Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 07:52

Καλαμάτα: Στην έναρξη του συνεδρίου για την Ενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία στη Μεσσηνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Στην έναρξη του συνεδρίου για την Ενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία στη Μεσσηνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα το τριήμερο διεθνές συνέδριο για την Ενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία στη Μεσσηνία, στο νέο ξενοδοχείο “Elysian Luxury Hotel and Spa”, στον συνοικισμό Κορδία.

Τον Πρόεδρο καλωσόρισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου με θέμα “Φράγκοι και Ενετοί στη Μεσσηνία, διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου”. Υπενθυμίζουμε ότι το συνέδριο διοργανώνουν η Μητρόπολη Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το συνέδριο- στην εισήγησή του τόνισε το ρόλο του Βυζαντίου στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επεσήμανε δε ότι οι πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι το ελληνικό πνεύμα, η Ρώμη και ο χριστιανισμός.

Στη συνέχεια η ακαδημαϊκός Χρύσα Α. Μαλτέζου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το θέμα “Λατινοκρατούμενη Πελοπόννησος: Nova Francia και Νέα Ελλάδα”, για να ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος, οι κυρίως εργασίες του συνεδρίου θα είναι διήμερες: το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7.45 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 11.30 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μανιατάκειον Ιδρυμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

 

• Σάββατο (9 π.μ. μέχρι 7.45 μ.μ.)

Α’ συνεδρία (προεδρεύουν Ευτυχία Λιάτα, Χαράλαμπος Γάσπαρης):

α) Μαρία Ντούρου - Ηλιοπούλου “Θεσμικές και κοινωνικές πραγματικότητες στο φραγκικό πριγκιπάτο της Αχαΐας”, β) Isabelle Ortega “The Angevines officers in the principality of Morea throughout the Europagne program”, γ) Γωγώ Βαρζελιώτη “Εικόνες της φραγκοκρατούμενης Καλαμάτας στην "Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ" του Αγγελου Τερζάκη”, δ) Κωνσταντίνος Λιάκουρας “Νικόλαος και Ιωσήφ Μεθώνης. Δύο αντιπροσωπευτικά αποκλίνοντες θεολογικοί δρόμοι”.

Β’ συνεδρία (προεδρεύουν Χρύσα Μαλτέζου, Γιώργος Τόλιας):

α) Αναστασία Παπαδία-Λάλα “Μεθώνη - Κορώνη και Κρήτη: Μορφές αποικιακής οργάνωσης στο πρώιμο βενετικό κράτος της Ανατολής (13ος - 15ος αι.). Συγκριτικέςπροσεγγίσεις”, β) Κατερίνα Κωνσταντινίδου “Τα statuti της Μεθώνης και της Κορώνης: μια αφορμή για τη διατύπωση σκέψεων περί βενετικής κυριαρχίας”, γ) Κώστας Λαμπρινός “Συλλογική έκφραση και βενετική πολιτική στην Κορώνη: προσεγγίζοντας τον θεσμό των vetrani - γερόντων στα χωριά της περιοχής (14οςαι.)”, δ) Ευαγγελία Αμοιρίδου “Τα Χριστούγεννα του 1347 στη Μεθώνη”.

Γ’ συνεδρία (προεδρεύουν Ιωάννα Στεριώτου, Γεώργιος Νικολάου):

α) Αγγελική Τζαβάρα “Βενετικές ιδιοκτησίες στη Μεσσηνία, 14ος - 15ος αιώνας”, β) Χαράλαμπος Γάσπαρης “Πεθαίνοντας στη Μεσσηνία: Διαθήκες από τη Μεθώνη και την Κορώνη του 14ου αιώνα”, γ) Μαρίνα Κουμανούδη “«Για να μην κατασπαράξουν τα κορμιά τους οι σκύλοι και οι λύκοι». Ο Αγιος Νικόλαος των Ξένων στη Μεθώνη”, δ) Παναγιώτης Φουτάκης “Το σχέδιο των ιπποτών Ρόδου - Μάλτας για εγκατάσταση στο Κάστρο Μεθώνης”, ε) Ιωάννης Μπίρης “Το κάστρο στο Γρίζι”.

