Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 18:35

Καλαμάτα, η κυνοφιλική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Την Κυριακή 16/12 στις 18.00 στην πλατεία Οθωνος ο Ομιλος Φίλων Αμερικανικού Ακίτα (ΟΦΑΑ) και ο Ομιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου (ΟΦΛΕΤ) συνδιοργάνωσαν μια μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική κυνοφιλική εκδήλωση στην πόλη της Καλαμάτας.

Οι δύο όμιλοι έχοντας ως έδρα τους τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα διοργάνωσαν εδώ τις ειδικές εκθέσεις των φυλών που εκπροσωπούν. Ιδιαίτερα σημαντική λοιπόν η εκδήλωση μια και μέσα από εκδηλώσεις αυτού του είδους (ειδικές εκθέσεις ομίλων φυλών) αξιολογούνται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια οι σκύλοι των συγκεκριμένων φυλών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της εκτροφής, να αξιολογηθούν οι σκύλοι που θα χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή, αλλά ταυτόχρονα να έρθει σε πιο άμεση επαφή ο κάθε κυνόφιλος με τις συγκεκριμένες φυλές γνωρίζοντας εκτροφείς, λεπτομέρειες του χαρακτήρα, αλλά και της εμφάνισης των σκύλων που ανήκουν σε αυτές.

Για τον ΟΦΑΑ ήταν η 4η εθνική έκθεση μορφολογίας και η πρώτη στην πόλη της Καλαμάτας. Την εκδήλωση είχε την τιμή να κρίνει ο γράφων Β. Ανδριανόπουλος και οι συμμετέχοντες σκύλοι εκτός της Μεσσηνίας είχαν έρθει από αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Για τον ΟΦΛΕΤ ήταν η πρώτη εθνική έκθεση και ήταν ιδιαίτερα σημαντική μια και ήταν η πρώτη φορά που αξιολογήθηκε η εκτροφική–κυνολογική προσπάθεια ανάδειξης και καθιέρωσης της εθνικής μας φυλής. Την εκδήλωση έκρινε ο κ. Μ. Ματσάκης, ο οποίος κλείνοντας την εκδήλωση εκφράστηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την προσπάθεια που γίνεται -κυρίως από τους Μεσσήνιους εκτροφείς- για τη βελτίωση, ανάδειξη και καθιέρωση της φυλής του λευκού ελληνικού τσοπανόσκυλου.

Η Καλαμάτα είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας την οποία έχουν ως έδρα τρεις κυνοφιλικοί όμιλοι, δηλαδή Κυνοφιλικός Ομιλος Μεσσηνίας (τοπικός περιφερειακός όμιλος), Ομιλος Φίλων Αμερικανικού Ακίτα (όμιλος που εκπροσωπεί τη φυλή του αμερικανικού Ακίτα στην Ελλάδα) και ο Ομιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου (που εκπροσωπεί, προάγει και αναδεικνύει τη φυλή του ΛΕΤ).

Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό γιατί αυτή τη στιγμή η Καλαμάτα είναι μετά την Αθήνα η δεύτερη σε κυνολογικό «μέγεθος» πόλη της Ελλάδας, μια πόλη που εδώ και 20 χρόνια έχει καταφέρει να διοργανώσει 30 εθνικές εκθέσεις μορφολογίας με τεράστια επιτυχία, 20 αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων και πλήθος άλλων δράσεων κυνοφιλικού-κυνολογικού ενδιαφέροντος. Στόχος του ΚΟΜ αλλά και του ΟΦΑΑ και του ΟΦΛΕΤ είναι μέσα στο 2020 να συνδιοργανώσουν μια διεθνή έκθεση μορφολογίας στην Καλαμάτα, μια διοργάνωση που απαιτεί μεγάλο κόπο, οργάνωση και θέληση, πράγματα όμως που οι Μεσσήνιοι κυνόφιλοι αλλά και τα μέλη των τριών ομίλων διαθέτουν.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε τους καλύτερους σκύλους των δύο ειδικών εκθέσεων. Ετσι λοιπόν στην έκθεση του ΟΦΑΑ καλύτερο αμερικανικό Ακίτα αναδείχτηκε ο Stark “Amerikan Akita’s House” και στην έκθεση του ΟΦΛΕΤ καλύτερο λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο αναδείχτηκε ο Τρίτων “Di Ithomi”.

 

Β. Ανδριανόπουλος