Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 09:44

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Ναβαρίνο: Διπλό μήνυμα για Ευρώπη και Τουρκία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ξεκάθαρα μηνύματα προς τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και προς την Τουρκία, έστειλε χθες από την Πύλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου έκανε, επίσης, επίθεση φιλίας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι “το μήνυμα αυτό συνίσταται στο ότι, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, μέσω της αντίστοιχης υπεράσπισης της εφαρμογής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες”.

Επεσήμανε πως “οι μεγάλες δυνάμεις και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ενωση -λόγω και του πλανητικού της ρόλου, που συνίσταται στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου- πρέπει να παρεμβαίνουν, ανά πάσα στιγμή, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, και να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι “όταν βλέπει η Ευρώπη την ειρήνη να τραυματίζεται και ιδίως στην γειτονιά μας, όπως συνέβη στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί να είναι απούσα. Επρεπε να είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή. Τώρα ακριβώς που η Ευρώπη αποφάσισε να εφαρμόσει, έστω και καθυστερημένα, το βασικό πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τώρα αντιληφθήκαμε πώς μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε και οι άλλες μεγάλες, από στρατιωτική άποψη, δυνάμεις, αντιλήφθηκαν ότι τούτη η ήπειρος και τούτη η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παίξει το ρόλο της”.

Σημείωσε πως “εμείς οι Ελληνες, από εδώ το Ναβαρίνο, ενθυμούμενοι τι συνέβη σε αυτόν τον τόπο και σε αυτή την θάλασσα, λέμε προς τους εταίρους μας, πως θα πρωταγωνιστήσουμε στο ρόλο, να είναι η Ευρώπη πρωταγωνίστρια σε ό,τι αφορά στην εμπέδωση της ειρήνης, στην υπεράσπιση του ανθρώπου και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Από οπουδήποτε και αν προέρχονται οι απειλές αυτές, για εμάς οι πραγματικοί σύμμαχοι είναι αυτοί που σέβονται την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, που σέβονται την ειρήνη και την δημοκρατία”.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι “από εδώ, την Πύλο, στέλνουμε προς την γείτονα Τουρκία το μήνυμα ότι για εμάς, τους Ελληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Τούτο, όμως, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Διευκρίνισε ότι “διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι εμείς, οι Ελληνες, αν χρειαστεί θα επιβάλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα και την στήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια”.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε “στον γενάρχη και εμβληματικό Βασιλιά της Πύλου, τον Νέστορα, που έμαθε στους Ελληνες, κατά την εκστρατεία της Τροίας, ότι η αρραγής ενότητα ήταν το σπουδαιότερο αγαθό για ν' αξιοποιήσουν την έμφυτη ανδρεία τους και την ισχύ τους, ότι η διχόνοια και ο διχασμός συνεπάγονται, μοιραίως, ολέθριες επιπτώσεις. Στην Ιλιάδα ο Ομηρος βάζει στο στόμα του Νέστορα, κατά τις στιγμές του μεγάλου διχασμού των Ελλήνων, την ακόλουθη, χαραγμένη για πάντα στην παγκόσμια ιστορία και λογοτεχνία, ρήση: "Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιός εστιν εκείνος, ος πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος". Το διαχρονικό μήνυμα του Νέστορα αποτελεί και σήμερα, για εμάς, τους Ελληνες, την πολυτιμότερη παρακαταθήκη, ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, το λαό μας και το έθνος. Οταν καλούμεθα να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια”.

"ΕΠΙΘΕΣΗ" ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την άφιξή του στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, για τη δοξολογία, είχε θερμή χειραψία και χαιρετισμό με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Με την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ξεκίνησε να επισκεφθεί τη φρεγάτα “Ψαρά” που ήταν στο λιμάνι της Πύλου μαζί με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Τάκη Καρβέλα, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάει μαζί του στο πολεμικό πλοίο. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο με τον αρχηγό του Στόλου και το πλήρωμα της φρεγάτας, καθώς και με αξιωματικούς του ρωσικού πολεμικού πλοίου, που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πύλου.

Γ.Σ.