Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 09:19

Δημοπρατείται στις 19 Ιουνίου ο δρόμος Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Δημοπρατείται στις 19 Ιουνίου ο δρόμος Καλαμάτα - Μεθώνη

 

O οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δημοπρατείται στις 19 Ιουνίου, τονίζει το ypodomes.com, επιβεβαιώνοντας το πρώτο θέμα της “Ε” στις 8 Μαΐου πως “μέσα στον Ιούνιο, το πιθανότερο στις 19, θα γίνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού” για τον σημαντικό αυτό οδικό άξονα.

Σύμφωνα με το ypodomes.com:

«Σε δημοπράτηση είναι επίσημα το νέο μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα νέα μεγάλα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης.

Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο πλήρης τίτλος είναι: "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με ΣΔΙΤ". Η εκτιμώμενη αξία είναι 312,23 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 251,8 εκατ. ευρώ). Ο διαγωνισμός θα γίνει σύμφωνα τα οριζόμενα στους ν. 4412/2016 - ΦΕΚ Α’ 148/8.8.2016 και ν. 3389/2005 ("Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" - ΦΕΚ Α’ 232/22.9.2005)

Η διαδικασία ανάθεσης, για την παρούσα σύμπραξη, περιλαμβάνει 2 φάσεις. Α' φάση: Εκδήλωση ενδιαφέροντος, και Β' φάση, η οποία περιλαμβάνει 2 στάδια: α) ανταγωνιστικός διάλογος και β) υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ως ημέρα κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε η 19η Ιουνίου 2019. Το έργο αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας».

Στην ανάρτηση επιβεβαιώνονται ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ότι «η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότησή του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας».

Αναφέρεται επίσης ότι «στο πλαίσιο της σύμβασης σύμπραξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) καλείται να αναλάβει τα ακόλουθα: α) εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει, κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, β) κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου, γ) χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει, βάσει του οριστικού σχεδιασμού, δ) συντήρηση, λειτουργία του οδικού τμήματος "Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη", όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης ε) επιστροφή του έργου στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος τής συμβατικής περιόδου».

Το ypodomes.com παρατηρεί πως «πρόκειται για ένα έργο έκπληξη, καθώς δεν υπήρχε ψηλά στην ατζέντα μέχρι και ένα χρόνο πριν, και είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ μετά από το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος - Νεάπολη. Από ό,τι γίνεται αντιληπτό, η πόρτα των ΣΔΙΤ ανοίγει στα μεγάλα οδικά έργα και δίνει διέξοδο στην έλλειψη χρηματοδότησης νέων έργων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ακόμα ένα έργο που γίνεται με τη συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ που έδωσε τις απαραίτητες λύσεις για να μπορέσει το συγκεκριμένο έργο να φτάσει σε διαγωνιστικό επίπεδο. Ο νέος άξονας Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα είναι μία συνέχεια ουσιαστικά του αυτοκινητόδρομου Μορέα και η χρονοαπόασταση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, ενώ εκτιμάται αντίστοιχα ότι θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια σε ένα δρόμο που σήμερα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος».


NEWSLETTER