Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 21:37

"Καλαμάτα μπροστά": Εγκαινιάστηκε το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Κοσμόπουλου (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
"Καλαμάτα μπροστά": Εγκαινιάστηκε το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Κοσμόπουλου (βίντεο-φωτογραφίες)

Με πλήθος κόσμου και τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου εγκαινιάστηκε πριν λίγη ώρα το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού "Καλαμάτα μπροστά".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για έναν ανθρωποκεντρικό δήμο, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του οραματίζονται. Εναν σύγχρονο, αναγεννημένο δήμο που θα προκύψει μέσα από την ομαδική δουλειά. Είπε εξάλλου ότι ο συνδυασμός τους διαθέτει ανθρώπους με ικανότητα, πειθώ και εμπειρία, για να διοικήσουν το Δήμο Καλαμάτας με σύγχρονες αντιλήψεις. Να δουλέψουν ομαδικά και να πάνε την Καλαμάτας μπροστά. Μάλιστα παρουσίασε 54 υποψηφίους.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κοσμόπουλου: 

"Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες ,
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την σημερινή σας παρουσία. Ίσως είναι μια μέρα και μια ώρα δύσκολη, αλλά η περίοδος που ακολουθεί, είναι μια περίοδος που δεν συνιστάται για εκδηλώσεις. Απαιτεί ησυχία, περισυλλογή και εσωτερική προετοιμασία για να δεχθούμε το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ εσάς Σεβασμιότατε για την τιμή που μας κάνετε, να ευλογήσετε τα εγκαίνια του γραφείου μας, παρά το εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα σας.

Φίλες και φίλοι,

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο διοίκησης των δήμων και η κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του νέου νόμου «Κλεισθένη» και να μην διολισθήσει στους κινδύνους που κρύβονται στην άλλη όψη του νομίσματος.
Η απλή αναλογική εκφράζει στα όργανα την βούληση των πολιτών ανόθευτα και δίνει την ευκαιρία να εκφρασθούν διαφορετικές προτάσεις, τις οποίες όμως καλεί την επόμενη μέρα να αναζητήσουν κοινούς τόπους έκφρασης, με σκοπό τις καλύτερες αποφάσεις για την πορεία των τοπικών κοινωνιών.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πολύ έγκαιρα καταθέσαμε την επιθυμία μας να είμαστε και πάλι παρόντες στο νέο τοπίο της αυτοδιοίκησης με έναν πολυσυλλεκτικό, ανεξάρτητο και αμιγώς αυτοδιοικητικό συνδυασμό .
Στόχος μας είναι ο συνδυασμός μας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» να συμβάλλει στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος προς όφελος των δημοτών, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα, δημιουργώντας σωστές υποδομές, κάνοντας τους κατάλληλους σχεδιασμούς και βάζοντας τους απαραίτητους στόχους ώστε η αγαπημένη μας Καλαμάτα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό όχι μόνο των Ελληνικών αλλά και των Ευρωπαϊκών δήμων.
Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Δήμο του μέλλοντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την πολιτική του σήμερα με τη σκέψη στο αύριο για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα. Πρέπει να συνδυάσουμε την ευημερία, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα προσδοκώμενα οφέλη να διαχέονται σε όλους τους δημότες.

Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας οι οποίοι αφορούν :
Α) Την Υπεράσπιση και τη Διεύρυνση του Πολιτισμικού - Πολιτιστικού Κεκτημένου του Δήμου.

Β) Την Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης (Πράσινη πόλη, Έξυπνη πόλη, Βιώσιμη πόλη, Γαλάζια πόλη)

Γ) Την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου (Με τη δημιουργία γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής)

Δ) Την Κοινωνική Αλληλεγγύη

Ε) Την Αυξημένη Μέριμνα για τις Δημοτικές Ενότητες και τους Οικισμούς (Με έμφαση στην Πρωτογενή Παραγωγή θεσμοθετώντας Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

ΣΤ) Την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης (Με τη συγκρότηση Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων).

Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση.

Για το σκοπό αυτό ταξίδεψα στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να λάβω πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, τις δυνατότητες που υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της ΕτΠ κ. Karl-Heinz Lambertz , τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας με χαρτοφυλάκιο τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Christophe Rouillon , το μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Ρηνανίας Παλατινάτου κ. Heijo Hofer και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση της EAC .

ΕΠΟΜΕΝΩΣ :

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ Ή ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ;

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει όχι μόνο το εκλογικό σώμα αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τους κόλπους της σημερινής δημοτικής αρχής και τη γραφειοκρατία του δήμου είναι αν η Καλαμάτα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει μπροστά ή αν τα οράματα εμποδίζουν τη διαχείριση της καθημερινότητας όπως υποστήριζε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα , ο κος Δήμαρχος. Εμείς πάντως τον θεωρούμε τυχερό που κληρονόμησε για παράδειγμα το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη για τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού και κατάφερε να το υλοποιήσει.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη πρέπει να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ με νέο όραμα για τον 21ο αιώνα καθώς όπως εύστοχα έχει ειπωθεί :

Ένα όραμα χωρίς δράση είναι απλώς ένα όνειρο.

Η δράση χωρίς όραμα είναι απλώς για να περνά η ώρα

Το όραμα με δράση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της.

Οι Βασικοί Άξονες του προγράμματός μας όχι μόνο είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, αλλά αποτελούν τα κεντρικά σημεία αναφοράς, συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των συνδυασμών.

Το πρόγραμμά μας για τον Δήμο είναι:

- Ανθρωποκεντρικό
- Με όραμα και προοπτική
- Δυναμικό και σύγχρονο
- Ρεαλιστικό και αποτελεσματικό ώστε :
1. Να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούμε και ποιες θα είναι οι ενέργειές μας μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου και

2. Να «ανοίξουμε» διάλογο με τους φορείς της πόλης μας σε μια δημόσια δεσμευτική συζήτηση εφ όλης της ύλης, με κεντρικό θέμα τη χάραξη των πολιτικών αυτών που θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Βασικές παραδοχές σε αυτήν την συζήτηση πρέπει να είναι :
- πρώτον ότι η πόλη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά ανήκει σε όλους μας και
- δεύτερον ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι απλώς ένας κοινόχρηστος χώρος τον οποίον είτε συν-εκμεταλλευόμαστε είτε συν-κακοποιούμε. Είναι ένας χώρος τον οποίον προσωρινά έχουμε δανειστεί «προς χρήση» από τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τους παράγοντες εκείνους που απαιτούνται (κοινωνικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς), προκειμένου η πόλη μας να μπορέσει να σταθεί όρθια στις σύγχρονες προκλήσεις , να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αποκτήσει τη δυναμική, την εικόνα και την ταυτότητα που όλοι επιθυμούμε.

Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης , να διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη Χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν . Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται δηλαδή άνθρωποι Συναινετικοί με Ικανότητα , με Πειθώ και Εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα . Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Είναι φανερό , ότι όσοι διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα δημοτικά πράγματα έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο . Ήρθε η ώρα μιας νέας Δημοτικής Αρχής , με όραμα , με γνώση και θέληση να προσφέρει . Με νέους ικανούς ανθρώπους με πίστη και προσήλωση στους στόχους τους , που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν τη Καλαμάτα μπροστά.

Για ένα Δήμο ανθρωποκεντρικό , που πρέπει να μπορεί να είναι δίπλα στο δημότη , να δίνει λύσεις στα προβλήματά του και να του παρέχει την κάθε δυνατή βοήθεια . Ένα Δήμο με προοπτική , σύγχρονο , δυνατό , αναγεννημένο . Γιατί η αναγέννηση του Δήμου μας είναι μονόδρομος για το μέλλον και την ανάπτυξη της Καλαμάτας μας και της ευρύτερης περιοχής της .

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς αυτή την αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας . Μαζί με τους συνδημότες μας , βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον , διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις , θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά.

Ζητάμε στην αναμέτρηση των προσεχών δημοτικών εκλογών την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
Περιθώρια αποτυχίας δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να είστε βέβαιοι, ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να πάμε την ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παρευρισκόμενους και μη πρώην Δημάρχους για την πολύτιμη προσφορά τους στον τόπο και να τους διαβεβαιώσω ότι το έργο τους δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί κανείς.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας και σε όλους τους δημότες του δήμου μας, χρόνια πολλά με υγεία. Ας βιώσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα κορυφαία νοήματα της εβδομάδας που έρχεται και ας αναστηθεί στις καρδιές μας η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την συμμετοχή σας".


NEWSLETTER