑΙ μετά αρχίζει η virtual reality, εικόνες του παρόντος που δείχνουν να φτάνουν απ’ το μέλλον, καθώς στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν θεωρούνταν επιστημονικής φαντασίας. Εμπειρία εικονικής πραγματικότητας για τους προσερχόμενους στο συνέδριο, με τα ειδικά γυαλιά VR. Φορώντας τα θα μπορεί να καταδυθεί κάποιος, εικονικά εννοείται και να περιηγηθεί στο εντυπωσιακό ναυάγιο της Περιστέρας των Β. Σποράδων. Να πάρει μια ιδέα από καταδυτικό τουρισμό και ενάλια μουσεία. Με άλλα γυαλιά VR, επίσης virtual reality, θα μπορεί κάποιος να οδηγήσει εικονικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εμπειρία που προηγείται κάτι λίγο πια από την πραγματικότητα και στη Λάρισα.

Ζ.

 

Κοροναίος

*- ΩΡΑΙΑ, πριν λίγα χρόνια φοβόμασταν τα πουλιά, τώρα θα φοβόμαστε τους Κινέζους; Εκτός από τους πρόσφυγες εν γένει... (Οι Λαρισαίοι άρχισαν να αντιδρούν στο ίντερνετ.)

***

*- ΕΙΔΑΝ οι ιοί ότι η Ελλάδα είναι κέντρο διερχομένων, κατέφθασαν κι αυτοί.

***

*- ΚΑΙ μπαίνει η Φαρσαλινή ανήσυχη και ρωτάει «Μα ποιος είναι αυτός ο Κοροναίος που μας απειλεί;»

Η ίδια βγήκε μετά αλλά ξαναμπήκε αργότερα με άλλη απορία «Σε ποια χώρα βρίσκεται αυτό το Γκαβός, που λένε όλοι;»

Ζ.

 

Αποχώρηση

στην πίτα

*ΕΚΟΨΑΝ πίτα λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, κατά την πρώτη συνεδρίασή τους στο 2020. Έκοψαν όμως λέει και παρτίδες μεταξύ τους. Διαμαρτυρήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κ. Κολλάτος, αρχηγός της αντιπολίτευσης πια, ζήτησε αποκατάσταση για τον άσχημο τρόπο που του είχε συμπεριφερθεί προ ημερών ο επίσης Πυργετινός αντιδήμαρχος τώρα Κ. Ζαρδούκας. Αυτό μαθεύτηκε. Ο δήμαρχος Γ. Μανώλης προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση, ο αντιδήμαρχος όμως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος ως γνωστόν έχει «κοντό το φυτίλι», θύμωσε, πήρε την παράταξή του και αποχώρησε. Κι έκοψαν οι γαλάζιοι μονάχοι τους την πίτα του Δήμου. 

Ζ.

 

Βιότοπος

*ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ της λίστας με τα μονοσύλλαβα της πανίδας του θεσσαλικού βιότοπου. Σκλι, πλι, γρουν’ι, κταβ’ι, κναβ’ι, γιδ’ι, σκλικ’ι.

Ζ.

 

Και συμφέροντα

*«ΑΓΑΠΗΤΕ Ψιθυριστή

Εκείνοι που θέλουν να κατεδαφίσουν όλα τα έργα επί του Άνω Αχελώου δεν είναι οι «μαστροχαλαστήδες» αλλά οι πολιτικοί φορείς και οι οπαδοί μιας νοσηρής αντίληψης εναντίον της υδροηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο μας», επισημαίνει σε σημείωμά του ο Κ. Γ. με αφορμή χθεσινό σχόλιο. «Απόψεις που συμβαδίζουν με πολύ μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα, που «λύνουν και δένουν», δημιουργούν ανεμπόδιστα όλο και περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες κ.ά, προσφέροντας την ενέργεια στους καταναλωτές σε όλο και υψηλότερες τιμές, αύξηση περίπου 70% τα τελευταία δέκα χρόνια. Το γεγονός ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι της εγκατάλειψης και κατάρρευσης των έργων Αχελώου δεν βγαίνουν ανοιχτά μπροστά να μιλήσουν μην σε εκπλήσσει. Βολεύονται μια χαρά με θεωρίες για το περιβάλλον, το «κακό» βαμβάκι, τους αγρότες που ξοδεύουν πολύ νερό και άλλα τέτοια. Προφανώς δεν έχουν το θάρρος να υποστούν το κόστος που αναλογεί στις εγκληματικές τους προθέσεις για καταστροφή έργων και για τις απώλειες που θα επιφέρουν στους Έλληνες πολίτες οι χαμένες επενδύσεις στον Αχελώο. Όλα να γκρεμιστούνε αρκεί να «δικαιωθούμε».

