Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 17:50

6,5 χρόνια για κλοπές σε σπίτια στο Γύθειο

Γράφτηκε από την

Σε 6,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 39χρονος Ρομά ο οποίος έμπαινε χωρίς να αφήνει ίχνη σε σπίτια στο Γύθειο και γύρω οικισμούς, το Ελος και την Παλαιοπαναγιά Λακωνίας και έκλεβε χρυσαφικά αξίας και μετρητά.

Ο έτερος κατηγορούμενος και ξάδελφός του έπεσε στα... μαλακά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 χρόνων, αφού το μόνο που αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν απλή συνέργεια (έδωσε στον συγκατηγορούμενό του το αυτοκίνητό του) σε μια από τις κλοπές. Ο άλλος έγινε τσακωτός από τους αστυνομικούς όταν πήγε να φύγει με το αυτοκίνητο του ξαδέλφου του αφού είχε κλέψει 970 ευρώ από ένα σπίτι στο Γύθειο.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί στο Γύθειο ήταν σε εγρήγορση γιατί στην ευρύτερη περιοχή είχαν πέρυσι στις αρχές Αυγούστου συνεχόμενες κλοπές σε σπίτια. Οταν κάποιος λοιπόν ενημέρωσε στο τμήμα, στις 7 του ίδιου μήνα, ότι ένα άγνωστο αυτοκίνητο κυκλοφορεί στις γειτονιές κοντά στον περιφερειακό της πόλης, ξεκίνησαν δύο περιπολικά για να το βρουν. Οταν βρήκαν το αυτοκίνητο χωρίς κανέναν μέσα κρύφτηκαν μέσα στη βλάστηση εκεί κοντά και περίμεναν. Μια ώρα μετά ο 39χρονος εμφανίστηκε με ένα σακίδιο πλάτης και πήγε να πάρει το αυτοκίνητο, για να φύγει. Νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν ελέγξει σε ποιον ανήκει και είδαν ότι ήταν του 23χρονου ξαδέλφου του και συγκατηγορουμένου του.

 

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΚΑΝΝΑ

Τελικά, ο Ρομά προσήχθη στο τμήμα όπου βρέθηκαν πάνω του μεταξύ άλλων και τα 970 ευρώ. Ομως, η παθούσα δεν ήταν σπίτι όταν μπήκε και τα έκλεψε ο κατηγορούμενος, οπότε έκανε αργότερα μέσα στην ίδια μέρα την καταγγελία. Ο ίδιος είχε πει στους αστυνομικούς ότι είναι οι οικονομίες του για να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και δεν τα άφηνε στο σπίτι του στο Ξηροκάμπι γιατί ήταν χωρισμένος με τη γυναίκα του και είχε αντιπαλότητες με την οικογένειά της. Πάντως, την επομένη στις 8 Αυγούστου, η Αστυνομία πήγε για έρευνα στο σπίτι του και εκεί σε μια αποθήκη βρέθηκαν δύο μονόκαννα κυνηγετικά όπλα. Αυτά προέκυψε στη συνέχεια ότι είχαν κλαπεί από δύο σπίτια, στην Παλαιοπαναγιά τον Αύγουστο 2015 και πέρυσι 11 Απριλίου στη Νέα Μαραθέα Γυθείου. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος λίγες μέρες πριν τη δίκη χθες φρόντισε για να ελαφρύνει τη θέση του να αποζημιώσει τους τρεις προαναφερόμενους παθόντες, γι' αυτό και το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας. Ωστόσο, αρνήθηκε τις άλλες τρεις κλοπές για τις οποίες κατηγορείτο, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχος αφού τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, αλλά και από τον τρόπο δράσης, ήταν πανομοιότυπες με αυτή στο Γύθειο απ' όπου έκλεψε τα 970 ευρώ.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: "ΣΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ"

Οπως κατέθεσε χθες ένας από τους μάρτυρες αστυνομικούς στο δικαστήριο, στα σπίτια όπου έμπαινε ο κατηγορούμενος δεν άφηνε πίσω ίχνη παραβίασης ή αναστάτωσης στο χώρο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως φαινόταν "σαν να πήγαινε κάποιος που ήξερε πού ήταν...". Επίσης, φρόντιζε έτσι ώστε να λείπουν όλοι οι ένοικοι από μέσα, ενώ προτιμούσε πράγματα αξίας. Στις κλοπές, τις οποίες δεν παραδέχτηκε, ήταν και μια διάρρηξη στο Ελος απ' όπου πήρε μέσα από το σπίτι χρυσαφικά αξίας 9.000 ευρώ, καθώς και δύο ακόμα στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου, απ' όπου στη μια έκλεψε χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ και στην άλλη 4.500 ευρώ σε μετρητά.

Ν.Κ.