Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 18:14

Οι πρώτοι Ασιάτες τουρίστες στ' Αρφαρά

Γράφτηκε από την

Αν πριν κάποια χρόνια ξεστόμιζε "ο Χ Αρφαραίος" ότι η ευρύτερη περιοχή θα έλθει η ώρα που θα φιλοξενήσει Ασιάτες τουρίστες, ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπιζόταν από την ομήγυρη απαξιωτικά.

Μια πενταμελής οικογένεια από τη μακρινή Σιγκαπούρη των 5,5 εκ. κατοίκων και έκτασης 760 τ.χλμ. που ανήκει στις G20 και έχει τον πιο ακριβοπληρωμένο πρόεδρο (1,2 εκ. δολάρια ετησίως), ήρθε στ' Αρφαρά για λίγες ημέρες. Το χρησιμοποίησε ως κατάλυμα και ορμητήριο για επισκέψεις σε αρχαιότητες, σε τόπους με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, για κολύμπι στις απέραντες θάλασσες αλλά και να έρθει σε επικοινωνία με τον κόσμο της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο αρχηγός της οικογένειας. 

Πριν έρθουν στην χώρα μας για διακοπές 30 ημερών, φρόντισαν να μάθουν για την ιστορία της Ελλάδας, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, τη διατροφή, τις συνήθειες και τα ήθη των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Τα διδυμάκια παιδιά τους ήταν δασκαλεμένα με λεπτομέρειες για την πολιτισμική κληρονομιά και ό,τι προσδιορίζει την σπουδαία πατρίδα μας.

Ως οικογένεια κοσμογυρισμένη είχε το επίπεδο για να γνωρίσει και να συγκρίνει ιστορία, φυσικό πλούτο, ανθρώπους και λειτουργίες μιας κοινωνίας. Γοητεύτηκαν από την Ακρόπολη, τη Σαντορίνη, την Επίδαυρο, την Πύλο, τη Μεθώνη, την Αρχαία Μεσσήνη, τους Δελφούς, τη Δημητσάνα… Τα βράδια απόλαυσαν κατά την παραμονή τους στ' Αρφαρά τη μακαρονάδα στο Πήδημα, τις πέστροφες στον Αγιο Φλώρο και τις σαλάτες με το ασύγκριτο λάδι μας.

Το Διαδίκτυο δεν έφερε στ' Αρφαρά μόνο Ασιάτες, συνεχίζουν Γερμανίδες, θα ακολουθήσουν Γάλλοι, Κρήτες, Καναδοί…

Ενα πρώτο «τολμηρό» συμπέρασμα είναι ότι και οι εσωτερικοί τ. δήμοι έχουν περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης με επισκέπτες κυρίως ανήσυχους περιηγητές, λάτρεις της ιστορίας και της φυσικής ομορφιάς. Η Μεσσηνία, η Καλαμάτα, οι παραθαλάσσιες περιοχές και οι εσωτερικοί δήμοι έχουν δυνατότητες να καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες των επισκεπτών χωρίς να γίνουν ο Λαγανάς της Ζακύνθου και η Χερσόνησος της Κρήτης.

 

Αναστάσιος Μπούρας

* Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην πλατεία των Αρφαρών με τους Ασιάτες και τους ιδιοκτήτες του καταλύματος.