Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 09:48

Πώς βλέπουν οι Σκανδιναβοί την Καλαμάτα: Υψηλός βαθμός χωρίς τουρίστες! (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Πώς βλέπουν οι Σκανδιναβοί την Καλαμάτα: Υψηλός βαθμός χωρίς τουρίστες! (φωτογραφίες)

 

Ο προορισμός της Καλαμάτας, αν και παίρνει υψηλό βαθμό από τους Σκανδιναβούς ταξιδιώτες, δεν θα δεχθεί ούτε το 2020 επισκέπτες νέων προγραμμάτων του γραφείου Apollο, καθώς φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους τους μεγάλους τουρ-οπερέιτορ και άρα δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα σε νέες αγορές.

Αυτό ανέλυσαν το Σάββατο το απόγευμα, σε εκδήλωση στη Στούπα, στελέχη του Apollo που υπενθυμίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος τουρ-οπερέιτορ της Σκανδιναβίας.

Τα στελέχη του Apollo Νίνα Χόρνεβαλ, Νίκος Χριστουλάκης και Μανώλης Παντελέλης εξήγησαν ότι οι δυσκολίες στη σκανδιναβική τουριστική αγορά οφείλονται αφενός στην κλιματική αλλαγή και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τις επιπτώσεις των ταξιδιών στο περιβάλλον, και αφετέρου στο «σκληρό» ευρώ που κάνει ακριβούς του προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το γραφείο Αpollo συμβουλεύει λοιπόν τους συνεργάτες του να πάρουν «πράσινη πιστοποίηση» και να την προβάλουν, προκειμένου να πείσουν τους ταξιδιώτες ότι ο προορισμός της Καλαμάτας (σ.σ. με το όνομα αυτό γίνεται γνωστή... ολόκληρη η Μεσσηνία) είναι αειφόρος - και ότι ο τουρισμός δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Το μήνυμα αυτό φυσικά απευθύνεται και στους τοπικούς άρχοντες, αφού στο μέλλον οι προορισμοί που δεν σέβονται το περιβάλλον κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός τουριστικής αγοράς.

Τα στοιχεία για τον προορισμό της Μεσσηνίας αλλά και για τις τάσεις στον διεθνή τουρισμό παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της απονομής βραβείων στα καλύτερα ξενοδοχεία του 2018, με βάση τη βαθμολογία των πελατών της Apollo.

 

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ ΣΤΗ... ΣΟΥΗΔΙΑ

Στην αρχή της παρουσίασης τα στελέχη του Apollo είπαν ότι η φετινή σεζόν δεν πήγε καλά επειδή πολλοί Σκανδιναβοί, εξαιτίας της περσινής… καλοκαιρίας, προτίμησαν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι καλοκαιρινές ημέρες ηλιοφάνειας στη Σουηδία ήταν μόλις 34, ενώ πέρυσι ήταν 56. Το… μεσογειακό καλοκαίρι της Σουηδίας κράτησε πολλούς Σουηδούς στη χώρα τους, και οι τουρ-οπερέιτορ εύχονταν να βρέξει προκειμένου να αυξηθούν οι κρατήσεις για ταξίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν… ημιμεσογειακό, με λιγότερες ημέρες ηλιοφάνειας από πέρυσι, αλλά με θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συνηθίσει οι Σκανδιναβοί.

 

ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ

Η κλιματική αλλαγή αύξησε το ακροατήριο της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ και προκάλεσε -αρχικά στη Σκανδιναβία και στη συνέχεια στις Κάτω Χώρες- έναν μεγάλο διάλογο για τα αεροπορικά ταξίδια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Η Γκρέτα Ερνμαν Τούνμπεργκ είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ήταν βασική ομιλήτρια στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο στην Ελλαδα, πολλοί Βορειοευρωπαίοι θέλοντας να προστατέψουν το περιβάλλον αρνούνται να ταξιδέψουν αεροπορικώς, ειδικά σε προορισμούς που δεν σέβονται την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Η συζήτηση για το περιβάλλον ανάγκασε τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε χρησιμοποιώντας νέου τύπου αεροπλάνα που καίνε λιγότερα καύσιμα, είτε κάνοντας συνεργασίες μόνο πιστοποιημένες «πράσινες» επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν πλαστικά και που κάνουν πραγματική ανακύκλωση.

 

ΑΚΡΙΒΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η δεύτερη αιτία συρρίκνωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Σκανδιναβία, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του γραφείου Αpollo, είναι η ακρίβεια των προορισμών, εξαιτίας του «σκληρού» ευρώ αλλά και της κερδοσκοπίας πολλών επιχειρηματιών τους μήνες υψηλής ζήτησης.

Το ευρώ έχει κάνει 27% ακριβότερους τους ελληνικούς προορισμούς για τη σουηδική και τη νορβηγική κορώνα, ενώ οι υψηλές τιμές σε γνωστούς προορισμούς -όπως το  Ηράκλειο και η Ρόδος- έχουν κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για συμφωνία μεταξύ των εκεί τοπικών επιχειρήσεων και των τουρ-οπερέιτορ. Γι’ αυτό το Apollo εγκαταλείπει τα 5άστερα all incusive ξενοδοχεία και συνεργάζεται ολοένα και περισσότερο με μικρές μονάδες, που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

 

Ο ΥΨΗΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σημαντικότερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων για επέκταση των ταξιδιωτικών προγραμμάτων διαδραματίζει ο δείκτης Net Promoter Score (NPS), ο οποίος απεικονίζει όχι μόνο την ικανοποίηση των ταξιδιωτών από τις υπηρεσίες ενός καταλύματος, αλλά και την τάση τους να επιστρέψουν ή όχι στον προορισμό αυτό και να τον προτείνουν σε γνωστούς και χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

«Ο δείκτης NPS είναι εξαιρετικά σημαντικός, γιατί κάποιος ταξιδιώτης μπορεί να μείνει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου όπου διέμεινε, αλλά να μην το προτείνει σε κανέναν, γιατί τον ενοχλούσε η μουσική από ένα διπλανό μπαράκι ή γιατί ταλαιπωρήθηκε στο αεροδρόμιο» εξήγησαν τα στελέχη της Apollo.

Με βάση το 24 και άριστα το 50, ο προορισμός της Καλαμάτας (δηλαδή η Μεσσηνία) βαθμολογείται με 42,11 όταν ο μέσος βαθμός είναι 39,69. Υπό άλλες συνθήκες ο υψηλός αυτός βαθμός θα έφερνε νέα ταξιδιωτικά προγράμματα από τη Σκανδιναβία στη Μεσσηνία. Ομως για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω οι τουρ-οπερέιτορ είναι επιφυλακτικοί και δεν προχωρούν σε νέα προγράμματα για το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προορισμός της Καλαμάτας παίρνει υψηλό βαθμό από τους ταξιδιώτες σε όλες τις κατηγορίες - και ότι βελτίωσε σημαντικά τη βαθμολογία του και τον Οκτώβριο, που έπαιρνε χαμηλό βαθμό επειδή έκλειναν πολλές περιφερειακές ταβέρνες με συνέπεια οι ταξιδιώτες να μην βρίσκουν ούτε φαγητό.

Το γραφείο Apollo συνεργάζεται με επιλεγμένα ξενοδοχεία στην Καλαμάτα και στη Δυτική Μάνη, ενώ προϊστάμενός του στη Μεσσηνία είναι ο Αλέκος Κουτσός.

 

 

Τα βραβεία Αpollo 2018 στα καλύτερα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας

 

Τα βραβεία στα καλύτερα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας για το 2018, σύμφωνα με τη βαθμολογία των πελατών του, απένειμε το βράδυ του Σαββάτου το γραφείο τουρ-οπερέιτορ Apollo που δραστηριοποιείται στη σκανδιναβική τουριστική αγορά.

Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία 4 αστέρων το κατέκτησε το ξενοδοχείο “Κολοκοτρώνης”.

Στην κατηγορία 3+ αστέρων το χρυσό βραβείο πήγε στο ξενοδοχείο “Liakoto”.

Στην κατηγορία 3 αστέρων το χάλκινο βραβείο απονεμήθηκε στο “Πιερίδης”, το ασημένιο στο ξενοδοχείο “Αnniska” και το χρυσό στο ξενοδοχείο “Αίολος”.

Στην κατηγορία 2 αστέρων το χρυσό απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο “Πατριαρχέας”.

Τα βραβεία τα απένειμαν τα στελέχη της Apollo Νίνα Χόρνεβαλ, Νίκος Χριστουλάκης, Μανώλης Παντελέλης, Αλέκος Κουτσός και Σωτηρία Μακρή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας.


NEWSLETTER