Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 08:42

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για ενεργοποίηση δικαιωμάτων, έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον

Παράταση ενός μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου, δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2019.

Και αυτό γιατί η διαδικασία ξεκίνησε φέτος αργά, στις 22 Απριλίου, και μέχρι τώρα πανελλαδικά δεν ξεπερνούσε το 25%.

Ο αναπληρωτής γενικού διευθυντή στην Ενωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, επεσήμανε με δηλώσεις του στην “Ε” ότι η παράταση δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό στους παραγωγούς, αλλά αντίθετα θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην οργάνωση, με τους ρυθμούς που το κάνουν τις τελευταίες ημέρες.

Μας ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα στα κεντρικά του συνεταιρισμού στην Καλαμάτα και στα υποκαταστήματα σε όλη τη Μεσσηνία έχουν προσέλθει και υποβάλει αιτήσεις 10.000 παραγωγοί, ποσοστό που φθάνει το 45% των περσινών δηλώσεων.

Μας εξήγησε πως η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών Taxis, μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Πάζιος ανέφερε πως το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τα στρέμματα και μπορεί να καταβληθεί από τον παραγωγό όταν πάρει την επιδότηση. Μας διευκρίνισε ότι ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου είναι υποχρεωτικός μόνο για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια.

Η υποβολή αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση γίνεται από την Ενωση σε: Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πεταλίδι, Αγιο Ανδρέα, Κορώνη, Σουληνάρι, Πύλο, Γαργαλιάνους, Χώρα, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Κοπανάκι, Δώριο, Διαβολίτσι, Μελιγαλά, Κάμπο, Στούπα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο αναπληρωτής γενικού διευθυντή στην Ενωση Μεσσηνίας υπενθύμισε ότι ο συνεταιρισμός προσφέρει υπηρεσίες και για το κτηματολόγιο, για τη συμπλήρωση της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Μας ενημέρωσε, μάλιστα, πως αναμένεται να δοθεί γενναία παράταση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, καθώς η προθεσμία για το κτηματολόγιο λήγει στις 27 Μαΐου για τους κατοίκους της χώρας μας και  στις 26 Αυγούστου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Παρατήρησε ότι είναι υποχρεωτική διαδικασία, καθώς ο καθένας πρέπει να δηλώσει το κάθε ακίνητο που έχει, για να το κατοχυρώσει. Επεσήμανε πως μέχρι τώρα η προσέλευση πανελλαδικά είναι πολύ μικρή, δεν ξεπερνάει το 8% και ανέφερε ότι η Ενωση προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο με προσιτές τιμές και με το πλούσιο αρχειακό υλικό που έχει από παλιές δηλώσεις καλλιέργειας.

Για το κτηματολόγιο η Ενωση εξυπηρετεί σε όλα τα σημεία που έχει για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, εκτός από Χώρα, Διαβολίτσι και Δώριο.

Γ.Σ.