Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 09:18

Ψηφίζουν στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας: Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων μιλούν στην “Ε”

Γράφτηκε από την
Ψηφίζουν στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας: Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων μιλούν στην “Ε”

 

Οι ιατροί της Μεσσηνίας ψηφίζουν αύριο Κυριακή για να εκλέξουν το νέο Διοικητικό και Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου στο νομό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν με την ανατολή του ήλιου και θα κλείσουν με τη δύση του. Φέτος, για πρώτη φορά μετά την αναθεώρηση από τη Βουλή του σχετικού νόμου, τη διαδικασία εποπτεύει δικηγόρος - που σημαίνει ότι οι όποιες μικροενστάσεις θα επιλύονται κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Οι γιατροί εκλέγουν επίσης αντιπροσώπους για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή.

Την ψήφο των ιατρών της Μεσσηνίας διεκδικούν οι παρατάξεις “Ιατρική Ενότητα” (με επικεφαλής το Δημήτρη Τζωρτζίνη) και “Ιατρική Αλληλεγγύη”, ενώ ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατεβαίνουν η Ηρώ Αποστολοπούλου με τον συνδυασμό “Πανεπιστημονική” και ο ορθοπαιδικός Κωνσταντίνος Διπλάρης, με τον συνδυασμό “Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση”.

Η "Ε" ζήτησε απ' όλους να αποτυπώσουν μέσα σε λίγες γραμμές το όραμά τους για το αύριο του ΙΣΜ, σαν να είχαν μπροστά τους κάθε έναν από τους συναδέλφους τους και ήθελαν να του δώσουν το δικό τους στίγμα στην προεδρία του συλλόγου. Ορίστε τι μας είπαν:

 

Ο Δημήτρης Τζωρτζίνης μαιευτήρας χειρουργός - γυναικολόγος, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της "Ιατρικής Ενότητας", μιλώντας στην "Ε" λέει ότι η παράταξή του κατεβάζει «ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, για να δουλέψει ο σύλλογος συνολικά». Εξηγεί λοιπόν ότι συμπεριλαμβάνει υποψηφίους «για όλα τα σώματα, κι όχι μόνο για το Δ.Σ. και τον ΠΙΣ". Και προσθέτει ότι ως παράταξη προϋπήρχε «με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο Μιχάλη Μιχαήλ», ενώ και ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι από το ψηφοδέλτιο «είμαστε μέλη στο Δ.Σ. και έχουμε την εμπειρία, έχουμε όραμα και διάθεση για δουλειά». Συμπληρώνει επίσης ότι πρόκειται για «μια πολυσυλλεκτική παράταξη, που δεν αρνηθήκαμε κανέναν και δεν έχουμε κομματικές γραμμές από διάφορους πολιτικούς χώρους». Φιλοδοξία και όραμά τους όπως λέει είναι «η εξωστρέφεια στην κοινωνία» - ώστε «με αξιοπρέπεια να προβάλλουμε το λειτούργημά μας, γιατί όλοι οι συνάδελφοι, τόσο οι ιδιώτες όσο και του Δημοσίου, προσφέρουν πραγματικά έργο, και αυτό που θέλουμε είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίες τους». Θα πρέπει λοιπόν «η φωνή όλων των συναδέλφων να φτάνει στο ανώτατο επίπεδο της ιατρικής και πολιτικής ιεραρχίας, και εκεί ο σύλλογος είναι απαραίτητος και εμείς διατεθειμένοι να κάνουμε δικά μας αιτήματα τα αιτήματα του κάθε συναδέλφου».

 

Ο Δημήτρης Σωφρονάς δερματολόγος - αφροδισιολόγος, εκπροσωπώντας την παράταξη “Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση”, είπε τα εξής:

«Η δημιουργία της νεοσύστατης παράταξης Ιατρική Αλληλεγγύη είναι αποτέλεσμα μιας αναγκαιότητας, καθώς με το πέρασμα των χρόνων η υπάρχουσα πλειοψηφούσα παράταξη παρουσίασε μια μεγάλη στασιμότητα, σε μια εποχή που θα έπρεπε να δείξει εγρήγορση και έντονη αγωνιστικότητα εφόσον διανύαμε τα θλιβερά χρόνια των μνημονίων. Η κατάσταση αυτή οφειλόταν σε συγκεκριμένες επιλογές της πλειοψηφίας οι οποίες συνέπλεαν συχνά με τις καταστροφικές τότε κυβερνητικές ενέργειες εμποδίζοντας να υλοποιηθούν θετικές και γόνιμες απόψεις που εκφράζοντας από άλλα μέλη του Δ.Σ. ακόμα και από μέλη της ίδιας παράταξης.

Συνεπώς οι απόψεις και οι θέσεις μας δεν μπορούσαν να εκφραστούν παρά μόνο μέσα από έναν άλλο εκλογικό συνδυασμό. Σε αυτήν την πορεία συναντηθήκαμε συνάδελφοι που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε κοινές θέσεις για την υγεία.

Βασική μας φιλοσοφία είναι η στήριξη και ενίσχυση τόσο του δημόσιου τομέα υγείας όσο και του ιδιωτικού, οι οποίοι δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά και με άμιλλα, μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και χωρίς καμία ανοχή στην διαφθορά.

Η υγεία όπως και η παιδεία είναι θεμελιώδη δικαιώματα για το πολίτη. Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζεται επαγρύπνηση, παρακολούθηση και έλεγχος των έργων της οποιασδήποτε κυβέρνησης αλλά και των ιδιωτών οι οποίοι εμπλέκονται στον χώρο της υγείας.

Βασικοί στόχοι που θα επιδιώξει η ιατρική αλληλεγγύη είναι η ταχεία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία, η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, η ενδυνάμωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με πλήρως στελεχωμένες δομές και η ενίσχυση των ΤΟΜΥ. Πάγιο αίτημα αποτελεί η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οι συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς ειδικοτήτων που το επιθυμούν, οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς με πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων και κατάργηση του rebate και του clawback, οι συλλογικές συμβάσεις για τους γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και η παροχή κινήτρων στους ιδιώτες γιατρούς και κυρίως στους νέους για Συνεταιρισμούς προκειμένου να αποφύγουν τον εναγκαλισμό των μεγάλων Ιατρικών Ομίλων.

Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν κυρίαρχα επιστημονικά όργανα. Είναι επομένως απαραίτητο κατά την δική μας άποψη η διά βίου εκπαίδευση των γιατρών να αποτελέσει υποχρέωση της πολιτείας και να απεξαρτηθεί από τις εμπορικές εταιρείες, ενώ παράλληλα ο έλεγχος και η αξιολόγηση της επάρκειας των εκπαιδευτικών κέντρων για την εκπαίδευση και την ειδίκευση των γιατρών να είναι συνεχής και συστηματικός.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στη απαξίωση και τη πενιχρότατη συμμετοχή των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας (ΙΣΜ), η οποία αγγίζει μόλις το 5-6% των εγγεγραμμένων μελών. Η "Ιατρική Αλληλεγγύη" δεσμεύεται να λειτουργεί τα επόμενα χρόνια με Συνελεύσεις των μελών της και τακτική επικοινωνία με όλα τα μέλη του ΙΣΜ με σκοπό να αντιμετωπιστεί η απαξίωση, η έλλειψη εμπιστοσύνης, συμμετοχής και αποτελεσματικότητας».

 

Η Ηρώ Αποστολοπούλου αγροτική γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, είπε ότι «η “Πανεπιστημονική” καλεί πανελλαδικά τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της - τα οποία τα συγκροτούν συνάδελφοι που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης, για τις ανάγκες που υπήρχαν στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας, για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, την ανάσχεση των απολύσεων». Αυτοί που «έδωσαν και δίνουν τη μάχη για κατακτήσεις που ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα, αποκάλυψαν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τα μέτρα των κυβερνήσεων». Και «αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που είναι ενάντια στην ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τους συναδέλφους που εξαιτίας των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία δίνουν καθημερινά τη μάχη για να αντεπεξέλθουν με ατέλειωτες εφημερίες και ωράρια». Απευθύνονται επίσης «στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που βιώνουν την πίεση του ανταγωνισμού, στις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, τη φοροεπιδρομή που εξανεμίζει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, να αξιοποιήσουν την πείρα τους»" - γιατί «δεν αρκεί η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία αλλά απαιτείται συμμετοχή, οργάνωση και διεκδίκηση, και πανελλαδικά αυτό το μήνυμα μπορούν να δώσουν στην κυβέρνηση: ότι την επόμενη μέρα θα βρουν τους γιατρούς απέναντί τους, οργανωμένους για τα προβλήματα στον κλάδο».

 

Ο ορθοπαιδικός Κώστας Διπλάρης μιλώντας στην "Ε" είπε ότι από το απερχόμενο Δ.Σ. «έχει παραχθεί ελάχιστο έργο έως τώρα», προσθέτοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος λειτουργούσε «μόνο για τα πιστοποιητικά». Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει στόχο «το άνοιγμα στην κοινωνία, με έναν σύλλογο περισσότερο ενεργό και με ρόλο όχι μόνο σε θέματα υγείας, αλλά και ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία». Για την επιλογή του να μην κατέβει υποψήφιος με κανένα συνδυασμό, αναφέρει: «Βάζω μόνος γιατί δεν θέλω να ενταχθώ κάτω από τη σημαία κανενός κόμματος». Καταλήγοντας, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, «για να έχει ο κάθε γιατρός φωνή μέσα στο σύλλογο».

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΣΜ Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στην "Ε" τόνισε ότι ο προεκλογικός αγώνας κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, όπως άλλωστε αρμόζει σε έναν επιστημονικό σύλλογο - ενώ όπως είπε διατυπώθηκαν από όλους τους υποψηφίους «θέσεις για το μέλλον του ιατρικού κόσμου και τις αγωνίες όλων των ιατρών, στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά στους νέους συναδέλφους».

Κλείνοντας ευχήθηκε «τα καινούργια όργανα να έχουν δύναμη και αποφασιστικότητα, ώστε να προωθήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα προβλήματα του κλάδου και να φροντίσουν για την υγεία των πολιτών».

 

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Ο επικεφαλής της “Ιατρικής Ενότητας” Δ. Τζωρτζίνης κατέθεσε τις εξής υποψηφιότητες:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Θεόδωρος Βαχλιώτης, Γιάννης Ευθυμίου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Νίκος Γιουρτουμάς, Δημήτρης Γκότσης, Βασιλική Δημοπούλου, Ηλίας Μανδηλάρης, Γιώργος Πετράκος, Διονύσης Στασινάκης, Σταύρος Σφήκας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, Ηλίας – Νεκτάριος Τσίχλης, Κυριακή Φιλοπούλου, Κώστας Χριστόπουλος.

Για εκπροσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Γκότσης, Βασιλική Δημοπούλου, Ηλίας Μανδηλάρης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιώργος Πετράκος, Ηλίας – Νεκτάριος Τσίχλης.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Τακτικά μέλη: Γιάννης Αδαμόπουλος, Μαρία Δαλέκου – Τσολάκου, Ηλίας Τζώρτζης. Αναπληρωματικά μέλη: Γιώργος Αλεβετσοβίτης, Ευσταθία Θεοδωρακοπούλου.

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο: Πρόεδρος Χρήστος Τσολάκος, αντιπρόεδρος Γιάννης Μπουρής, τακτικά μέλη: Κατερίνα Γεωργούντζου, Γιάννης Καρκαλής, Βάιος Κατσάρος, Σπύρος Παυλάκης, Παναγιώτης Πετρόπουλος, Λευκή Χωραΐτη και αναπληρωματικός Γιώργος Πανομήτρος.

 

Η παράταξη “Ιατρική Αλληλεγγύη” κατέθεσε τις εξής υποψηφιότητες:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Χρυσούλα Γεωργακαράκου-Τσιλιβαράκη, Ελένη Γιαννοπούλου-Χρόνη, Νίκος Γρηγορόπουλος, Τρύφωνας Δεμπεγιώτης, Μαρία Δράκου, Παναγιώτης Καλοφωλιάς, Παναγιώτης Κατσαφάδος, Χρυσάνθη Μάλλιου, Στυλιανή Μπακολέα, Κατερίνα Σπέντζουρα, Δημήτρης Σωφρονάς.

Για εκπροσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Χρυσούλα Γεωργακαράκου-Τσιλιβαράκη, Νίκος Γρηγορόπουλος, Χρυσάνθη Μάλλιου, Δημήτρης Σωφρονάς.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Σωκράτης Μακρέας, Στυλιανός Μανωλακάκης.

 


NEWSLETTER