Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 20:09

Απόφαση για τη διαχείριση των σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο”

Γράφτηκε από τον

Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα δεματοποιημένα σκουπίδια στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου, που σχετίζεται με την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, προκαλεί απορίες και έντονο προβληματισμό.

Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα της αποθήκευσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών της περιοχής στον υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ κι επιτρέπεται η επεξεργασία, το θάψιμό τους με την αποκατάσταση της χωματερής. Αποκατάσταση που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και χρόνια με απανωτές παρατάσεις, ενώ η απόφαση απευθύνεται στο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας.

Στην απόφασή του ο γενικός διευθυντής χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης εγκρίνει: “Τη συλλογή των δεματοποιημένων ΑΣΑ και τη μεταφορά τους στον παρακείμενο ΧΑΔΑ στη θέση “Αγιος Νικόλαος” της Δ.Ε. Πύλου για την ενσωμάτωσή τους στο απορριμματικό ανάγλυφο στο πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών του έργου αποκατάστασής του. Οι ως άνω εργασίες να γίνουν με επιμέλεια προς αποτροπή διασκορπισμού αποβλήτων (υγρών και στερεών). Σε περίπτωση διασκορπισμού αποβλήτων θα γίνει αποκομιδή τους και ενσωμάτωση στο απορριμματικό ανάγλυφο του προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ”.

Ακόμα, εγκρίνει την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και παρατηρεί πως “η αναγκαιότητα εκπόνησης της σχετικής μελέτης και εκτέλεσης των έργων και εργασιών αποκατάστασης που απορρέουν από αυτήν κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες βλάβες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον”.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται: “Το γεγονός ότι με την ως άνω απόφαση “εγκρίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης, κατά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση “Αγιος Νικόλαος” της Δ.Ε. Πύλου των περίπου 20.000 κυβικών μέτρων δεματοποιημένων σύμμικτων αστικών στερεών αποβλήτων, που βρίσκονται στο παρακείμενο γήπεδο εγκατάστασης του δεματοποιητή”.

Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό και απορίες, γιατί αντικαθιστά προηγούμενη που προέβλεπε “τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων από κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις κατάλληλες για την περαιτέρω διαχείρισή τους, κατά προτεραιότητα ανάκτησης και δευτερευόντως διάθεσης”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο χώρο δεματοποίησης των αποριμμάτων στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου υπήρχαν 13.000 δέματα που εξαφανίστηκαν κατά τις ημέρες που ξεκίνησε η αποκατάσταση του γειτονικού ΧΑΔΑ με την εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά από καταγγελία που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ σταμάτησαν και η αποκατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα. Στο χώρο της δεματοποίησης εκτιμάται ότι έχουν μείνει 2.000 με 3.000 δέματα, που φαίνεται πως θα τα επεξεργαστούν και θα θαφτούν νόμιμα πλέον με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην καινούργια απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον “Αγιο Νικόλαο”της Πύλου, στο σκεπτικό της γίνεται αναφορά στα δεματοποιημένα ΑΣΑ στα Δίδυμα του Κρανιδίου, στο Δήμο Ερμιονίδας, καθώς φαίνεται ότι αντέγραψαν την απόφαση του δήμου της Αργολίδας και άφησαν την αναφορά αυτή και στην απόφαση για το Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Γ.Σ.