Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 08:59

200 εκ. με ΣΔΙΤ για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
200 εκ. με ΣΔΙΤ για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

 

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, θα διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019, εξήγγειλε χθες στην Τρίπολη ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Δέδες διευκρίνισε ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό τα 180 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τεχνικά έργα και τα υπόλοιπα για απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα δημοπρατήσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου με βάση τη μελέτη του "Μορέα", αγνοώντας την εγκεκριμένη παραλιακή χάραξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτηση του έργου είναι υπερβολικά αισιόδοξο, αφού είναι μάλλον δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου η διαδικασία της διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ανεξάρτητα όμως από την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη μέθοδο κατασκευής του, προκρίνοντας τη λύση της ΣΔΙΤ. Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα γίνει η πληρωμή της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, αφού δεν προβλέπονται διόδια στη διαδρομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο οποίο η αποπληρωμή γίνεται σε βάθος χρόνου 30 ετών με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το Καλό Νερό - Τσακώνα, ο κ. Δέδες είπε ότι θα κατασκευαστεί, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη μέθοδο κατασκευής και το χρόνο δημοπράτησης του έργου.

Θ.Λ.


NEWSLETTER