Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 08:44

Χρονιά «χρυσάφι» για το ελαιόλαδο για τη Μεσσηνία: Η παραγωγή ξεπέρασε τους 63.000 τόνους (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Χρονιά «χρυσάφι» για το ελαιόλαδο για τη Μεσσηνία: Η παραγωγή ξεπέρασε τους 63.000 τόνους (βίντεο)

 

Χρονιά - θησαυρός κρίνεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος για τη Μεσσηνία, καθώς ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές -αν όχι η καλύτερη όλων των εποχών- και για την ποσότητα και για την ποιότητα του ελαιολάδου.

Αυτό τονίζουν στην “Ε” οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή σε όλο το νομό μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους 63.000 τόνους.

“Μπορεί να αγγίξει και να ξεπεράσει τους 33.000 τόνους στον τομέα ευθύνης της υπηρεσίας μας”, παρατήρησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γ. Κυριακόπουλος. Παραδέχθηκε πως “πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας -και αυτό ήταν ευχάριστο- καθώς το Δεκέμβριο υπολογίζαμε 27.000 με 30.000 τόνους”. Σημείωσε ότι “πρόπερσι που ήταν μια πολύ καλή χρονιά, η παραγωγή είχε φθάσει τους 61.000 με 62.000 τόνους. Αυτό καθιστά τη Μεσσηνία κορυφαία ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας”.

Ο κ. Κυριακόπουλος διευκρίνισε ότι “φέτος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ήταν άριστα. Και τα χημικά, οι οξύτητες ήταν ελάχιστες γραμμές και τα οργανοληπτικά”. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν, “ενώ είχαμε περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι, τον Ιούλιο και το χειμώνα, αλλά και την επίδραση από την παρατεταμένη ανομβρία. Ακόμα οι αποδόσεις ήταν περιορισμένες το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, γι’ αυτό και ήταν μία από τις πιο μακρές περιόδους συγκομιδής”. Εκτίμησε πως “αν οι αποδόσεις ήταν σε λογικά επίπεδα και όχι επηρεασμένες από την ανομβρία, θα μιλούσαμε για τεράστιο ύψος παραγωγής”.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι “έχουμε παραπάνω από 29.000 τόνους στην περιοχή μας με 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Μιλάμε για παγκόσμιο ρεκόρ στην απόδοση των ελαιοδέντρων”. Σημείωσε “τις υψηλές αποδόσεις, τις οξύτητες με 1 γραμμή, το δάκο που δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, για να δείξουμε στους φοιτητές”. Ανέφερε πως “μας βοήθησαν οι βροχές του Οκτωβρίου”, ενώ υπενθύμισε ότι “οι εκτιμήσεις ήταν χαμηλότερες, στους 25.000 με 26.000 τόνους για φέτος”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι “στην Τριφυλία υπάρχει οργανωμένη καλλιέργεια” και απένειμε τα εύσημα στους παραγωγούς λέγοντας: “Οι παραγωγοί έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον για το προϊόν, ούτε να απογοητεύονται, ούτε να χαίρονται υπέρμετρα, ανάλογα με τις τιμές που υπάρχουν”. Προσδιόρισε ότι “το πλεονέκτημά μας είναι οι αρδευόμενοι ελαιώνες” κι επεσήμανε: “Αυτό δείχνει την ανάγκη αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού. Πέρα από το Φιλιατρινό φράγμα, με μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, με μικρά φράγματα μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή σε Κυπαρισσία, Δώριο, Κοπανάκι και Γαργαλιάνους”.

Κλείνοντας, ενημέρωσε πως “είχαμε και σημαντική ποσότητα ΠΟΠ” κι εκτίμησε: “Μπορούμε ακόμα περισσότερο να βελτιώσουμε την ποιότητα και να αυξήσουμε την παραγωγή”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER