Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 09:21

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν στην "Ε" για την επόμενη 5ετία στον Δήμο Πύλου-Νέστορος

Γράφτηκε από την
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν στην "Ε" για την επόμενη 5ετία στον Δήμο Πύλου-Νέστορος

 

Στο πως βλέπουν το αναπτυξιακό επίπεδο του Δήμου Πύλου-Νέστορος μετά από 5 χρόνια απαντούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αναπτύσσοντας ο καθένας το δικό του όραμα και τον δικό του σχεδιασμό.

Προσπαθούν να συνδυάσουν τις ανάγκες του τόπου με την δική τους αντίληψη περί ανάπτυξης και πάντως όλοι δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για να πείσουν τους ψηφοφόρους να προβληματιστούν σε σχέση με αυτά που εξαγγέλλουν.

Στο ερώτημα λοιπόν πως εκτιμάτε ότι θα είναι αναπτυξιακά ο Δήμος Πύλου - Νέστορος μετά από 5 χρόνια, οι 5 υποψήφιοι απαντούν τα εξής:


Σοφία Αποστολοπούλου

“Για να απαντηθεί στην ουσία του το ερώτημα σας πρέπει να κάνουμε μια άλλη ερώτηση πρώτα: «Ανάπτυξη για ποιον;», «ποιος θα πληρώσει και ποιος θα κερδίσει;;».

Ηδη τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα της περιοχής έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους για μελλοντικά έργα που θα εξυπηρετούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα των οποίων την κατασκευή θα ακριβοπληρώσουν οι δημότες του Δήμου. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, με τη στήριξη των υπόλοιπων παρατάξεων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά «αναπτυξιακών» μέτρων όπως η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Πύλου με ταυτόχρονη κατασκευή Mall χιλιάδων τετραγωνικών, το υδατοδρόμιο, κλπ. Αντίστοιχες αντιλαϊκές εξελίξεις δρομολογούνται και σε άλλους κλάδους όπως ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας και τα σκουπίδια.

Ωστόσο, η «ανάπτυξη» που γνωρίζει ο Δήμος δεν είναι για όλους.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν στο πετσί τους, χρόνια τώρα, αυτή την ανάπτυξη δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες, με μεροκάματα πείνας, πολλοί ανασφάλιστοι, άλλοι απλήρωτοι. Οι μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στη καταστροφή εξαιτίας των χαμηλών τιμών και της παντελούς αδιαφορίας του κράτους να αντιμετωπίσει στοιχειώδη προβλήματα (π.χ. δακοκτονία). Στόχος  τους να μαζέψουν την γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια. Μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, οδοποιία) απαξιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο την ίδια στιγμή που η φορολογία τσακίζει κόκαλα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ανάπτυξη είναι να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του λαού σε εργασία, παιδεία, υγεία, αναψυχή. Είναι η μείωση των δημοτικών τελών και δημοτικά έργα ικανοποίησης των αναγκών του λαού (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικής προστασίας, ελεύθεροι χώροι, χώροι άθλησης, σχολεία  νοσοκομεία,  έργα υποδομής).

Για αυτή την ανάπτυξη θα παλεύουν  την επόμενη μέρα οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης”.

 

Δημήτρης Βρεττάκος

“Ο νέος δήμαρχος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψουν από τις εκλογές, θα πρέπει να έχουν γνώση και εμπειρία διοίκησης για να αναπτύξουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που αφορά στην αγροτική οικονομία του Δήμου, στον τουρισμό, αλλά και σε άλλες αναπτυξιακές δομές στον πολιτισμό και στην παιδεία. Η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη που υπεγράφη από την κυβέρνηση, πρέπει να συμπληρωθεί με έργα δημοτικά που θα αναδείξουν τις πόλεις και τα χωριά του Δήμου ως τουριστικό προορισμό.

Ακόμα, έργα υποδομής όπως το λιμάνι της Κορώνης, η μαρίνα της Πύλου, το λιμάνι της Μεθώνης, οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι αναπλάσεις των κέντρων των πόλεων της Χώρας, της Κορώνης, της Πύλου, της Μεθώνης, κλπ. Οι επενδύσεις στην καθαριότητα και την υλοποίηση των βιολογικών καθαρισμών θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες ελάχιστες υποθέσεις ανάπτυξης.

Ο Δήμος θα πρέπει να διαφημίζει την περιοχή συνεχώς και να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Τα χωριά μας θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσα από την αγροτική οδοποιία και από τον αγροτουρισμό. Προσωπικά, όντας απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και έχοντας διατελέσει Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Δήμων για πάνω από 25 έτη έχω την εμπειρία και το σχέδιο για αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Ο συνδυασμός μας «Νεστόριος Σοφία» έχει την γνώση και την θέληση να κάνει αυτή την μεγάλη αναπτυξιακή τομή στο Δήμο”.

 

Ηλίας Κανάκης

“Μέχρι σήμερα η αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου Πύλου - Νέστορος ήρθε περισσότερο σαν αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων. Ελάχιστη η χρήση των εργαλείων της μελέτης και του κοινωνικού διαλόγου για την διαμόρφωση σχεδίου τοπικής ανάπτυξης για προνοητική αντιμετώπιση: της γήρανσης του πληθυσμού, της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξη, της επιρροής της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, των ελλείψεων του οδικού δικτύου και των υποδομών πρόσβασης και στάθμευσης.

Αναπτυξιακό όραμα 2020-2024: 1. Συγκρότηση κι εφαρμογή σχεδίου τουριστικής πολιτικής με τη συμμετοχή όλων. Αύξηση της τουριστικής περιόδου, στόχος η 6μηνη διάρκεια. Διασύνδεση τουρισμού - τοπικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής και μεταποίησης με αναβάθμιση υφιστάμενων και ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Αναβάθμιση των δράσεων προβολής στο εξωτερικό. 2. Μείωση ανεργίας - αύξηση της απασχόλησης χωρίς “αποκλεισμούς”. Προτεραιότητα στις έκτακτες δημοτικές θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό. Αναβάθμιση του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού - δημιουργία ΙΕΚ, με αντικείμενα τουρισμό, αγροδιατροφικό τομέα, νέες τεχνολογίες. 3. Αναβάθμιση των υποδομών υγείας, κάλυψη των άμεσων αναγκών κατοίκων και τουριστών, περισσότερη “Βοήθεια στο Σπίτι”, επαναλειτουργία του Γηροκομείου στο Σουληνάρι. 4. Επιστημονική παρακολούθηση - μελέτη των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα. Παροχή πληροφόρησης και συνδρομής για την χρηματοδότηση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, για αύξηση ή βελτίωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Αναστροφή των τάσεων φυγής των νέων. 5. Πραγματικά ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, ευνοϊκή αντιμετώπιση των νέων επιχειρήσεων με μείωση των δημοτικών τελών ή και κατάργηση για εγκατάσταση σε δυσπρόσιτες περιοχές. 7. Δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας, αναβάθμιση της λειτουργικότητας των δημόσιων χώρων και της ασφάλειας των πολιτών. 8. Προστασία, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 9. Προστασία και ένταξη στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου των περιοχών Αγριας Ζωής και Natura. 9. Χωροταξικός σχεδιασμός και οριστικός προσδιορισμός των χρήσεων γης, τέλος στα φαινόμενα της “κατά περίπτωση” αντιμετώπισης των πολιτών που θέλουν αξιοποιήσουν την περιουσία τους”.

 

Τάκης Καρβέλας

“Ο Δήμος Πύλου- Νέστορος μετά από 5 χρόνια μπορεί να βρίσκεται αναπτυξιακά σε τέτοιο επίπεδο που θα διασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη, η ευημερία των δημοτών, η διαφύλαξη του φυσικού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα είμαστε εμείς, η δημοτική αρχή, που θα διαμορφώσει έναν Δήμο πρότυπο, με βασικές αρχές: 1. Τη διοικητική ανασυγκρότηση στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου μας. 2. Τη ριζική αναδιοργάνωση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης με την λειτουργία και επέκταση των βιολογικών καθαρισμών (π.χ. Κορώνη - Χαρακοπιό). 3. Τον χωροταξικό σχεδιασμό σε όλο τον Δήμο μας, που θα διασφαλίσει αφενός την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και αφετέρου την αγροτική παραγωγή. 4. Τη συμβολή μας στην επίλυση οδικών προβλημάτων όπως Λαδά - Χώρα, Ριζόμυλος - Kορώνη και Καλαμάτα – Ριζόμυλος - Πύλο – Μεθώνη. 5. Τη λειτουργία του σταθμού προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στον Αγιο Νικόλαο Πύλου και την αποκομιδή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών. 6. Την ανάπτυξη προγραμμάτων προστασίας της Τρίτης ηλικίας (π.χ. λειτουργία Γηροκομείου στο Σουληνάρι) καθώς και των ΑμεΑ. 7. Την προώθηση του θεματικού τουρισμού, σχετικά με την αλιεία και την αγροτική παραγωγή. 8. Την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Θα είμαστε η δημοτική αρχή με κύρια χαρακτηριστικά την εργατικότητα, την εντιμότητα, την διαφάνεια και τη συνεργασία”.

 

Δημήτρης Καφαντάρης

“Αρχικά θα ήθελα να πω ότι όταν ανέλαβα το Δήμο Πύλου - Νέστορος, αν υπήρχε μια αναπτυξιακή κλίμακα θα λέγαμε ότι βρισκόταν στο 1 , αν όχι στο μηδέν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μεταξύ 6 -7 και αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας, του προγραμματισμού και των επιτυχημένων διεκδικήσεων μας. Στόχος μας λοιπόν είναι να φτάσουμε στο 10.

Βέβαια, η ανάπτυξη δεν είναι μια γενική και θεωρητική έννοια. Για να μπορέσει ένας τόπος να αναπτυχθεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Για να προσελκύσεις το επενδυτικό ενδιαφέρον απαιτούνται υποδομές. Για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη και όχι πυροτέχνημα απαιτείται ολιστική προσέγγιση.

Με άλλα λόγια απαιτούνται οδική πρόσβαση, υποδομές, όπως αποχετευτικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης, βιολογικός καθαρισμός, ελκυστικοί οικισμοί και πόλεις, καθαρός δήμος, ποιοτικά προϊόντα, επιχειρηματική ωριμότητα. Ολα αυτά τα στοιχεία αποτελούν προαπαιτούμενα. Εμείς εργαζόμαστε σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους δήμους, με αύξηση της επισκεψιμότητας, διεύρυνση της σεζόν, αναγνωρίσιμο τουριστικό brand name, αλλά και σειρά επενδυτικών κινήσεων. Η επιχειρηματικότητα των κατοίκων έχει τονωθεί, η απασχόληση των νέων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και φυσικά συνεχίζουμε με δράσεις περαιτέρω ενίσχυσής τους, αλλά και ενέργειες τόνωσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής μας δύναμης.

Θεωρώ ότι η επόμενη περίοδος θα είναι αυτή που ο Δήμος Πύλου - Νέστορος μπορεί να εκτοξευθεί αναπτυξιακά, αρκεί να ακολουθηθεί η επιτυχημένη πορεία που έχουμε χαράξει και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα”.


NEWSLETTER