Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 08:59

“Δύσκολοι καιροί για την πατρίδα” το μήνυμα του μητροπολίτη Μεσσηνίας στους τοπικούς άρχοντες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

“Είναι υποχρέωση της Ιεραρχίας της Ελλάδος να κατοχυρώσει το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών”, σημείωσε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε ομιλία του στην Υπαπαντή, στην πολυαρχιερατική λειτουργία για την ονομαστική του γιορτή.

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου με την οποία οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εκτίμησε πως “δεν μπορούμε κεκτημένο δικαίωμα να το ανταλλάξουμε με τίποτα άλλο” κι επεσήμανε ότι “θα πρέπει οι επίσκοποι να αγωνιστούμε, ώστε να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση και επιβίωση των ιδίων (των κληρικών) και των οικογενειών τους”. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι “οι κληρικοί είναι τα χέρια της μητρόπολης, είναι οι χορδές που παράγουν τον ήχο που αποδίδει η κιθάρα, παράγοντες ουσιαστικοί στο έργο της διακονίας. Εκκλησία χωρίς επίσκοπο και κλήρο δεν υπάρχει”.

Απευθυνόμενος στους τοπικούς άρχοντες, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι “οι καιροί δεν θα είναι εύκολοι, ούτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε για την πατρίδα μας. Χρειάζεται πολύς δρόμος και πολύς αγώνας για να ξαναβρεί η πατρίδα μας τη σωστή ρότα προς την ανάπτυξη και την ευημερία”.

Την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Μεσσηνίας, στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, τέλεσε ο κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Βρεσθένης Θεοκλήτου, Πειραιώς Σεραφείμ, Αρτης Καλλινίκου, Κηφισίας Κυρίλλου, Μεγάρων Κωνσταντίνου και Σταγών Θεοκλήτου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του εορτάζοντος αγίου, αλλά και στην προσωπικότητα του μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας ο κ. Χρυσόστομος επέδωσε 4 νέες υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από το Ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Μητρόπολης. Ο μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους αυτούς που βοηθούν το ταμείο κι ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα έχει διαθέσει 800.000 ευρώ για να σπουδάσουν τα παιδιά της Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια, ο εορτάζων μητροπολίτης δέχθηκε ευχές στο Επισκοπείο από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, κληρικούς και πιστούς.

Στη θεία λειτουργία παρέστησαν, ενώ ευχήθηκαν και στο σεβασμιώτατο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς, του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης. εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Προχθές το βράδυ, στον πολυαρχιερατικό εσπερινό στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καλαμάτας, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Καισαριανής Δανιήλ, Κορίνθου Διονυσίου, Αρτης Καλλινίκου, Κηφισίας Κυρίλλου, Μεγάρων Κωνσταντίνου, Σταγών Θεοκλήτου, των επισκόπων Αμορίου Νικηφόρου, Μεθώνης Κλήμεντα και του εορτάζοντος μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=LlUwQGZGTSo}