Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 08:44

Καλαμάτα: Επτά νέοι κέρδισαν μια καινούργια ζωή και αποφοιτούν από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Επτά νέοι κέρδισαν μια καινούργια ζωή και αποφοιτούν από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”

 

Επτά νέοι άνθρωποι κέρδισαν μια καινούργια ζωή αποφοιτώντας από τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στη Σπερχογεία.

Οι απόφοιτοι της κοινότητας είναι τουλάχιστον τρία χρόνια "καθαροί", εργάζονται και ζουν προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της νέας τους καθημερινότητας. Την Κυριακή, μαζί με άλλους αποφοίτους από άλλες θεραπευτικές κοινότητες, θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα στην ειδική τελετή αποφοίτησης που ετοιμάζει το ΚΕΘΕΑ κάθε χρόνο για τα μέλη του, στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” Ιωάννα Τσουράπα μιλώντας στην “Ε” εξηγεί τι σημαίνει ότι αποφοιτούν από το πρόγραμμα 7 άτομα. "Σημαίνει ότι εισήχθησαν στο πρόγραμμα τουλάχιστον πριν τρία χρόνια (ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθένα η θεραπεία μπορεί να κρατήσει παραπάνω) και ολοκλήρωσαν τη φάση θεραπείας και επανένταξης". Και στη συνέχεια, μετά την επανένταξη, "πέρασε ένας ακόμα χρόνος για τη σταθεροποίηση και ένταξή τους στις σημερινές συνθήκες", δηλαδή "έχουν δουλειά ή σταθερή απασχόληση, ζουν στο δικό τους χώρο, απέχουν από ουσίες και παραβατικές συμπεριφορές και έχουν υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο ζωής", περιγράφει η υπεύθυνη του προγράμματος.

9 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΘΕΑ “ΚΥΤΤΑΡΟ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο" λειτουργεί 9 χρόνια στην Καλαμάτα και σήμερα τα μέλη του γιορτάζουν τα γενέθλια του προγράμματος. Μαζί θα γιορτάσουν και την πορεία έως εδώ 11 μελών, που βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν ολοκληρώσουν το στάδιο επανένταξης και μπουν στη φάση της μεταπαρακολούθησης. Δηλαδή στην τελευταία φάση που τους κρατάει συνδεδεμένους με το πρόγραμμα πριν αποφοιτήσουν (εφόσον πληρούν τα κριτήρια) του χρόνου τέτοιο καιρό.

Τώρα στην κοινότητα της Σπερχογείας φιλοξενούνται 22 άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην κύρια φάση της θεραπείας. Παράλληλα, στο στάδιο της επανένταξης βρίσκονται 19 άτομα και άλλα 19 στη φάση της μεταπαρακολούθησης, από τους οποίους οι 7 διεκδίκησαν και κέρδισαν τη χρονιά που πέρασε την αποφοίτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει η κ. Τσουράπα, "όσο προχωράει κάποιος στη θεραπεία μειώνεται η πρόωρη αποχώρηση, ενώ στα αρχικά στάδια είναι πιο πιθανό να κάνει πίσω", οπότε "όταν ολοκληρώσει και το στάδιο επανένταξης οι απώλειες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές" γιατί "όσο κάποιος προχωρά, τόσο πιο πολύ δεσμεύεται με το νέο τρόπο ζωής".

317 ΑΤΟΜΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΚΑΜΗΝΟ

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο" εδρεύει στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους σε 3 πόλεις: στην έδρα του, στο Ναύπλιο και στην Πάτρα. Μόνο φέτος μέχρι τον Οκτώβριο το δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” παρείχε θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 317 άτομα.

Πιο αναλυτικά, στο διάστημα αυτό 69 άτομα έκαναν το πρώτο βήμα και ζήτησαν βοήθεια από το συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας μπαίνοντας στο στάδιο της προετοιμασίας για απεξάρτηση, ενώ στη Συμβουλευτική Γονέων (παρέχει υποστήριξη στις οικογένειες των χρηστών) εντάχθηκαν 58 άτομα. Στο Ναύπλιο ζήτησαν βοήθεια 42 εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών και 41 γονείς και στην Πάτρα 51 εξαρτημένοι και 56 γονείς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ 45 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Οπως λέει η Ιωάννα Τσουράπα "κατά μέσο όρο και οι τρεις δομές, στις τρεις πόλεις της Πελοποννήσου, υποστηρίζουν καθημερινά 45 άτομα -στα 28 από τα οποία προσφέρονται υπηρεσίες στη δομή της Καλαμάτας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ενταγμένοι είτε σε εισαγωγική φάση θεραπείας (θεραπευτικό πλάνο με την προοπτική ένταξης στην κοινότητα ή αλλιώς για εξωτερική υποστήριξη), είτε σε συμβουλευτικές ομάδες τις οποίες τα μέλη παρακολουθούν συστηματικά, ενώ γίνονται και ατομικές συναντήσεις.

Εν τω μεταξύ σε αναμονή βρίσκεται και η προκήρυξη που έπρεπε να γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε με χρήματα του ΕΣΠΑ να προσληφθούν ειδικοί επιστήμονες και προσωπικό για να λειτουργήσει ξανά στην Καλαμάτα (και ένα ακόμα στο Ναύπλιο μαζί με κινητή μονάδα) το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο, που θα προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Αντίθετα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά με τις διαδικασίες για το αντίστοιχο Πολυδύναμο Κέντρο, που θα λειτουργήσει το ΚΕΘΕΑ στον Πύργο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για όποιον επιθυμεί να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, η διεύθυνση είναι Κουμουνδούρου 3, Καλαμάτα και τα τηλέφωνα 27210 89482 και 27210 87356. Στην ίδια διεύθυνση και τα ίδια τηλέφωνα μπορούν να απευθύνονται και μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες, για συμβουλευτική υποστήριξη.


NEWSLETTER