Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 08:59

Καλαμάτα: Τμήματα υδραγωγείου ρωμαϊκών χρόνων στις Τούρλες

Γράφτηκε από τον

 

Τμήματα υδραγωγείου ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκαν κατά την εκτέλεση εργασιών με νόμιμη οικοδομική άδεια, στην Καλαμάτα, στο οικοδομικό τετράγωνο 1185, μεταξύ της οδού Σπάρτης και του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου κοντά στις Τούρλες.

Για την προστασία του μνημείου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ενέκρινε χθες την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Η Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγηση της υπηρεσίας ότι “για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος της προστασίας του αρχαίου υδραγωγείου απαιτείται τροποποίηση σε ευρύτερη έκταση που θα περιλαμβάνει και την οδό νότια του ΟΤ 1185”, με τη διευκρίνιση: “Η υπηρεσία εισηγείται την τροποποίηση με κύριο σκοπό την προστασία των σωζόμενων τμημάτων του αρχαίου υδραγωγείου που βρέθηκε στην περιοχή και την επίλυση προβλημάτων σχετικών με την έκδοση οικοδομικής άδειας”. Ακόμα, εγκρίθηκαν “η μετατόπιση της θέσης του πεζόδρομου και η αναδιάταξη κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η δημιουργία νέου κοινόχρηστου χώρου στο ΟΤ 1185”.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας ενημέρωνε, επίσης, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εντόπισε εντός της ιδιοκτησίας... τμήματα υδραγωγείου ρωμαϊκών χρόνων κι επεσήμανε “την ανάγκη προστασίας του μνημείου με έγγραφά της το 2015, το 2016 και το 2017. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων καθόρισε ζώνη προστασίας του μνημείου. Ο υφιστάμενος πεζόδρομος άλλαξε θέση, ώστε να διέρχεται εντός περιοχής που δεν επηρεάζει το μνημείο. Εντός της ζώνης προστασίας του αρχαίου υδραγωγείου δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικοδομών. Με την παρούσα πρόταση δεν επέρχεται μείωση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων”.

Γ.Σ.

 

(Φωτογραφία αρχείου)