Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 19:46

Καλαμάτα: Εγκριση για αλλαγές στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εγκριση για αλλαγές στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Η μελέτη για την “αναδιάταξη – αναδιοργάνωση” της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα έλαβε την απαιτούμενη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού -και ειδικότερα το Τμήμα Μελετών Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και Πολιτιστικών Κτηρίων-, με τη σχετική απόφαση να αναρτάται προχθές Τρίτη στη “Διαύγεια”.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, ειδικότερα, το υπουργείο συναινεί στη μελέτη “δεδομένου ότι αυτή συμβάλλει στην επέκταση του ελεύθερου χώρου για τους πεζούς, πέριξ του ιστορικού κέντρου, χωρίς να αλλοιώνει τον ιστορικό τόπο”. Ωστόσο, η έγκριση προέκυψε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που οφείλουν να τηρήσουν όσοι προβούν στην υλοποίηση της μελέτης αυτής. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θέτει τους παρακάτω όρους:

“α) Να απλοποιηθεί η διαμόρφωση της επίστρωσης των πλακοστρώσεων με τη χρήση ενιαίου υλικού (φυσικός λίθος ορθογωνικής διατομής), σύμφωνα με την υπάρχουσα διαμόρφωση πέριξ του παρακείμενου ναού της Υπαπαντής.

β) Να μην κατασκευαστούν τα σιντριβάνια της προτεινόμενης διαμόρφωσης. Θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα στοιχείο νερού, σε μορφή που να συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου.

γ) Οι προτομές των αγωνιστών να τοποθετηθούν αποκλειστικά στο πρόσθετο νέο τμήμα της πλατείας.

δ) Τα σχέδια που τροποποιούνται σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, να κατατεθούν στην ΔΠΑΝΣΜ (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων) προς έλεγχο και θεώρηση”.

Στην ίδια απόφαση, τέλος, σημειώνεται ότι αυτή “δεν αντικαθιστά άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια από άλλη αρμόδια Αρχή, ούτε αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αφορά δε στις διατάξεις του Ν. 3028/2002, σχετικά με την προστασία του ιστορικού τόπου της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα και των γύρω από αυτήν χαρακτηρισμένων μνημείων, με την επιφύλαξη ότι έχουν τηρηθεί όλες οι ισχύουσες πολεοδομικές, κτηριοδομικές ή άλλες διατάξεις. Οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής”.


NEWSLETTER