Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 07:54

Διημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Διημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μεσσηνίας

 

 

Ανοικτή, δωρεάν για το κοινό διημερίδα με κύριο θέμα την αυτοπροστασία διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μεσσηνίας στο πλαίσιο της διεξαγωγής του νέου σχολείου βασικών γνώσεων εθελοντών διασωστών.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/02 και ώρα 1μ.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 24/02 από τις 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην Αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" στο ισόγειο Νομαρχίας Καλαμάτας.

Ο ιδρυτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και Υπεύθυνος Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Ζαφείρης Τρόμπακας θα έρθει στην πόλη μας για να μας ενημερώσει για τις μεθόδους παροχής βοήθειας και αυτοπροστασίας στη καθημερινότητα και σε ακραίες συνθήκες καθώς και για τον ρόλο της έρευνας και διάσωσης μέσα από τον εθελοντισμό.

Μεταξύ άλλων η θεματολογία θα περιλαμβάνει:

-Προστασία από τους κεραυνούς, πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε εάν βρεθούμε στην ύπαιθρο εν μέσω καταιγίδας. Μια έρευνα που εστιάζεται στο τι δεν πρέπει να κάνουμε.

-Πρακτικοί τρόποι πρόγνωσης του καιρού, πώς μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά ουσιώδεις προβλέψεις του καιρού σε ορεινή ύπαιθρο.

-Πώς οργανώνεται μία επιχείρηση διάσωσης. Θέματα ασφάλειας σε επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης. Μέσα από τα χρονικά μπορούμε να κάνουμε εκ του ασφαλούς την κριτική μας  να παρατηρήσουμε τα λάθη να δούμε κ να γνωρίσουμε τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν  να καταγράψουμε τις δυσκολίες και ακόμη να εμβαθύνουμε στην ψυχολογία του θύματος και του διασώστη. Μέσα από την εξιστόρηση και κριτική, θωρακιζόμαστε με γνώση για το πώς στο μέλλον θα διαχειριστούμε μία έκτακτη ανάγκη.

-Εκμάθηση κόμπων που χρησιμοποιούνται σε μια έκτακτη ανάγκη. Μια πλούσια διαδραστική  παρουσίαση με την συμμετοχή και του κοινού, για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε με λίγα μέσα μια απαιτητική έκτακτη ανάγκη. Η παρουσίαση αυτή εξήχθη από καταθέσεις στοιχείων σε επιχειρήσεις διάσωσης..

-Λίγα περί διατροφής σε απαιτητικό περιβάλλον, συνθηκών και καταπόνησης.

-Επικοινωνίες σε έκτακτη ανάγκη. Για ποιο λόγο είναι απαραίτητες, λίγα λόγια για τον ασύρματο πώς λειτουργεί, προστασία συσκευής και πώς διαδίδονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τι προβλήματα συναντήσαμε στην χρήση, σε επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε..

-Σχεδιάζοντας το απρόβλεπτο και αντιμετωπίζοντας αεροπορικά ατυχήματα. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το απρόβλεπτο μιας μελλοντικής επιχείρησης. Υπό το πρίσμα των επικοινωνιών, του συντονισμού αλλά και της απώλειας προσανατολισμού. Ακραία καιρικά φαινόμενα πόσο επηρέασαν τον εντοπισμό ενός  αεροπορικού ατυχήματος, πώς συντονίστηκαν οι ομάδες έρευνας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε σε μία συνεργασία με αεροπορικό μέσον.

-Προοπτικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων στα πλαίσια της  συλλογικής προσπάθειας.


NEWSLETTER