Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 08:11

Μελέτη οριοθέτησης του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Μελέτη οριοθέτησης του Νέδοντα

 

Την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης του χειμάρρου του Νέδοντα και του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων ανέθεσε απευθείας με απόφασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Τις μελέτες θα εκπονήσει η εταιρεία “Εύεργος” από την Ξάνθη, με συνολική τιμή 24.800 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από αρκετούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Νίκας είχε δεσμευτεί για την οριοθέτηση του Νέδοντα, από τη γέφυρα στον κόμβο του “Μορέα” στην Αρτέμιδος και πάνω. Απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας είχε αναφέρει ότι τα ζητήματα αυτά μελετώνται από τον “Μορέα”, ενώ είχε χαρακτηρίσει σημαντική και αναγκαία την οριοθέτησή του.

Για το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία να σημειώσουμε πως εξακολουθεί να είναι σοβαρός ο κίνδυνος πλημμύρας. Και αυτό γιατί το έργο αποκατάστασης της ζημιάς - αντιπλημμυρικής προστασίας που είχε ξεκινήσει ο δήμος, σταμάτησε στη μέση, μετά από καταγγελία πολίτη κι ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάνθηκαν ότι χρειαζόταν περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 που έπληξαν και τη Θουρία, εξαιτίας και του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, ο Δήμος Καλαμάτας με εργολαβία αποκατάστασης άνοιξε το σκεπασμένο ρέμα σε μια διαδρομή 70 - 80 μέτρων από την εκκλησία προς το χωριό.

Ο δήμος σχεδίαζε στο σημείο που σταμάτησε το ανοιχτό τμήμα, να δημιουργήσει ένα δεύτερο υπόγειο αγωγό δίπλα στον υφιστάμενο, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα της παροχέτευσης των νερών και να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Μετά την καταγγελία του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής Στάθη Γεωργακίλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος  αποφάνθηκε ότι το έργο έγινε χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και με εισήγησή του η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στο δήμο.

Για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο, απαιτούνται οριοθέτηση του ρέματος, υδραυλικές μελέτες, μελέτη διευθέτησης κι έγκριση από την Περιφέρεια.

Οπως είναι σήμερα η κατάσταση στο ρέμα, ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ακόμα μεγαλύτερος σε σχέση με το 2016.

Γ.Σ.


NEWSLETTER