Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 09:17

Και ο Τατούλης δεν τήρησε τις υποσχέσεις του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Και ο Τατούλης δεν τήρησε τις υποσχέσεις του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου

 

Δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας, που βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με τις υποσχέσεις της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, που είχαν δοθεί πέρυσι στις 27 Φεβρουαρίου, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη.

Στη συζήτηση για τα δημόσια έργα και τις υποδομές, παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του γ.γ. Γιώργου Δέδε, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας οι δρόμοι Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι (άμεσα αυτό) και Μεσσήνη - Αρχαία Μεσσήνη.

Από τότε δεν έχει γίνει κανένα βήμα ένταξης ή κίνησης διαδικασίας για δημοπράτηση, παρά μόνο έχουν δοθεί και άλλες υποσχέσεις για ένταξή τους με μειωμένους προϋπολογισμούς (σε σχέση με αυτούς που προσδιορίζονται στις μελέτες) και κουτσουρεμένο αντικείμενο (για παράδειγμα να γίνει παρέμβαση μόνο στο τμήμα Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη), καθώς το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έχει λίγα χρήματα.

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, “ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης ενημέρωσε για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου ως τουριστικού, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για τους οδικούς άξονες και ζήτησε ΣΔΙΤ για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Εθεσε και το θέμα του αεροδρομίου Τρίπολης ως cargo και low cost, αναφέροντας πως είναι αίτημα 4 νομών”.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια συζήτηση στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, για τα θέματα της Μεσσηνίας: “Ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες ενημέρωσε πως το Μάρτιο θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές παρεμβάσεις από την Καλαμάτα έως το Πήδημα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι προτεραιότητα και θα αναβαθμιστεί τουριστικά και εμπορικά. Είπε ακόμη ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα γίνει διεθνές αεροδρόμιο». Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι η υλοποίηση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη «είναι δέσμευσή μας» και παρατήρησε πως θα κλείσει το δαχτυλίδι από Πάτρα έως Καλαμάτα, αναφερόμενος στο δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες, αλλά επέμεινε στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ζήτησε να ξανανοίξει και να λειτουργήσει σταδιακά ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο ως διεθνής γραμμή, αρχικά μέχρι το Αργος, εκτιμώντας ότι το τουριστικό τρένο δεν είναι βιώσιμο. Ζήτησε ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του λιμανιού και χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για το αεροδρόμιο, ενώ παρατήρησε πως χρειάζεται υπαλλήλους για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ακόμα, ζήτησε το φυσικό αέριο να φτάσει σε Καλαμάτα, Πάτρα και Πύργο, αλλά και να υπάρξει ενδιαφέρον για τη Μικρή Μαντίνεια, μετά την τελευταία κατολίσθηση, όπου κινδυνεύουν σπίτια.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης δήλωσε πως δεν πιστεύει στα αυτιά του με τόσα ωραία πράγματα που άκουσε. Ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας την αναβάθμιση του Παμίσου. Ζήτησε, επίσης, την αξιοποίηση του αεροδρομίου Τριόδου, είτε ως αυτοτελές αναπτυξιακό έργο είτε για να διευκολύνει την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις και την ιεράρχηση των έργων και ζήτησε το "αγκάλιασμα" και την επαναλειτουργία του τρένου, συμφωνώντας με το δήμαρχο Καλαμάτας για σταδιακή επαναλειτουργία. Χαιρέτισε το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι προτεραιότητα και, όσον αφορά το αίτημα για το αεροδρόμιο Τρίπολης, παρατήρησε πως δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση, αν δεν αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας που είναι προτεραιότητα.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ανέφερε ότι άκουσε με ανακούφιση την ανακοίνωση για το Καλό Νερό - Τσακώνα και χαιρέτισε την ανακοίνωση Τατούλη για το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Επίσης, ζήτησε βελτιώσεις στο νόμο 4412 για τη δημοπράτηση και υλοποίηση έργων, για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης χαρακτήρισε μείζονος σημασίας το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER