Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 17:42

Συμβουλές από τη γεωτεχνικό Αμαλία Δένδια: Η κηπουρική κατά του άγχους

Γράφτηκε από την

 

Τη μεγάλη της αγάπη για τη γη και τη φύση αποφάσισε να κάνει επάγγελμα η γεωτεχνικός Αμαλία Δένδια και έτσι πλέον μας υπόσχεται υπέροχους, πολύχρωμους κήπους και μια αλλιώτικη, πιο αισιόδοξη καθημερινότητα.

Μιλώντας μαζί της, η ίδια προτείνει στους αναγνώστες της “Ε” την ενασχόληση με την κηπουρική, ειδικά σήμερα, που οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από το άγχος και την πίεση που αισθάνονται μέσα στην καθημερινότητα.

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το αντικείμενο και να το κάνεις επάγγελμα σε μια εποχή κρίσης;

Από μικρή είχα την τύχη να περνώ τα καλοκαίρια μου στο αγρόκτημά μας, στο οποίο υπάρχουν κάθε λογής οπωροφόρα δέντρα. Ηρθα έτσι σε επαφή με τη φύση και κατάλαβα πόσο πολύ μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτή. Θυμάμαι να με ρωτάνε όταν ήμουν μικρή τι δουλειά θέλω να κάνω και να απαντάω ότι θέλω να έχω το δικό μου ανθοπωλείο. Αποφάσισα λοιπόν να ακολουθήσω γεωπονικές σπουδές και να εγκατασταθώ στην Καλαμάτα, αφήνοντας το κέντρο της Αθήνας.

- Είναι ένα ακριβό χόμπι το να έχει κανείς έναν πλούσιο κήπο ή μια γεμάτη βεράντα;

Οχι, ίσα ίσα, το αντίθετο θα έλεγα. Το να έχεις ένα όμορφο μπαλκόνι και να το περιποιείσαι είναι κάτι που χρειάζεται πιο πολύ όρεξη πάρα χρήματα!

- Πώς μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά η ενασχόληση με τα φυτά και τον καλλωπισμό τους; Το συνηθίζει ο κόσμος σήμερα;

Εχουν γίνει έρευνες που επιβεβαιώνουν επιστημονικά ότι όσοι έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τα φυτά έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Η επαφή με το χώμα έχει αποδειχτεί ότι έχει τις ίδιες επιθυμητές ενέργειες στον εγκέφαλο με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η κηπουρική μειώνει το άγχος, τις πιθανότητες κατάθλιψης, μειώνει την αϋπνία και ενισχύει την παραγωγικότητα καθώς και τη σωματική υγεία, λόγω της άσκησης.

- Γιατί κάποιοι άνθρωποι λένε “στα χέρια μου δε ζει τίποτα”! Θέλει ... καλό κάρμα για να φυτέψεις η είναι θέμα γνώσεων; Οι παλιοί μιλούσαν για “καλό χέρι”...

Είναι καθαρά θέμα γνώσεων. Οντως, υπάρχει αυτή η αντίληψη αλλά είναι λανθασμένη. Κάθε είδος φυτού έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα άλλες καλλιεργητικές φροντίδες απαιτούν οι κάκτοι και άλλες τα λαχανικά. Οποιος ακολουθήσει τα σωστά στάδια περιποίησης των φυτών, θα έχει και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

- Γιατί φέτος ένα συγκεκριμένο φυτό έγινε η πιο φανατική μόδα του ίνσταγκραμ φέτος; Μπορούμε να το μεγαλώσουμε στην Καλαμάτα;

Πρόκειται για την πιλέα (Pilea peperomiodes), ένα φυτό με ιδιαίτερο φύλλωμα σε σχήμα νομίσματος, που κατάγεται από τις επαρχίες της Νότιας Κίνας. Στην Ευρώπη είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Στην Καλαμάτα μπορεί να ευδοκιμήσει καθώς το βοηθά το μεσογειακό, υποτροπικό κλίμα της, πάντα όμως με προσοχή για πιθανούς παγετούς.

- Τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα όταν τους τους μιλάς ή τους βάζεις μουσική. Αλήθεια η μύθος;

Είναι αλήθεια και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένη. Τα φυτά νοιώθουν πόνο και έχουν μνήμη. Υπάρχουν λουλούδια που “ξεσκεπάζουν τον κλέφτη”, βλαστάρια κριθαριού που “στριγγλίζουν”, γεράνια που “μισούν” και “φοβούνται”, τριανταφυλλιές που “εκδηλώνουν την αγάπη τους”, μηλιές που “θλίβονται”, μια “λογική” φασολιά που μπορεί να υποδεικνύει πόσο νερό της χρειάζεται. Μετά από μελέτες και πειράματα σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχτεί πως όλα τα φυτά, καθώς είναι ζωντανοί οργανισμοί, αντιλαμβάνονται και νοιώθουν τι συμβαίνει γύρω τους. Τα φυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα ακούγοντας μουσική, ιδίως κλασική.

- Οσο περνούν τα χρόνια η Ελλάδα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από τις ασιατικές τεχνικές διακόσμησης με παχύφυτα και κάκτους. Υιοθετούμε ένα πιο λιτό σχεδιασμό, χωρίς υπερβολές;

Οσο περνούν τα χρόνια, όντως υιοθετείται πιο λιτός σχεδιασμός στους κήπους, κάτι που ενισχύεται με τη χρήση παχύφυτων και κάκτων. Ιδιαίτερα σε επαγγελματικούς χώρους χρησιμοποιούμε τα φυτά αυτής της κατηγορίας, λόγω της ανθεκτικότητας τους και του ωραίου αισθητικού αποτελέσματος!

Για περισσότερες συμβουλές: στην οδό Ανδρέα Σκιά 18Α, “Βlossom gardens by Amalia”, 27210 90809.

Γ.Σαρ.