Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 09:49

Η καλύτερη παραγωγή σταφίδας των τελευταίων ετών στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Η καλύτερη παραγωγή σταφίδας των τελευταίων ετών στη Μεσσηνία

Η καλύτερη παραγωγή των τελευταίων χρόνων είναι η φετινή για τη σταφίδα στη Μεσσηνία. Την ώρα που ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη, η ποιότητα είναι άριστη, δεν υπάρχουν ζημιές.

Και αν επιβεβαιωθούν την επόμενη εβδομάδα οι εκτιμήσεις για καλή τιμή, γύρω ή κοντά στο 1,5 ευρώ, η σταφίδα γίνεται ένα πολύ σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα για το νομό.

Η μοναδική ζημιά φέτος προέρχεται από τα αγριογούρουνα, η οποία σε κάποιες περιοχές είναι τεράστια. Σταφιδοπαραγωγοί - συνεταιριστές και συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η σταφίδα πρέπει να στηριχθεί.

 

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Λαζόγιαννης, παραγωγός από το Κυνηγού Πυλίας, μας είπε ότι “είναι πολύ καλή και η παραγωγή και η ποιότητα”, όμως ανέφερε πως “πολλά κτήματα έχουν τεράστια ζημιά από τα αγριογούρουνα”. Τόνισε ότι “από όσο με θυμάμαι να καλλιεργώ σταφίδα, είναι η καλύτερη χρονιά σε ποιότητα, δεν υπάρχει σάπιο σταφύλι”.

Μας ενημέρωσε ότιτην ερχόμενη Δευτέρα - Τρίτη θα ανακοινωθούν τιμές και παρατήρησε: “Είμαστε σε συνεργασία με την ΣΚΟΣ και την Παναιγιάλειο Ενωση. Εκτιμώ ότι θα είναι τουλάχιστον η περσινή τιμή, 1,40 με 1,45 ευρώ και από κει και μετά ό,τι άλλο δώσει, ανάλογα με τη ζήτηση”.

Οσον αφορά τη σημασία της σταφίδας, επεσήμανε πως “είναι σωτήριο, όσοι έχουμε δεύτερη καλλιέργεια είναι μεγάλο πράγμα. Είναι λάθος η μονοκαλλιέργεια, έγκλημα για τον παραγωγό και το νομό”.

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος μας είπε ότι “είναι πολύ καλή η σταφίδα στο Χανδρινού και στο Σουληνάρι. Δεν έχει ζημιές, την έχει ευνοήσει ο καιρός” - και πρόσθεσε πως “οι μοναδικές ζημιές είναι από τα αγριογούρουνα, που σε κάποια κτήματα είναι πολύ σοβαρές”.

Επιβεβαίωσε ότι “είναι η καλύτερη παραγωγή των τελευταίων χρόνων” και σημείωσε: “Οσοι μπόρεσαν και κράτησαν τη σταφίδα ήταν τυχεροί. Πολλοί την ξεκώλωσαν όταν έμποροι μας ανάγκασαν να τους την παραδώσουμε με 40 λεπτά. Είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Είναι ανάσα με το πρόβλημα που έχουμε με το λάδι τα δύο τελευταία χρόνια, και πρέπει να στηριχθεί. Η μονοκαλλιέργεια είδαμε πού πάει, το νιώσαμε για τα καλά”.

Επεσήμανε πως “πρέπει να είναι σε τιμές που δεν θα σε βάζουν μέσα, δεν θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Γύρω στο 1,5 ευρώ και πάνω είναι καλά. Σταθερή τιμή και αναδιάρθρωση, όπως στα αμπέλια, θα δώσουν ζωή στη σταφίδα”.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου Χρήστος Θεοδωρακόπουλος παρατήρησε ότι “είναι καλή η παραγωγή στην επαρχία Μεσσήνης, άριστη η ποιότητα, αλλά είναι μειωμένη η παραγωγή, τότε που έδεσε φαίνεται να υπήρξε πρόβλημα”.

Σημείωσε πως “είναι καλό προϊόν η σταφίδα, είναι καλό εισόδημα και μακάρι να στηριχθεί. Χρόνο με το χρόνο θα έχει καλές τιμές. Οπου υπάρχουν νιάτα, καλλιεργούν σταφίδα. Εχει μέλλον, πάντα είχε, αν αφαιρέσεις τους εμπόρους με τα παιχνίδια”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER