Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:05

Λακωνία: Σε συγκέντρωση στα Παπαδιάνικα Λακωνίας μίλησε ο Νίκας

Γράφτηκε από την
Λακωνία: Σε συγκέντρωση στα Παπαδιάνικα Λακωνίας μίλησε ο Νίκας

 

“Ναι στα μεγάλα, στα μείζονα, σε αυτά που αλλάζουν περιοχές, που αλλάζουν το βηματισμό της Περιφέρειας”, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου - δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, στα Παπαδιάνικα Λακωνίας, σε συνάντηση και συζήτηση με πολίτες της περιοχής στο δημοτικό κατάστημα, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Νίκας παρουσίασε, με γενικούς άξονες, τις απόψεις και θέσεις του σχετικά με όσα πρέπει να αλλάξουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι “τα χρήματα, τα οποία έχουμε, δεν θα τα σκορπάμε σε διάφορα μικρά έργα”, διευκρινίζοντας: “Εγώ λέω ναι στα μεγάλα, στα μείζονα, σε αυτά που αλλάζουν περιοχές, που αλλάζουν το βηματισμό της Περιφέρειας”. Σημείωσε ότι θα αγωνιστεί “να αλλάξει ο βηματισμός στην Πελοπόννησο και για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη συμπεριφορά από τον περιφερειάρχη και τα στελέχη και κατανομή των πόρων τέτοια, που να υπηρετεί πραγματικές ανάγκες, να υπηρετεί την πρόοδο”. Παρατήρησε πως “δυστυχώς, η Πελοπόννησος υποδέχεται μόλις 500.000 τουρίστες σε σύνολο 32.000.000 που έρχονται ετησίως στην Ελλάδα, αν και διαθέτει το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, είναι μία από τις τελευταίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Περιφέρειες στο ζήτημα της καινοτομίας”. Επεσήμανε ότι “τελευταίοι στην καινοτομία σημαίνει ότι δεν μας επιλέγουν, δεν έχουμε ελκυστικότητα, δεν έρχονται επιχειρήσεις, είμαστε στο… προχθές, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε ανάπτυξη, παραγωγή, νέες δουλειές. Τη ζοφερή εικόνα συμπληρώνει η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα θέμα που έχει ήδη τακτοποιήσει η Ηπειρος, όπου το σχετικό εργοστάσιο δουλεύει, αν και η Περιφέρεια αυτή ξεκίνησε την προσπάθεια τέσσερα χρόνια μετά την Πελοπόννησο”.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Π. Νίκας, είναι: 1) Βελτίωση του επαρχιακού και του παλιού εθνικού οδικού δικτύου, καθώς “χωρίς αναβάθμιση του οδικού δικτύου δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη και, ιδιαίτερα, τουριστική”. 2) Κατανομή των πόρων ανάλογα με τις ανάγκες και σε συνεργασία με τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, το δήμαρχο και τους βουλευτές. Στην κατανομή των πόρων πρέπει να τηρείται ο κανόνας κόστους - οφέλους. 3) Διοίκηση της Περιφέρειας με το διοικητικό της μηχανισμό και όχι με Αναπτυξιακές Εταιρείες. Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι “ο κεντρικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχεται μέσω “Διαύγειας”, μέσω επιτρόπου” και αναρωτήθηκε: “Επιτρέπεται η Περιφέρεια, το 2019, να μην έχει διπλογραφικό σύστημα;”, τονίζοντας την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του, δεδομένου ότι “το διπλογραφικό σύστημα είναι η διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών”. 4) Διοίκηση της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, επισημαίνοντας πως “δεν θα είναι το σύστημα για δύο!”.

Κλείνοντας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε: “Είμαι απέναντι στο λαϊκισμό, στο ρουσφέτι, στο χάιδεμα στην πλάτη, στους διορισμούς χωρίς διαδικασίες” και επεσήμανε την επιδίωξή του η Περιφέρεια “να συντονίζει, να κατανέμει σωστά τους πόρους, να λύνει προβλήματα και ανάγκες, να δίνει προοπτική ανάπτυξης”.


NEWSLETTER