***

*ΚΑΙ καταλήγει με προβολή στο μέλλον: Όσο για το νερό που θα μεταφερθεί από πάνω, μην πολυασχολείσαι. Όλα αυτά τα εκατομμύρια κυβικά νερού που γράφονται (200, 250, 600, 1.200 κ.λ.π) αποτελούν σενάρια με ποσότητες που θα καλύψουν, υποτίθεται, τα ελλείμματα της Θεσσαλίας. Το τι θα γίνει στην πράξη τα επόμενα εκατό χρόνια που θα λειτουργούν τα έργα, εάν φυσικά ολοκληρωθούν, είναι θέμα που θα το αποφασίσουν εκείνοι που θα ζουν και θα εργάζονται στη Θεσσαλία στο μέλλον. Στη «δική» μας ζωή ευχήσου να προφτάσουμε να δούμε κάτι να περπατάει. (Να κυλάει, για την ακρίβεια).                  

Ζ.

 

Νάταν τα νιάτα...

*ΚΑΙ διηγώντας τα να κλαις, ή περίπου, στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Τότε, μετά τα μεσάνυχτα, τρέχαμε στην ντίσκο «Barbarella». Και τώρα στο κρεβάτι που φωνάζει «Μπάρμπα έλα».

***

*- ΣΤΑ 20 παίζεις ποδόσφαιρο, στα 40 τένις, στα 60 γκολφ. Συμπέρασμα, όσο μεγαλώνεις μικραίνουν τα μπαλάκια, παιδιά...

***

*- ΑΚΟΥΣΑ ότι απέχεις είπες απ’ το σεξ;

- Ναι βέβαια, επί μακρόν.

- Επί Σαρκοζί έκανες δηλαδή;

Ζ.

 

Δεξιοί

σύντροφοι

*ΓΙΝΕΤΑΙ το σχετικό μάλε-βράσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του καθοριστικού συνεδρίου, ζόρικη η εγκυμοσύνη του νέου διευρυμένου κόμματος. Στη Λάρισα πάντως δεν προκύπτουν στοιχεία εσωκομματικής αντιπαράθεσης, εμφανή τουλάχιστον.

Κι όμως, στον κάμπο είναι που βράζει η χύτρα όπου μαγειρεύεται ο νέος φορέας, έτσι τον λένε κάποιοι, άλλοι τον χαρακτηρίζουν τάση, μία ακόμη, ομάδα ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί το σχήμα που θα στεγάσει τους δεξιούς συντρόφους. Τι άλλο είναι οι προερχόμενοι από τους Αν. Ελ. πρώην «καμμένοι», κεντρώους δεν τους λες. Επικεφαλής του σχηματισμού θα είναι λέει ο βουλευτής Βασ. Κόκκαλης, ο οποίος σύντομα θα κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις. Το έχει η Λάρισα με τα αρχηγιλίκια, απλώς δεν της μακροημερεύουν συνήθως.

Ζ.

 

Μα κανένας;

*ΠΕΡΑΣΑΝ σαράντα μέρες που είχε γράψει η εφημερίδα, όμως ο παλιός μετασχηματιστής παραμένει πεταμένος-πεθαμένος έξω από το χωριό Μάνδρα. Η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται, ούτε ο Δήμος ενοχλείται. Ένας παλιατζής για ανακύκλωση βρε παιδιά;  Όχι τίποτ’ άλλο, υπάρχει λέει και δεύτερος μετασχηματιστής πεταμένος-πεθαμένος στην περιοχή, έξω από το χωριό Ραχούλα με κατεύθυνση προς Κοιλάδα στο ένα χιλιόμετρο περίπου. Μήπως συμφέρει να πεταχτεί τώρα το συνεργείο;

Ζ.

 

Δύο δέντρα

*ΣΤΗ δενδροστοιχία της οδού Γ. Αβέρωφ υπάρχουν δύο ξεραμένα δέντρα. Οι περίοικοι περιμένουν να επιληφθεί η υπηρεσία Πρασίνου, φοβούμενοι μην πέσουν κάνα χειμωνιάτικο βράδυ προκαλώντας ζημιές στα αυτοκίνητα που βρίσκονται παρκαρισμένα από κάτω τους.

