Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 16:25

Μεσσήνη: Ανεξαρτητοποίηση Αδαμόπουλου από συνδυασμό Τσώνη

Γράφτηκε από την
Μεσσήνη: Ανεξαρτητοποίηση Αδαμόπουλου από συνδυασμό Τσώνη

Αίτημα ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Τσώνη έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Μένιος Αδαμόπουλος.

Με ανακοίνωσή του εξηγεί γιατί αποφάσισε να συνεχίσει ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι προκαθορισμένος χωρίς περιθώρια” καθώς και για “δημαρχοκεντρικό μοντέλο της ΤΑ” που πρέπει “να αλλάξει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Eπέλεξα με ενθουσιασμό να είμαι μέχρι σήμερα δημοτικός σύμβουλος. Eξοπλίστηκα με το απαραίτητο πάθος και το πείσμα για να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, αν και για μένα η απόκτηση μιας θέσης εξουσίας και παράλληλα ευθύνης δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες της βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και ιδιαιτέρως σε αυτόν που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Κατανοεί το πρόβλημά του και πάντοτε αποδίδει λύσεις. Διότι η πολιτική είναι σαν την ιατρική, διαγνώσκεις και μετά θεραπεύεις. Βλέποντας έτσι την ΤΑ ως μία μορφή κρατικής διοίκησης (λόγω παραχώρησης αρμοδιοτήτων σε αυτή από την κεντρική εξουσία), επιβάλλοντας κυρώσεις σε οτιδήποτε αθετεί το νόμιμο, έτσι όπως ορίζεται στη δημοκρατία. Πάνω από όλα ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων είτε το θέλει είτε όχι και δεν νομοθετεί. Αυτό σημαίνει διοίκηση στην Τ.Α. Υπ' όψιν μην ξεχνούμε ότι, σε μια κοινωνία που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, λειτουργούμε ανεξέλεγκτα και τότε επικρατεί ζούγκλα. Οι πολίτες απαιτούν σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας και λύσεις, στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν και είναι πολλά.

Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει συλλογικότητα συνέπεια λόγων και έργων, αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες, ευθιξία, κουλτούρα, αξιοπρέπεια και ευθύνη, ιδέες που ευαγγελίζονται όλοι οι αιρετοί, μέχρι ότου κερδίσουν τις εκλογές, διότι την επομένη των εκλογών, αυτά πάνε περίπατο. Σε μία ομάδα ανθρώπων, η δομή με την οποία συνδέονται καθορίζει τι, και πόσο μπορούν να προσφέρουν. Οταν αυτή δεν υπάρχει, προσπαθείς να την δημιουργήσεις. Η ομάδα δράσης για κάποιο θέμα, πρέπει να έχει συγκεκριμένο ρόλο, μερίδιο επιβράβευσης στην επιτυχία, αλλά και μερίδιο ευθύνης στην υλοποίηση του και όχι κάποιοι να εξαγνίζονται στην κολυμπήθρα του προοδευτικού, του καλύτερου από τον αντίπαλο του, και επί της ουσίας με την εκλογή του, επαναλαμβάνονται όπως πάντα τα ίδια και τα ίδια.

Ετσι με δομές αλληλοσεβασμού, ατομικής προσπάθειας του καθενός μας ξεχωριστά, την πολιτική αντίληψη του σε διάφορα θέματα, την σύμφωνη γνώμη όλης της ομάδα, που αποτελεί τη δομή, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού της, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε περισσότερα ερωτήματα των πολιτών, υπερβαίνοντας και ξεπερνώντας τους περισσότερους περιορισμούς του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου στην Τ.Α. Αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να είναι ατομικές, παρά μόνο συλλογικές.

Ηθελα και προσπάθησα να συμβάλω στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων μέσα από την συνεργασία, να συμβάλω στο δημόσιο διάλογο, να προτάξω το θέμα του εθελοντισμού, να λειτουργήσουν οι θεσμοί, σεβόμενος πάντοτε την οντότητα, την μοναδικότητα αλλά και την προσωπικότητα του κάθε πολίτη, με την υποχρέωση οι πολίτες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν. Στάθηκα ακριβοδίκαιος μέχρι σήμερα στις συγκρουόμενες απόψεις, παίρνοντας στο τέλος μία θέση για να προκύψει πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτά σε ένα μοτίβο ρεαλιστικού αλτρουισμού, ξεπερνώντας το "εγώ" κοιτάζοντας την ευρύτερη εικόνα του εμείς, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Στην πορεία διαπίστωσα πως ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι προκαθορισμένος χωρίς περιθώρια, στην ουσιαστική άσκηση του δημόσιου ρόλου μου, τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, διότι και για να είμαι ειλικρινής.

Παραιτούμαι δεύτερη φορά σήμερα ύστερα βέβαια από τη ζητηθείσα παραίτησή μου, έρχομαι εκ νέου σε αντίθεση ως δημοτικός σύμβουλος πλέον με τις προκαθορισμένες αποφάσεις. Οταν αδυνατείς να δημιουργήσεις στο χώρο που θα είσαι δημιουργικός δεν έχει νόημα να σέρνεσαι χειραγωγούμενος και με ότι αυτό συνεπάγεται παριστάνοντας το διακομιστικό στοιχείο. Αυτό όμως για μένα, δεν σημαίνει παραίτηση, ότι πρέπει να σκέπτομαι πολιτικά, να αγωνίζομαι καθημερινά για δικαίωση, να εκφράζω δημόσια τις απόψεις μου, υποστηρίζοντας δράσεις και ιδέες με γνώμονα το δίκαιο, την αλήθεια όπως μέχρι σήμερα έκανα.

Αποφάσισα να συνεχίζω ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος.

Επίσης θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή το δημαρχοκεντρικό μοντέλο της ΤΑ να αλλάξει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Διότι τα όποια συλλογικά όργανα εκλέγονται θα είναι αδύναμα να υποστηρίξουν επί της ουσία το ρόλο τους. Ειλικρινά ως άτομο διαψεύστηκα. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής πιστεύω ότι αυτά θα λάβουν τέλος. Ετσι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί.

Κύριοι, παρά την σεμνότητα που εκ φύσεως διακατέχομαι, απαιτώ να κριθώ πολύ αυστηρά αν αυτό, είναι πράξη αδυναμίας ή ευαισθησίας και θα είμαι παρών, όταν χρειασθεί να το αποδείξω. Η κριτική είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αποσκοπεί στο γενικό καλό, χωρίς όμως ιδιοτέλεια και ατομικισμό. Λυπάμαι που αναγκάζομαι στην πράξη αυτή. Οσο ενωρίτερα και αν την είχα υποβάλει, πάλι τίποτα δεν θα άλλαζε. Θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής, απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου, δηλώνοντάς τους υπεύθυνα δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για το σωστό».


NEWSLETTER