Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 10:26

485 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας στην Μεσσηνία: Δεν έχουν πού να καθίσουν και πώς να τους μεταφέρουν!

Γράφτηκε από τον
485 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας στην Μεσσηνία: Δεν έχουν πού να καθίσουν και πώς να τους μεταφέρουν!

Τα 485 έχουν φτάσει τα άτομα που έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα σε δήμους, δασαρχεία και στην Περιφερειακή Ενότητα της Μεσσηνίας, για 8 μήνες, από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Ενδέχεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να προσληφθούν κι άλλοι, και να ξεπεράσουν τους 500.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο πολλά τα άτομα (όπως στην Καλαμάτα στο νέο Δημαρχείο), που τα γραφεία έχουν κατακλυστεί από τους 8μηνίτες, κι εκεί που ήταν 2-3 υπάλληλοι τώρα βρίσκονται 5-6, ο ένας πάνω στον άλλο. Παρ' όλα αυτά, όλοι οι δήμοι είχαν ζητήσει την πρόσληψη ακόμα περισσότερων ατόμων από το πρόγραμμα.

Σε κάποιο δήμο προσελήφθη μεταξύ άλλων και μια δημοσιογράφος που δεν έχει και πολλή σχέση με το επάγγελμα, και την παρόπλισαν εκτός της έδρας του δήμου.

Στα δασαρχεία οι προσληφθέντες δεν έχουν με τι μέσο να πάνε για δουλειά, ενώ κάποιες μέρες περνούν την ώρα τους στα καφενεία. Οι εγκεκριμένες δαπάνες για καύσιμα είναι συγκεκριμένες, και όταν φτάνουν στο όριο δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης.

Η κατάσταση με τους προσληφθέντες 8μηνίτες επιβεβαιώνει πρώτα απ' όλα το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας. Σε όσους υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα να τους έδιναν το... επίδομα και να τους άφηναν στο σπίτι τους, υπάρχει και ο αντίλογος πως υπάρχουν κι άτομα που χτυπημένα από την ανεργία θέλουν να εργαστούν και να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν.

Τα χρήματα που παίρνουν είναι 495 ευρώ το μήνα για όσους είναι άνω των 25 ετών, και 435 ευρώ για τους κάτω των 25, ενώ έχουν ασφαλιστική κάλυψη και με βαρέα ένσημα όπου απαιτείται.

 

ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ

• Ειδικότερα, στο Δασαρχείο Καλαμάτας έχουν προσληφθεί 66 άτομα και στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας 36. Στο Δασαρχείο Καλαμάτας όμως δεν πήγαν οι κρίσιμες ειδικότητες, δασολόγοι και δασοπόνοι. Οι εργάτες που προσλήφθηκαν δεν είναι εξειδικευμένοι, δεν μπορούν δηλαδή να χειριστούν ένα αλυσοπρίονο και φυσικά οι περισσότεροι δεν το παίρνουν για να μην τραυματιστούν. Ομως, κάποιοι παρ' όλα αυτά χειρίζονται το αλυσοπρίονο και το χορτοκοπτικό για να γίνει δουλειά.

Πρόβλημα αποτελεί η μεταφορά τους, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας που διέθεσε λεωφορείο για 15 άτομα που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και άλλων πάρκων του δήμου. Ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας προμήθευσε επίσης τις στολές και στα 66 άτομα, καθώς οι στολές από το πρόγραμμα παραμένουν... άφαντες.

Οι 8μηνίτες έχουν κάνει εργασίες καθαρισμού στην Καλαμάτα, στη Μεσσήνη (Μπούκα), στη Σαπιέντζα (μονοπάτια και παραλίες), ενω καθαρίζουν επίσης στον Ταΰγετο, στο δρόμο Σταυρωτό Δενδρί – Νεοχώρι, και θα πάνε και στην Πύλο (στο Νιόκαστρο, στα καμένα).

• Στο Δήμο Καλαμάτας που είχαν ζητηθεί 193 άτομα, έχουν προσληφθεί 173. Δεν παρουσιάστηκαν: χειριστής γκρέιντερ, αγρονόμος τοπογράφος, αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος.

• Στο Δήμο Μεσσήνης που είχαν ζητηθεί 70, έχουν προσληφθεί 58 και περιμένουν άλλα 9 άτομα. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον 2 χειριστές JCB και βοηθός πλακοστρώσεων.

• Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος που είχαν ζητηθεί 60, έχουν προσληφθεί 51 και είναι σε πολλές ειδικότητες, όπως και στην καθαριότητα, σε Παιδικούς Σταθμούς και στο Βοήθεια στο Σπίτι. Δεν πληρώθηκαν οι θέσεις ηλεκτροτεχνιτών, τεχνικών υδραυλικών και δύο οδηγών.

• Στο Δήμο Τριφυλίας που είχαν ζητηθεί 80, έχουν προσληφθεί 45 και αναμένονται σίγουρα άλλοι 11 (σύνολο 56, που μπορεί να φθάσουν τους 60, μέχρι 64 το πολύ). Είναι και μηχανικοί και εργάτες πρασίνου και διοικητικού - οικονομικού, μέχρι και πτυχιούχος Αρχαιολογίας. Δεν πληρώθηκαν οι θέσεις κεραμεικής, μαγείρων, τεχνικών πλακοστρώσεων, υδραυλικών, χειριστών γεωργικού ελκυστήρα, γκρέιντερ και σαρώθρου, αγρονόμου - τοπογράφου, μηχανολόγου - μηχανικού, ΤΕ δομικών έργων.

• Στο Δήμο Οιχαλίας που είχαν ζητηθεί 40, έχουν προσληφθεί 22 και αναμένονται άλλοι 5. Οι πιο πολλοί είναι εργατοτεχνικό προσωπικό. Δεν πήγαν οδηγός Γ’-Δ’ κατηγορίας, σιδεράς-αλουμινάς, τεχνικός υδραυλικός, χειριστής γεωργικού ελκυστήρα, βιβλιοθηκονόμος, μηχανικός περιβάλλοντος, μηχανικός χωροταξίας, μηχανολόγος μηχανικός, κοινωνικός λειτουργός, ηλεκτροσυγκολλητής, για δημόσιες σχέσεις.

• Στο Δήμο Δυτικής Μάνης που ζήτησε 20 άτομα, έχουν προσληφθεί 12 άτομα. Τα πιο πολλά είναι στην καθαριότητα. Δεν πήγαν υδραυλικός, ΤΕ πολιτικός μηχανικός και 3 βοηθοί χειρωνακτικών εργασιών.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας που είχαν ζητηθεί 44, έχουν προσληφθεί 22. Μεταξύ των θέσεων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον είναι 2 αγρονόμων - τοπογράφων, κτηνιάτρου, μηχανικού περιβάλλοντος, μηχανολόγου μηχανικού και βοηθού χειριστή εργαστηρίου.


NEWSLETTER