Δ’ συνεδρία (προεδρεύουν Πέτρος Θέμελης, Κατερίνα Κωνσταντινίδου):

α) Κώστας Γ. Τσικνάκης “Πρόσφυγες από την Κορώνη στην Κρήτη τον 16ο αιώνα”, β) Κωνσταντίνα Γερόλυμου “Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη βενετοκρατούμενη Μεσσηνία”, γ) Αλέξης Μάλλιαρης “Οι Βενετοί στη Μεσσηνία (1686 - 1715): η κατάκτηση, η γη, οι πληθυσμοί”, δ) Αγγελική Πανοπούλου “Η βενετική πολιτική στη Μεσσηνία. Σχεδιασμός έργων υποδομής και αγροτικής ανασυγκρότησης”.

Ε’ συνεδρία (Προεδρεύουν Μαρία Ντούρου - Ηλιοπούλου, Κώστας Λαμπρινός):

α) Ουρανία Καραγιάννη “Η αποτύπωση του μεσσηνιακού τοπίου κατά τη Β’ Βενετοκρατία μέσα από χαρτογραφικό υλικό”, β) Ιωάννα Στεριώτου “Τα επιτελικά σχέδια των φρουρίων της Μεσσηνίας από τον Κώδικα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας «Ο Πόλεμος του Μοριά (1684 - 1697)”, γ) Δέσποινα Μιχάλαγα “Χώροι λατρείας στη βενετοκρατούµενη Μεσσηνία (1686 - 1715)”, δ) Γεώργιος Νικολάου “Εκχριστιανισμοί στην Provincia di Messenia την περίοδο της Δεύτερης Βενετοκρατίας (1686 - 1715)”, ε) Σπύρος Θ. Τακτικός “«Per privilegio e decoro di quelluogo»: Η τοπική βενετική διοίκηση στην Καλαμάτα (τέλη 17ου αιώνα)”.

• Κυριακή (11.30 π.μ. μέχρι 2 μ.μ.)

Στις 7.30 το πρωί θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα και στις 11.30 το πρωί επανάληψη των εργασιών του συνεδρίου.

ΣΤ’ συνεδρία, παρουσίαση επιτοίχιων πινακίδων (προεδρεύουν Αναστασία Παπαδία - Λάλα, Αλέξης Μάλλιαρης): α) Andrea Nanetti “Storie e metodi di esplorazione del latino del Peloponnesa (dal XIII secolo a oggi)”, β) Δέσποινα Βλάσση “Από τη Χίο στη Μεθώνη. Μια προσωρινή πατρίδα”, γ) Παναγιώτης Ιωάννου “Καλλιτέχνες από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο στην ιταλική χερσόνησο”, δ) Γιώργος Τόλιας “Το χαρτογραφικό έργο του Ιωάννη Δομένικου Ζώρζη από τη Μεθώνη (Βενετία, πρώτο μισό του 16ου αιώνα)”.

Θα ακολουθήσει η εκφώνηση των συμπερασμάτων και η λήξη του συνεδρίου, την επιστημονική επιτροπή του οποίου αποτελούν οι Χρύσα Α. Μαλτέζου (ακαδημαϊκός, ομότ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Αναστασία Παπαδία - Λάλα (καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), Κατερίνα Κωνσταντινίδου (επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), Δέσποινα Μιχάλαγα (επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ), Αγγελική Πανοπούλου (ερευνήτρια ΙΙΕ /ΕΙΕ) και Κώστας Γ. Τσικνάκης (ερευνητής ΙΙΕ /ΕΙΕ).

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης Μεσσηνίας Φίλιππος Χαμαργιάς (πρωτοσύγκελλος, Μs Ρhil.) και Αλέξιος Αρώνης, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντακόπουλος (Ι.Μ. Μεσσηνίας) και ο Γεώργιος Δημόπουλος (Ι.Μ. Μεσσηνίας), ενώ τη γραμματεία στελεχώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Γαρυφαλλιά Λαλούδα-Σταθάκη και Ελευθέριος Περρωτής. 


NEWSLETTER