Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 09:08

8 μήνες με αναστολή για τα άλογα στη Γιάλοβα

Γράφτηκε από την

Ενοχος για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας (έλλειψη κατάλληλης στέγης, τροφής, νερού) κρίθηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο ιδιοκτήτης των 25 ιπποειδών και καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή – ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων και της έμπρακτης μετάνοιας.

Ο ίδιος στην απολογία του παραπονέθηκε ότι περίμενε μια φιλική σύσταση από τα μέλη του Συλλόγου, κι αν δεν συμμορφωνόταν τότε να προχωρούσαν στην καταγγελία. Είπε ακόμα ότι έπαθε έμφραγμα πριν ένα μήνα και οι εντολές των γιατρών για ξεκούραση και προσοχή αφού βγήκε από την Εντατική είχαν ως αποτέλεσμα την παροδική δυσκολία του να είναι συχνά με τα άλογά του και να έχει την πλήρη μέριμνα της φροντίδας τους.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του με το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας, καθώς η αυτοψία της κτηνιατρικής υπηρεσίας (δύο κτηνίατροι πήγαν την Πέμπτη στο χώρο όπου έχουν μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη τους τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα πόνυ) μιλούσε για 36 ιπποειδή, από τα οποία τα 34 ήταν σε άριστη κατάσταση και με επάρκεια τροφής και νερού, ενώ μόνο δύο παρουσίαζαν κάποια προβλήματα, χωρίς όμως να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών που έκαναν και τη μηνυτήρια αναφορά επέμειναν πάντως στις καταθέσεις τους και έφεραν φωτογραφικό υλικό από το χωράφι στη Γιάλοβα με άλογα αποστεωμένα, άδειους από νερό κουβάδες και δεμένα ζώα από το πόδι με αλυσίδα και σκοινί, εκτεθειμένα στον ήλιο.

 

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και πολιτικώς ενάγων είπε στην κατάθεσή του ότι είχαν δεχτεί και πριν 5 χρόνια ανώνυμες καταγγελίες για παθητική κακοποίηση αλόγων στην περιοχή της Πύλου. Στις 30 Ιουλίου όμως ένας εργαζόμενος στην ευρύτερη περιοχή έστειλε φωτογραφίες από το χωράφι στη Γιάλοβα και στις 8 Αυγούστου ο μάρτυρας και δύο ακόμα μέλη του συλλόγου, που βρίσκονταν τυχαία για διακοπές στη Μεσσηνία, πήγαν να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Σε ένα χωράφι δίπλα στον εθνικό δρόμο βρήκαν 17 ιπποειδή (άλογα, πόνυ και γαϊδούρια) δεμένα σε παλούκια και 3 ελεύθερα. Οπως είπε ο μάρτυρας, φαίνονταν αφυδατωμένα και ελλιποβαρή έως σκελετωμένα κάποια, ενώ μερικοί θάμνοι και κάποιες συστάδες με καλάμια δεν ήταν αρκετά για να τα προστατεύσουν από τον αυγουστιάτικο ήλιο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα είπε ο μάρτυρας, τα σκοινιά τους και οι αλυσίδες δεν τους επέτρεπαν να αναζητήσουν σκιά ή νερό - καθώς δεν έφταναν σε κάποιες δεξαμενές με νερό σε διάφορα σημεία του χτήματος. Οι δε κουβάδες που είχαν κοντά τους ήταν άδειοι. Επίσης, σε διπλανό χωράφι βρήκαν 5 ακόμη άλογα, τα 2-3 σε άσχημη κατάσταση σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου. Οι ακαθαρσίες, τα κόκαλα από ένα άλογο (υπέθεσαν από την ουρά του) που είχε ψοφήσει, οι μύγες και τα τσιμπούρια πάνω στα ιπποειδή, αλλά και η βαθιά πληγή από το δέσιμο στο λαιμό ενός, τους έκαναν να πάνε αμέσως στην Αστυνομία και να το καταγγείλουν.

 

ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΛΙΓΩΡΗΣΑΝ

Ο μάρτυρας άφησε στη διάρκεια της κατάθεσής του να φανεί με σαφήνεια ότι υπήρξε ολιγωρία από πλευράς των αρμοδίων αρχών, γι’ αυτό και εστάλη κι ένα εξώδικο προς την κτηνιατρική υπηρεσία. Η καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά έγινε στις 8 Αυγούστου και ο σύλλογος επανήλθε την επομένη με νεότερη καταγγελία, ενώ η αυτοψία από κτηνιάτρους του Δημοσίου έγινε την περασμένη Πέμπτη 16 του μήνα.

Στο μεταξύ την εικόνα των ιπποειδών που παρουσίασε στο δικαστήριο ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επιβεβαίωσε εν πολλοίς και ο αστυνομικός του Α.Τ. Πύλου – Νέστορος ο οποίος στις 8 του μήνα πήγε για αυτοψία γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ομως -όπως κατέθεσε και έτερος συνάδελφός του- την επομένη 9 του μήνα κάποια άλογα είχαν απομακρυνθεί, ενώ εκείνα τα οποία είχαν απομείνει είχαν στην πλειοψηφία τους νερό.

 

ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ

Στη δίκη χθες κατέθεσαν επίσης ο αδελφός του κατηγορούμενου και συνταξιούχος κτηνίατρος του Δημοσίου που επιβεβαίωσαν και αυτοί τα προβλήματα υγείας του, αλλά και την μεγάλη του αγάπη για τα άλογα. Είπαν λοιπόν ότι πάντα τα φρόντιζε με πολή προσωπική δουλειά, και επειδή δυσκολευόταν οικονομικά, τα έβαζε να βόσκουν στα χωράφια του, που ξεπερνούν τα 300 στρέμματα. Κατά τ’ άλλα είχαν και κτηνιατρική φροντίδα, νερό δύο φορές την ημέρα, που τους το πήγαινε ο ίδιος με την υδροφόρα του τρακτέρ του, και τροφή πέρα από το χορτάρι που βοσκούσαν αφού ο κατηγορούμενος είναι δημόσιος υπάλληλος και κάνει 2 τόνους λάδι.

Οτι δεν εμπορευόταν τα ζώα και ούτε τα εκμεταλλεύονταν με άλλο τρόπο υποστήριξε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, όταν έπεφτε ο ήλιος πήγαινε ο ίδιος να ποτίσει τα άλογα, ενώ τις άλλες ώρες είχε την διαβεβαίωση ότι πήγαιναν φίλοι του και κάποιοι Αλβανοί εργάτες. Οσο για κάποιες φωτογραφίες που ο πρόεδρος του δικαστηρίου έδειξε στον κατηγορούμενο, με ένα αποστεωμένο άλογο και ένα γαϊδούρι, απάντησε ότι είχαν γεννήσει πρόσφατα και θήλαζαν.

Ν.Κ.