Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 07:52

Ανησυχία για επικινδυνότητα του κτηρίου Τσερπέ στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Ανησυχία για επικινδυνότητα του κτηρίου Τσερπέ στη Μεσσήνη

 

Εγγραφο στην υπουργό Πολιτισμού σε αυστηρό τόνο για την επικινδυνότητα του κτηρίου Τσερπέ -χαρακτηρισμένου μνημείου από το υπουργείο- στην κεντρική είσοδο της Μεσσήνης, πρόκειται να στείλει ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.

Αυτό διαβεβαίωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η επικινδυνότητα του κτηρίου Τσερπέ ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της συνεδρίασης.

Αρχικά, ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε ότι “έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για απαλλοτρίωση όλου του οικοδομικού τετραγώνου” και παρατήρησε: “Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο, υπάρχουν προβλήματα. Εχω επισκεφθεί το γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου. Μας απασχολεί η επικινδυνότητα και η αξιοποίησή του”.

Πριν ακόμα ολοκληρώσει την τοποθέτησή του ο δήμαρχος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης τον διέκοπτε, φωνάζοντας πως “θα πάτε φυλακή, είναι σοβαρό. Θα πάει φυλακή ο δήμος”, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του Πολυλιμνίου.

Οταν του δόθηκε ο λόγος, ο τέως δήμαρχος είπε ότι “είμαστε κατηγορούμενοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για το Πολυλίμνιο. Οι αντίδικοί μας ψάχνουν να βρουν ένα πάτημα ότι ο δήμος είχε νταραβέρι, είχε ρίξει μια φτυαριά τσιμέντο. Το ίδιο είναι με το κτήριο Τσερπέ. Το υπουργείο Πολιτισμού το έχει κηρύξει διατηρητέο. Για το υπουργείο υπεύθυνος, υπόλογος είναι ο κ. Τσερπές. Αν κάνουμε παρέμβαση, θα είμαστε κατηγορούμενοι όπως στο Πολυλίμνιο”.

Οταν ακούστηκαν επικρίσεις από συμβούλους της πλειοψηφίας, απάντησε ότι “4 ΚΑΣ προσπαθήσαμε να το λύσουμε”.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα κτήρια, αλλά επεσήμανε πως “υπάρχει θέμα, γιατί είναι στο κέντρο της Μεσσήνης. Είναι, όμως, μνημείο. Αύριο (σήμερα) θα στείλω ένα έγγραφο στην υπουργό Πολιτισμού, θα είναι σε αυστηρό τόνο. Αν γίνει ένα ατύχημα...”.

Ο κ. Τσώνης προέτρεψε “βγάλτε τα τώρα”, εννοώντας την περίφραξη που έχει βάλει ο δήμος για την προστασία πεζών και διερχόμενων αυτοκινήτων και ο δήμαρχος απάντησε ότι “έχουμε την ευθύνη”.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καλοφωλιάς παρατήρησε ότι “η παρέμβαση έγινε με υπόδειξη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER