Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 17:41

Λιποθυμίες στην Αρχαία Ολυμπία: Επί ΤΑΠητος τα αναψυκτήρια

Γράφτηκε από την
Λιποθυμίες στην Αρχαία Ολυμπία: Επί ΤΑΠητος τα αναψυκτήρια

Τα κλειστά αναψυκτήρια είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει επιχειρήσει να βρει κατά περίσταση λύσεις, συχνά κόντρα σε τοπικά συμφέροντα, προσφυγές και κάθε λογής εμπόδια και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας θα πρέπει να βρει λύση.

Εικόνα παρακμής παρατηρείται σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς κλειστά παραμένουν αρκετά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα και οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται, αλλά και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα.
Βέβαια, το φαινόμενο αυτό δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά: Τα κλειστά αναψυκτήρια είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει επιχειρήσει να βρει κατά περίσταση λύσεις, συχνά κόντρα σε τοπικά συμφέροντα, προσφυγές και κάθε λογής εμπόδια. Το Δημόσιο δεν χάνει, απλώς, έσοδα. Επιβαρύνεται και με τη συντήρηση των άδειων χώρων.

Πάντως, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας θα πρέπει να βρει λύση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η θερμοκρασία, το πρόβλημα επιτείνεται καθώς ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί ούτε ένα μπουκάλι νερό!

Μάλιστα, επειδή τα αναψυκτήρια στο Μουσείο και στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας δεν λειτουργούν τα τελευταία… τέσσερα χρόνια και παρότι υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό, όπως διαβεβαίωσε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας, Ερωφίλη-Ιρις Κόλλια («πόσιμο νερό υπάρχει και στον αρχαιολογικό χώργο και στο μουσείο της Ολυμπίας»), οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε νερό.

Ετσι συνέβη και αυτό: Τις τελευταίες μέρες, λόγω του καύσωνα, υπήρξαν περιστασιακές λιποθυμίες επισκεπτών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός ανταποκρινόμενος στο αίτημα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έστειλε αμέσως εθελοντές, που μοιράζουν εμφιαλωμένο νερό στους επισκέπτες.
«Η προσπάθεια για την επίλυση ανάλογων προβλημάτων σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, έχει ήδη ξεκινήσει» αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Υπενθυμίζεται πως στην Ακρόπολη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γιατρός- οπλίτης και νοσηλευτής- από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο Κέντρο Πληροφόρησης, επί του πεζοδρόμου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο παλαιό μουσείο Ακροπόλεως, προσφέρουν τις υπηρεσίες εθελοντές-νοσηλευτές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τρίτη, Πέμπτη και Σαββατοκύριακα, οπότε και η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της Ακρόπολης, στην Αρεοπαγίτου ποδηλάτες με εξοπλισμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό στους επισκέπτες. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σταθμεύει μόνιμα πλέον ασθενοφόρο, για την περίπτωση έκτακτης διακομιδής, μετά από αίτημα της υπουργού Πολιτισμού προς τον υπουργό Υγείας».

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER