Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 09:01

Καλαμάτα: Ετοιμη η ΜΟΛΑΚ για λυματολάσπη, λέει ο Νίκας

Γράφτηκε από την

 

“Η ΔΕΥΑΚ έχει ολοκληρώσει την επισκευή και τροποποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της μονάδας λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ), με σκοπό τη διαχείριση και αξιοποίηση της παλιάς λυματολάσπης”, σημειώνει στην “Ε” ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Κι εκτιμά πως απαιτούνται περίπου 7,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας μονάδας για την επεξεργασία των συσσωρευμένων ποσοτήτων.

Απαντώντας σε σχόλιό μας στις 15 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Ξεχάστηκε η ΜΟΛΑΚ”, το οποίο αναφερόταν στη χρησιμοποίηση της ΜΟΛΑΚ, αφού αυτή ανακατασκευασθεί, για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης, ο κ. Νίκας σημειώνει: “Σας γνωστοποιείται ότι η έναρξη του έργου της διαχείρισης της παλιάς λυματολάσπης (περίπου 30.000 κυβικά μέτρα) βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ως εξής: Η ΔΕΥΑΚ έχει ολοκληρώσει την επισκευή και τροποποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της μονάδας λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ), με σκοπό τη διαχείριση και αξιοποίηση της λυματολάσπης, που είναι διατεθειμένη σε παρακείμενα χωράφια και η οποία προήλθε από την 30ετή λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Η αποκατάσταση του χώρου που περιέχει αυτήν την ιλύ, ώστε να επανέλθει στην προτεραία φυσική του κατάσταση, θα γίνει με τη χρήση τεχνικών συγκομποστοποίησης με διογκωτικούς παράγοντες. Επίσης, στοχεύει στην επίβλεψη των διαδικασιών συγκομποστοποίησης, στην αξιολόγηση του ενδιάμεσου υλικού και στη διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας (π.χ. οργανικά βελτιωτικά εδάφους, πρόσθετα εδάφους με επισχετικές ιδιότητες όσον αφορά στην ανάπτυξη φυτοπαθογόνων οργανισμών κ.λπ.). Το προϊόν της κομποστοποίησης θα διατεθεί σε ινστιτούτο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και θα χρησιμοποιηθεί πειραματικά ως εδαφοβελτιωτικό.

Τα τμήματα - συστήματα της ΜΟΛΑΚ που θα χρησιμοποιηθούν, είναι: το σύστημα ανάμειξης της βιολογικής λάσπης με το οργανικό φορτίο των αστικών αποβλήτων για την εισαγωγή της λάσπης και των διογκωτικών στη μονάδα, ο βιοαντιδραστήρας, το τμήμα ραφιναρίσματος του compost, το τμήμα ωρίμανσης, τα συστήματα καθαρισμού των αερίων, καθώς και οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, συνεργείο, κτήριο διοίκησης και εργαστήριο). Βάσει μελέτης που έχει γίνει, η δυνατότητα της μονάδας είναι να επεξεργάζεται 15 κυβικά μέτρα σταθεροποιημένης λάσπης, προερχόμενης από την ελεύθερα διατεθειμένη σε παρακείμενα χωράφια και 30 κυβικά μέτρα διογκωτικών (κλαδέματα - φιστικόφλουδες κ.λπ.) καθημερινά. Aπαιτούνται, επομένως, περίπου 7,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία των συσσωρευμένων ποσοτήτων. Εχουν ήδη εγκριθεί οι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λειτουργία της εγκατάστασης, καθώς και το ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής όπου έχει εναποτεθεί η παλαιά λυματολάσπη.

Τη στιγμή αυτή γίνονται ενέργειες για την έκδοση οικοδομικής αδείας της εγκατάστασης, η οποία είναι απαραίτητο στοιχείο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της από το υπουργείο Βιομηχανίας”.