Ζ.

 

Προ 100 ετών

*ΕΙΜΑΣΤΕ στα 1949, εβδομήντα χρόνια πριν, σε απόκομμα της εφημερίδας που ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. από τη στήλη «Το Χρονικό της Παλιάς Λάρισας» και το οποίο αναφέρεται σε προ τριακονταετίας δημοσίευμα της «Μικράς»: Ο κ. Δήμαρχος, κατόπιν παρακλήσεως υψηλοτακούνων κυριών, διέταξε την τελείαν ισοπέδωσιν της πλατείας και την αφαίρεσιν των εξεχόντων σκύρων.

Και το 1919 παρόμοια προβλήματα, ένας αιώνας πέρασε κι η πλατεία αποτελεί πρόβλημα για τα ψηλοτάκουνα, στο διάβα των δεκαετιών. Πέρα από μικροβλάβες στους γρανίτες είναι κι εκείνο το τμήμα κοντά στην αναπαράσταση των αρχαίων λίθων με τις πελεκημένες ανισόπεδες πέτρες. Οι κυρίες που το ξέρουν φροντίζουν να πηγαίνουν από γύρω.

***

*ΜΕ την ευκαιρία κι ένα ακόμη προ αιώνος δημοσίευμα:

Μετά την θριαμβευτικήν επιτυχίαν της επί τρεις συνεχώς εσπέρας παιχθείσης επιθεωρήσεως «Σκούπα», δίδεται απόψε υπό του συμπληρωθέντος θιάσου του Φρουρίου το ιστορικόν αριστούργημα του αειμνήστου Ν. Κυριακού «Κασσιανή». Ο πλούσιος ιματισμός των βυζαντινών χρόνων, αι παρθέναι της Κωνσταντινουπόλεως, το μήλον του Θεοφίλου, οι έρωτές του με την Κασσιανήν, η κατάρα του πατρός της και το κλείσιμον αυτής εις το Μοναστήριον, θα συναρπάσουν και θα συγκινήσουν το κοινόν. (Η ίδια συνταγή επιτυχίας εξακολουθεί να ισχύει κι έναν αιώνα μετά, στα σύγχρονα θεάματα.)

Ζ.

 

Δύο κουταλιές

*ΑΠΟ όρεξη άλλο τίποτα οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Ο γιατρός μου είπε να κόψω τα σουβλάκια.

- Έλα ρε συ... Και τι του είπες;

- Σε πόσα κομμάτια, γιατρέ;

***

*- ΜΙΑ κουταλιά μερέντα είναι λένε 20 λεπτά τρέξιμο. Οπότε αν φάω δύο κουταλιές θα είναι σαν να έτρεξα 40 λεπτά;

***

*- ΣΗΜΕΡΑ χτυπάει πιο έντονα η καρδιά μου, το νιώθω.

- Ερωτεύτηκες;

- Μπα, έχουμε σπίτι αρνάκι με πατάτες.

Ζ.

 

Τον περιμένουν

*ΌΧΙ τίποτ’ άλλο, εκκρεμεί κι εκείνη η αναβληθείσα ανακοίνωση της σημαντικής μεταγραφής εκ της κεντροαριστεράς. Που θα συμπέσει με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Λάρισα. Από τα Τρίκαλα είχε προαναγγείλει επίσκεψη σε Λάρισα και Βόλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά πέρασαν οι Γιορτές, εξαντλείται όμως κι ο Γενάρης, οπότε τον περιμένουν σίγουρα τον Φεβρουάριο, στο πρώτο δεκαπενθήμερο ελπίζουν. Μόλις του προκύψει εύκαιρο διήμερο, μεσοβδόμαδα μάλλον. (Κι έτσι θα κλείσει το καρέ καθώς από τη Λάρισα έχουν περάσει προσφάτως Κ. Μητσοτάκης, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπας).                 

Ζ.

 

Μία η άλλη

*Η πολυϊδιοκτησία ποδοσφαιρικών ομάδων που αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα απαγορεύεται παγκοσμίως, για ευνόητους λόγους. Στη χώρα όμως όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, και η υποκρισία επίσης, επιτρέπεται ο δανεισμός ποδοσφαιριστών μεταξύ ομάδων που αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. Τι να πει κανείς... Δεν είναι δική σου η άλλη ομάδα, είναι οι παίχτες της.        

Ζ.

 

Κατ’ αναλογία

*ΔΕΝ δέχονται πρόσφυγες κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, Ουγγαρία, Πολωνία κλπ, αυτονόητη καταγγελία απ’ τις υπόλοιπες για απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αφού το κύμα το λούζεται ο Νότος. Κατ’ αναλογία, πώς μπορεί να ονομαστεί η άρνηση ελληνικών πόλεων να δεχτούν πρόσφυγες, όταν τα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους; Έλλειψη εθνικής αλληλεγγύης μήπως; Διότι ποια η διαφορά. (Μάλλον είναι χειρότερη η στάση-κόψτε-τον-λαιμό -σας, των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας στους νησιώτες συμπατριώτες).     

Ζ.

 

Ήθελε

να ξέρει

*ΕΝΑΣ άγνωστος ανοίγει την πόρτα του κουρείου σε γειτονιά της Λάρισας, βάζει το κεφάλι του ίσα-ίσα και ρωτάει τον κουρέα. «Σε πόση ώρα μπορείς να με κουρέψεις;»

Κοιτάει ο κουρέας τα ραντεβού του και του απαντά «σε δύο ώρες.» Φεύγει ο άλλος και επιστρέφει μετά από δύο μέρες. Βάζει το κεφάλι του πάλι από την πόρτα και ρωτάει ξανά. «Σε πόση ώρα μπορείς να με κουρέψεις;» Κοιτάει ο κουρέας τα ραντεβού του και του απαντά «σε μία ώρα».

***

*ΦΕΥΓΕΙ εκείνος και ξανάρχεται μετά από μια βδομάδα. Βάζει πάλι το κεφάλι του στο μαγαζί ίσα για να ρωτήσει. «Σε πόση ώρα μπορείς να με κουρέψεις;» Κοιτάει ο κουρέας τα ραντεβού του και του απαντά «έλα σε τρεις ώρες». Ωστόσο έχει ενοχληθεί από τη μυστήρια συμπεριφορά του αγνώστου. Οπότε λέει στον πιτσιρικά του κουρείου. «Ρε Βασιλάκη, ακολούθησέ τον να δεις πού πάει αυτός ο παράξενος. Να μάθουμε τι φρούτο είναι...». Μετά από λίγο έρχεται ο νεαρός σκασμένος στα γέλια. «Τι γελάς ρε συ», του λέει ο κουρέας. Ο μικρός ηρεμεί για λίγο. «Ξέρεις αφεντικό πού πάει ο τύπος μετά που φεύγει από δω;» Περιμένει υπομονετικά ο κουρέας. «Στο σπίτι σου αφεντικό. Η γυναίκα σου του άνοιξε».

Ζ.

 

-------------------

XRYSA TA KORITSIA TOY SYRIZA2

*ΧΡΥΣΑ τα κορίτσια του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτιδες των δύο βουλευτών του κόμματος στη Λάρισα. Χρύσα, η Κοθρά του ενός εδώ και τόσα χρόνια, Χρύσα και η Μπουλουμπάση, εκπαιδευτικός αποσπασμένη προσφάτως στην άλλη.

Ζ.

 

-------------------

PARKARE STHN PANAGOYLH3

*ΠΑΡΚΑΡΕ στην Παναγούλη εκεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα χάρηκε κιόλας που βρήκε θέση κεντρικά. Ήρθε μετά το συνεργείο της παρακείμενης οικοδομής τον τύλιξε στη λινάτσα, θα τρομοκρατήθηκε ο Βολιώτης -στις πινακίδες τουλάχιστον- οδηγός. Πού να πάει να το πάρει, σου λέει στη Λάρισα ο Δήμος δεν γράφουν απλώς, σε συσκευάζουν...

Ζ.

 

-------------------

PROGRAMMATISMENH APO KAIRO H4

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ από καιρό η χθεσινή εκδήλωση των σχολείων με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Άννας Φρανκ, εκεί στην ομώνυμη πλατειούλα. Κανένας στον Δήμο όμως δεν σκέφτηκε να κουρέψουν πριν τον αχτένιστο θάμνο, ούτε να βάλουν τη λάμπα που λείπει από τον άκαρπο ιστό.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass