Τρίτη, 28 Μαϊος 2019 09:01

Ρευστό τοπίο στην Καλαμάτα για Βασιλόπουλο - Κοσμόπουλο

Γράφτηκε από τον

 

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος που έχει προβάδισμα 7,82% και 2.726 ψήφους και ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας, που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη, καθώς αναμένεται να γίνουν επαφές με τους άλλους συνδυασμούς και να ανακοινωθούν -αν υπάρξει τέτοια περίπτωση- συνεργασίες ή στηρίξεις από τους άλλους υποψηφίους, που θα είναι καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος. Ενα ακόμα ζητούμενο είναι το τι θα κάνει η Ν.Δ. Αν θα ανακοινώσει επίσημη στήριξη στον Θαν. Βασιλόπουλο, για να παραμείνει ο δήμος στα γαλάζια χρώματα ή αν θα ζητήσει στηρίξεις στο πρόσωπό του από τις άλλες δύο υποψήφιες που προέρχονται από το κόμμα, τη Μαρία Οικονομάκου και την Ελένη Αλειφέρη.

Πάντως από τους υποψηφίους δημάρχους που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, εκφράζονται δυσαρέσκειες κι ενοχλήσεις προς τους συνδυασμούς που διεκδικούν τη νίκη και είναι πιο κοντά ιδεολογικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας:

Από το περιβάλλον του Θανάση Βασιλόπουλου εκτιμάται ότι το προβάδισμα των 7,82 μονάδων δείχνει μια δυναμική και είναι μια διαφορά που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο συνδυασμός κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 20% και να φθάσει το 22,60%, χάνοντας για λίγο τη 10η έδρα.

Με βάση την ενημέρωσή μας, ο Θαν. Βασιλόπουλος θα επιδιώξει να συναντηθεί με όλους τους άλλους υποψηφίους και να ζητήσει συνεννόηση και συνεργασίες. Οπως είναι γνωστό, με την απλή αναλογική και με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για να διοικηθεί ο δήμος και να προχωρήσει, θα απαιτηθούν συνεργασίες και συνθέσεις.

Στο συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου, ωστόσο, υπάρχει η άποψη ότι η διαφορά μπορεί να ανατραπεί και ως παράδειγμα αναφέρονται ανατροπές που έγιναν, όπως παλιότερα στο Δήμο Πύλου, όπου η διαφορά φάνταζε απλησίαστη. Αυτές τις μέρες αναμένεται να γίνουν συναντήσεις με τους άλλους υποψηφίους (πλην Κουκούτση και Οικονομάκου που έχει αποκλείσει τις συνεργασίες), με την προοπτική να αναζητηθούν προγραμματικές συγκλίσεις, που θα χρειαστούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από το συνδυασμό του Βασίλη Τζαμουράνη, όπου υπάρχει απογοήτευση, καθώς στο τέλος οριακά χάθηκε η ευκαιρία της διεκδίκησης του δήμου στο δεύτερο γύρο, αναμένεται άμεσα να ξεκαθαρίσει τι στάση θα κρατήσουν. Σε προσωπικές συζητήσεις ακούγονται διάφορες απόψεις, μεταξύ των οποίων της ελεύθερης επιλογής του κόσμου χωρίς υπόδειξη, αλλά και της αδιαφορίας στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Πηγές του συνδυασμού της Μαρίας Οικονομάκου επισημαίνουν πως θα λειτουργήσουν ως ομάδα. Τις επόμενες ώρες η υποψήφια δήμαρχος θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τα μέλη του συνδυασμού και όλοι μαζί θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν τη δεύτερη Κυριακή. Μέλη του συνδυασμού σε προσωπικές τους συζητήσεις δεν κρύβουν, πάντως, τη δυσφορία τους για τη στήριξη στελεχών της Ν.Δ. στον Θαν. Βασιλόπουλο και το γεγονός ότι δεν κράτησαν ουδέτερη στάση.

Από κύκλους της Ελένης Αλειφέρη επισημαίνεται πως η ίδια δεν θα δώσει κατεύθυνση και ο συνδυασμός θα είναι αυτός που θα συζητήσει και θα πάρει την απόφαση. Στέλεχος του συνδυασμού παρατήρησε ότι πέρα από την οποιαδήποτε απόφασή τους, τον πιο σημαντικό ρόλο θα παίξει η περίπτωση που είναι πολύ πιθανή, να ανακοινωθεί στήριξη από τη Ν.Δ. στο πρόσωπο του Θαν. Βασιλόπουλου.

Στην ομάδα του Μανώλη Μάκαρη υπάρχει προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό, καθώς υπήρχαν υψηλότερες προσδοκίες. Στις συζητήσεις καταγράφεται κριτική για μη ουσιαστική στήριξη από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και άδειασμα από στελέχη του, ενώ ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για στήριξη κάποιων στον Βασ. Κοσμόπουλο. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα μέλη του συνδυασμού για να καθορίσουν τη στάση τους τη δεύτερη Κυριακή.

Στο συνδυασμό “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” με επικεφαλής την Τόνια Κουζή κυριαρχεί η άποψη ότι δεν πρόκειται να δώσουν κατεύθυνση. Παρατηρούν ότι όλοι οι άνθρωποι, όπως και αυτοί που τους στήριξαν, είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, δεν είναι πρόβατα για να ακολουθήσουν υποδείξεις και εντολές. “Αυτή είναι η αρχή του συνδυασμού μας, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή προσωπικότητα”, μας επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Από το περιβάλλον του Δημήτρη Κουκούτση σημειώνεται ότι ο επικεφαλής “θα κάνει ό,τι πει ο συνδυασμός, τα μέλη του τον τίμησαν με τη συμμετοχή τους και αυτούς θα τιμήσει, καθώς δεν έχει υποχρέωση σε κανέναν άλλον και μόνο αυτούς θα ακούσει”.

Γ.Σ.