Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 10:41

Καλαμάτα: "Έφυγε" ο ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Ι. Ζερβής

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: "Έφυγε" ο ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Ι. Ζερβής

Ενας πολύ σημαντικός ερευνητής και συγγραφέας της τοπικής ιστορίας, ο Νίκος Ι. Ζερβής, "έφυγε" σήμερα το πρωί.

Γεννημένος το 1927 έχει γράψει ένα πλήθος μελετών, ένας μεγάλος όγκος από τις οποίες έχει δημοσιευτεί στο "Θάρρος" του οποίου υπήρξε συνεργάτης για δεκαετίες. Παράλληλα υπήρξε συνεργάτης και της "Ελευθερίας" μέσα από χρονογραφήματα με την υπογραφή ΝΕΜΟ.

Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα "Πελοποννησιακά", τα "Μεσσηνιακά Γράμματα". τα "Μεσσηνιακά Χρονικά", τη "Νέα Εστία" την "Ιθώμη" και άλλες περιοδικές εκδόσεις. Εχει εκδόσει πλήθος βιβλίων και ειδικότερα το πολύτομο έργο "Καλαμάτα, Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση".

Στο έργο αυτό όπως και σε άλλα συναφή ("Η Γερμανική Κατοχή στη Μεσσηνία", "Ο μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας στα χρόνια της Κατοχής") παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό πλούτο τεκμηρίων, απαραίτητο σε κάθε μελετητή.

Χρημάτισε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, ενώ ανέδειξε την ιστορία της μάχης της Καλαμάτας το 1941 σε συνεργασία με την "Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941". Με το φωτογραφικό φακό του κατέγραψε την πόλη στην ιστορική της πορεία για δεκαετίες.
Για την προσφορά του στην τοπική ιστορία τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στις 3:30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Καλαμάτας.


NEWSLETTER