Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 09:01

Αμετάβλητες οι μειονεκτικές περιοχές στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αμετάβλητες οι μειονεκτικές περιοχές στη Μεσσηνία

Αυξήθηκε πανελλαδικά -σε 13 από 7,8 εκατ. στρέμματα- η έκταση των μειονεκτικών περιοχών στον τελικό χάρτη της εξισωτικής αποζημίωσης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τη Μεσσηνία όμως δεν υπήρξε καμία αλλαγή, καμία βελτίωση, όπως επεσήμανε στην “Ε” ο διευθυντής του συνεταιρισμού της Ενωσης Γιάννης Πάζιος. Εκτός του τελικού χάρτη παραμένουν οι περιοχές του νομού που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση και οι οποίες έπαιρναν εξισωτική αποζημίωση με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Οι περιοχές αυτές είναι: Κόκλα, Χρυσοχώρι, Ψάρι, Ανθούσα, Ηλέκτρα, Καλύβια, Κάτω Μέλπεια, Κωνσταντίνοι, Μάνδρα, Μίλα, Νεοχώρι Ιθώμης, Παραπούγκι, Σιάμου, Στενύκλαρος, Αγιος Φλώρος, Δροσιά, Πελεκανάδα, Αγριλόβουνο, Διόδια, Ανδανία, Δεσύλλα, Καλλιρρόη, Κατσαρού, Λουτρό, Πολίχνη, Σκάλα, Τσουκαλέικα, Φίλια, Βάλτα, Μουζάκι Περδικονέρι, Πλάτη, Χριστιανούπολη, Αγριλιά, Γλυκορίζι, Καμάρι, Ράχες.

Με την εξέλιξη αυτή, οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης από τις συγκεκριμένες περιοχές θα πάρουν ένα τμήμα της εξισωτικής μέχρι το 2020 και από το 2021 θα κοπεί τελείως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

«Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως είχε γίνει γνωστό, λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Ασφαλώς, η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα».

Χθες έγινε γνωστό, ότι η εξισωτική αποζημίωση για τις μειονεκτικές περιοχές που οριοθετήθηκαν στο νέο χάρτη, διαμορφώνεται στα 8,1 ευρώ το στρέμμα, ενώ μέχρι τώρα λάμβαναν 9,5 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τις αιτήσεις από το 2019 και μετά. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μείωση 17%, ενώ για τους δικαιούχους των περιοχών οι οποίες δεν είναι πλέον επιλέξιμες μετά τη νέα οριοθέτηση, θα χορηγούνται φθίνουσες ενισχύσεις μέχρι το 2020.

Για τις ορεινές περιοχές, στο ποσό δεν φαίνεται προς το παρόν κάποια αλλαγή και θα συνεχίζουν να παίρνουν 12,5 ευρώ το στρέμμα.


NEWSLETTER