Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 20:27

Στρασβούργο: Βαρουφάκης και Σακοράφα παρουσίασαν την "Ευρωπαϊκή Άνοιξη" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Στρασβούργο: Βαρουφάκης και Σακοράφα παρουσίασαν την "Ευρωπαϊκή Άνοιξη" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βίντεο)

 

 

Την παρουσίαση του ενιαίου μετώπου "Ευρωπαϊκή Ανοιξη", που θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, έκανε στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο συνιδρυτής του DiEM25 και γραμματέας του ΜεΡΑ25 στην Ελλάδα, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποστολή στο Στρασβούργο: Δημήτρης Πλεμμένος

Συνοδευόμενος από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και τους συναδέλφους της Nessa Childers από την Ιρλανδία, Isabelle Thomas και Guillaume Balas από τη Γαλλία, αναφέρθηκαν στην επικείμενη εκλογική μάχη και τη Συμμαχία "Ευρωπαϊκή Ανοιξη" και στο πρόγραμμα "Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη" ("New Deal for Europe").

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποσαφήνισε ότι η "Ευρωπαϊκή Ανοιξη" αποτελεί ουσιαστικά την κοινή λίστα με την οποία θα κατέβουν πανευρωπαϊκά στις επικείμενες εκλογές τα διάφορα κινήματα και κόμματα που αποτελούν τη Συμμαχία.

Ο ίδιος τόνισε ότι «από την Ευρώπη δεν λείπουν τα ιδεώδη, αλλά οι θεσμοί, που θα λειτουργούν με πραγματική δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα έχουν μηχανισμό ανακύκλωσης των αποταμιεύσεων, των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να σταματήσει η ευρωζώνη μέσα από τη σαθρή της αρχιτεκτονική να αποτελεί την κινητήρια δύναμη μιας κρίσης που συνθλίβει και αποδομεί την Ευρώπη. Και μέσα από αυτό οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι ξενοφοβικοί ρατσιστές, όπως οι κυβερνήσεις του κ. Κουρτς στην Αυστρία και του κ. Σαλβίνι στην Ιταλία». Και συνέχισε:

«Το πρόγραμμά μας, τη "Νέα Συμμαχία για την Ευρώπη", με το οποίο κατεβαίνουμε στις εκλογές, το έχουμε δουλέψει όλοι μαζί ένα χρόνο τώρα και έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει. Ενδεικτικά:

- Χρειαζόμαστε 500 δισ. επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την πράσινη μετάβαση πανευρωπαϊκά, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας στις χώρες.

Εχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πού θα βρεθούν αυτά τα 500 δισ. κάθε χρόνο επί 4 χρόνια, δηλαδή συνολικά 2 τρισ. συνολικά, χωρίς νέα φορολογία και χωρίς καταστρατήγηση των υπαρχόντων κανόνων της Ε.Ε.

- Αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέος μέσα από τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

- Δημιουργία ενός ταμείου καταπολέμησης της φτώχειας από τα υπερκέρδη του συστήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Τέλος, τόνισε ότι το ΜεΡΑ25 θα λάβει μέρος και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ενώ το προεκλογικό του πρόγραμμά είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος. Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι «όλες οι πολιτικές που προτείνουμε για τη χώρα μας εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα της "Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη". Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε πρόγραμμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Τα δύο αυτά προγράμματα συνάδουν - και μας δίνουν τη δυνατότητα να λέμε ότι είμαστε το μοναδικό ελληνικό κόμμα που με αξιώσεις λέμε ότι δίνουμε την ίδια έμφαση τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε η ευρωβουλευτής Nessa Childers από την Ιρλανδία λέγοντας:

«Οταν πρωτοείδα τον Γιάνη το 2015 και στη συνέχεια να αφήνει την θέση που είχε αναλάβει, ήταν σαφές ότι δεν θα χανόταν από το προσκήνιο, όπως κι έγινε. Ετσι ξεκίνησε και το DiEM25 και σωστά η Συμμαχία ονομάστηκε "Ευρωπαϊκή Ανοιξη", καθώς είναι η τελευταία μας ελπίδα για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη με τις σωστές συμμαχίες και ισορροπία».

Αναφέρθηκε έπειτα στην ανάγκη ύπαρξης μιας πραγματικής προοδευτικής συμμαχίας, που αν υπήρχε κατά το παρελθόν, όπως είπε, θα μπορούσαμε να έχουμε επιφέρει πραγματικές αλλαγές. Στάθηκε ακόμη στους δημοσιονομικούς κανόνες, σημειώνοντας ότι μέρος τους είναι απαραίτητο, αλλά άλλο μέρος εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα - λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες χωρίς πρόβλημα, ενώ η Ιρλανδία είναι διαρκώς στριμωγμένη και η οικονομία μας θα πληγεί ακόμα περισσότερο από το Brexit. Χρειαζόμαστε μία άδεια από την Ευρώπη για να τονώσουμε την οικονομία μας. Είμαστε ξεκάθαροι, θέλουμε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να το πετύχουμε αν δεν υπάρξει μία προοδευτική συμμαχία. Θέλουμε να αλλάξει τελείως η κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από την πλευρά της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Isabelle Thomas δήλωσε κατενθουσιασμένη που υποδέχθηκε στο ευρωκοινοβούλιο τον Γιάνη, με τον οποίο συνεργάζονται από τον περασμένο Μάρτιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ανοιξη έχει μία μεγάλη φιλοδοξία, να δώσει μια νέα ελπίδα στην Ε.Ε. Είναι μια συμμαχία οικολογική, φεμινιστική, κοινωνική, προοδευτική, ισότητας, και βέβαια απέναντι στη λιτότητα, που προξένησε πολλά δεινά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία» υπογράμμισε η κ. Thomas - σημειώνοντας ότι συμφωνεί με όσα ειπώθηκαν νωρίτερα για διακριτική μεταχείριση μεταξύ κρατών-μελών. Και κατέληξε λέγοντας ότι «απαιτείται ριζική αλλαγή της Ευρώπης, να αρνηθούμε την παγίδα που μας έχουν στήσει: το δίλημμα ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους, που είναι εκείνοι που κατέστρεψαν το ευρωπαϊκό όνειρο εδώ και δεκαετίες, και τους εθνικιστές. Οχι, δεν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτούς, αλλά υπάρχει και η "Ευρωπαϊκή Ανοιξη"».

Ακολούθησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Guillaume Balas που είπε ότι  «ξέρουμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε - δεν είμαστε καταδικασμένοι σε ένα πρόβλημα λιτότητας, ούτε μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη εκτεθειμένη στους εθνικισμούς. Αυτό θα φέρει κι άλλη λιτότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ξέρουμε πως το πρόγραμμα της "Ευρωπαϊκής Ανοιξης" ανακεφαλαιώνει προτάσεις που ακούγονται δεξιά κι αριστερά εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά είναι ένα πρόγραμμα για να ξεφύγουμε από κάθε μορφής ευρωπαϊκή κρίση. Δεν είναι μη ρεαλιστικό, δεν είμαστε ονειροπόλοι, έχει κοινωνικές προτεραιότητες».

Ανέφερε ακόμη ότι οι παλιές πολιτικές οικογένειες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν πάθει αγκύλωση και αδυνατούν να ανοιχτούν στην κοινωνία και να μεταμορφωθούν σε κάτι νέο. Γι' αυτό: «Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θέλουμε προοδευτικές δυνάμεις και συμμαχία πολλών ομάδων μαζί για να έχουμε πλειοψηφία. Είμαι πεπιεσμένος ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα που θα δημιουργηθεί στο κοινοβούλιο, που θα συγκεφαλαιώνει τις δημοκρατικές φιλοδοξίες μας. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη εξουσία στους πολίτες».

Τέλος, η ευρωβουλευτής - μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα επεσήμανε:

«Σήμερα, η επίθεση στους λαούς και τις κοινωνίες από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, αυτό που ονομάζεται καζινοκαπιταλισμός, γίνεται με απίστευτη ωμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η ταξική περιχαράκωση ούτε και η εθνική απομόνωση. Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τις άγριες φιλελεύθερες πολιτικές και τη φτωχοποίηση των λαών, η απάντησή μας πρέπει να είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση, της αντίδρασης, της αντίστασης και της ανυπακοής. Γι' αυτό είμαι με το ΜεΡΑ25. Γιατί ελπίζω, πως όταν συμμαχώ και παλεύω για την άλλη Ευρώπη μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχω ελπίδες. Σήμερα έχουν απαξιώσει τη δημοκρατία τόσο ως έννοια όσο και ως θεσμό. Εγώ που υπερηφανεύομαι ότι η χώρα μου τη δίδαξε σε όλο τον κόσμο, έχω καθήκον και υποχρέωση να προσπαθήσω και να αγωνιστώ για την ανασύνταξή της στην πράξη. Γιατί χωρίς εκπτώσεις λειτουργούμε και αποφασίζουμε στη βάση της ισηγορίας και του σεβασμού στην άποψη και την γνώμη του καθένα, γιατί πιστεύουμε ότι η μόνη αλήθεια που κατέχουμε είναι ότι ακριβώς δεν κατέχουμε την μόνη αλήθεια και είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία συνδιαμόρφωσης με όλους τους συμπολίτες μας που τους καλούμε να συμπορευτούμε». Στη συνέχεια η κ. Σακοράφα ανέφερε:

«Σήμερα που η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ θέτει δίλημμα ή αυτή ή το ακροδεξιό δημιούργημά τους, εμείς απαντάμε με τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.: Δημοκρατία, αλληλεγγύη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη, υψηλό επίπεδο απασχόλησης και κοινωνική προστασία, άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ όλων των κρατών-μελών.

Εμείς θα παλέψουμε για την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης και της δημοκρατίας, γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα το υπερασπιστούμε απέναντι στα σχέδιά τους. Γιατί εμείς τα σύνορα τα θέλουμε αγωγούς επικοινωνίας και ώσμωσης και όχι συρματοπλέγματα και φράχτες». Και κατέληξε:

«Τέλος, ως Ελληνίδα και Ευρωπαία πολίτης και πολίτης του κόσμου, την ιστορία και τον πολιτισμό μου δεν τα έχω νεκρά κοσμήματα να φοβάμαι μη μου τα κλέψουν, αλλά τα αφουγκράζομαι και δέχομαι την πρόκληση του Καζαντζάκη: "Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”».


NEWSLETTER