Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 09:52

Δύτες επιθεωρούν ναυάγια σε Πύλο και Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Δύτες επιθεωρούν ναυάγια σε Πύλο και Μεθώνη

Οκταμελές κλιμάκιο δυτών πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες καταδύσεις στο ναυάγιο του Irene’s Serenade, στον όρμο του Ναβαρίνου, για να εκτιμήσει τις συνθήκες κατάδυσης στο δεξαμενόπλοιο που αποτελεί κηρυγμένο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο.

Οι εν λόγω δύτες, τους οποίους φιλοξενεί ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, πραγματοποιούν καταδύσεις και στα ναυάγια των Σαρκοφάγων και Κιόνων στον όρμο της Μεθώνης, επίσης κηρυγμένους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πιο πάνω καταδυτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου UCRCA (Underwater Cultural Routes in Classical Antiquity).

Σκοπός της ομάδας των δυτών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι “να εκτιμήσει τις συνθήκες κατάδυσης στο δεξαμενόπλοιο Irene’s Serenade καθώς επίσης να συλλέξει φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό από το δεξαμενόπλοιο και αντίστοιχο ανανεωμένο υλικό από τα ναυάγια των Σαρκοφάγων και των Κιόνων. Το δεξαμενόπλοιο Irene’s Serenade βυθίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1980 ανοιχτά της Πύλου μετά από φωτιά που προκλήθηκε - πιθανόν από σπινθήρα λόγω τριβής της άγκυρας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αερίων από το φορτίο στις δεξαμενές του πλοίου”.

Το έργο UCRCA, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση της ανάπτυξης παράκτιων περιοχών μέσω της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορικότητας των εν λόγω περιοχών.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ευχαρίστησε το κλιμάκιο των δυτών καθώς επίσης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού “που με την δική τους στήριξη δίνεται η δυνατότητα στην περιοχή να αναδείξει τον ιστορικό και αρχαιολογικό της πλούτο". Και κατέληξε αναφέροντας: "Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας μπορεί και είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας”.


NEWSLETTER