Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 17:39

Ο υπ. ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άγ. Χάγιος στην “Ε”: “Κρίσιμο να εκφραστεί η λαϊκή οργή απέναντι στο ευρωμνημονιακό καθεστώς”

Γράφτηκε από τον
Ο υπ. ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άγ. Χάγιος στην “Ε”: “Κρίσιμο να εκφραστεί η λαϊκή οργή απέναντι στο ευρωμνημονιακό καθεστώς”

“Αγωνιζόμαστε για να εκφραστεί, στις κάλπες και στο δρόμο, η οργή του λαού ενάντια στην αποκρουστική ΕΕ” σημειώνει μεταξύ άλλων ο καταγόμενος από τη Μεγαλόπολη υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγγελος Χάγιος μιλώντας στην “Ε” λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;

Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα να εκφραστεί η λαϊκή οργή απέναντι στο ευρωμνημονιακό καθεστώς, ενάντια στη σταθεροποίηση και επέκταση για δεκαετίες της μνημονιακής / καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των εθνικισμών και της πολεμικής απειλής. Να αποδυναμωθεί και να ηττηθεί το διπολικό σύστημα αστικής διαχείρισης και εναλλαγής (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με τους αντίστοιχους δορυφόρους τους ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.α.). Να ενισχυθεί η υπαρκτή διάθεση και τάση ανατροπής τους και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών προς τα αριστερά, από ένα ρωμαλέο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό λαϊκό κίνημα και μια ανατρεπτική αριστερή αντιπολίτευση, με πρωτοπόρο ρόλο σ’ αυτήν μιας ισχυρής και μετωπικής, αντικαπιταλιστικής - αντιΕΕ διεθνιστικής Αριστεράς; Απορρίπτουμε, επομένως, τα εκβιαστικά διλήμματα: Μνημονιακή βαρβαρότητα διαρκείας ως το 2060, «με κοινωνική ευαισθησία» (ΣΥΡΙΖΑ) ή «χωρίς αναισθητικό» (ΝΔ), «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», «Μακρόν - Μέρκελ ή Σαλβίνι - Ορμπαν»! Να αναδειχθεί πιο ισχυρή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ευρύτερη αγωνιστική συμπόρευση για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για αντικαπιταλιστική - διεθνιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ του κεφαλαίου, του ρατσισμού και του πολέμου. Ενάντια στην κυβέρνηση των ευρωμνημονίων και τη δεξιά αντιπολίτευση. Ενάντια σε ΝΑΤΟ - ιμπεριαλισμό - εθνικισμό. Ενάντια σε ακροδεξιά - ρατσισμό - φασιστική απειλή. Για την ειρήνη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών.

Στο προεκλογικό σποτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσιάζεται ένα κορίτσι που κάνει ποδήλατο και προσπαθεί να βγει από μια γειτονιά, όπου έχει εγκλωβιστεί, αλλά εμποδίζεται συνεχώς από μαυροφορεμένους άνδρες. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην Ε.Ε.;

Είναι γεγονός ότι είναι εγκλωβισμένη στην ΕΕ και στο καθεστώς καταπίεσης και ταπείνωσης ως το 2060 που έχουν συμφωνήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με τα αιματηρά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους, την υπερεκμετάλλευση των μνημονιακών μέτρων και των καπιταλιστικών «μεταρρυθμίσεων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αγωνιζόμαστε για να εκφραστεί, στις κάλπες και στο δρόμο, η οργή του λαού ενάντια στην αποκρουστική ΕΕ. Δεν διαλέγουμε δεσμοφύλακα στην ευρωφυλακή. Ενισχύουμε ένα αριστερό ανατρεπτικό σχέδιο ρήξης και αποδέσμευσης από αυτήν, από θέσεις αντικαπιταλιστικές και διεθνιστικές. Για να σταλεί μήνυμα στους μανδαρίνους των Βρυξελλών και κυρίως στους λαούς όλης της Ευρώπης πως υπάρχει άλλος δρόμος διεθνιστικής συνεργασίας σε ρήξη με την ΕΕ και σε πόλεμο με τους εθνικιστές, τύπου Σαλβίνι και Λεπέν, που θέλουν να ξαναχωρίσουν τους λαούς και τους εργαζόμενους. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων και όχι για φιλοδωρήματα

Τι απαντάτε σε όσους συχνά αναρωτιούνται για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές κομμάτων που τάσσονται ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε.;

Οτι είναι ανάγκη να παρέμβουν με τρόπο ανατρεπτικό. Αυτό επιχειρεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με απόλυτη την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου δεν διορθώνεται, δεν μεταρρυθμίζεται. Η ΕΕ μόνον ανατρέπεται και διαλύεται με την αντιΕΕ διεθνιστική, αντικαπιταλιστική πάλη των λαών και των εργαζομένων. Μια άλλη Ευρώπη της εργασίας και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι δυνατόν να κτιστεί μόνο πάνω στα ερείπια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ό,τι αυτή εκφράζει. Η πάλη για την έξοδο από την ΕΕ, σε κάθε χώρα, αποτελεί την πιο συνεπή ταξική επιλογή για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων και στόχων πάλης των εργαζομένων και του λαού, καθώς απέναντι σε κάθε δίκαιο λαϊκό αίτημα ορθώνεται απειλητική η απαγόρευση της ΕΕ. Η έξοδος από την ΕΕ θα ενισχύσει την ικανότητα του λαϊκού κινήματος να αποσπάσει κατακτήσεις, να βελτιώσει τον κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό. Δεν ξεχνάμε πως με το «ναι στην ΕΕ - όχι στο μνημόνιο» και το «καμιά θυσία για το ευρώ» του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το 3ο μνημόνιο και οι μνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι το 2060. Η μαζική πολιτική πάλη για άμεση αντικαπιταλιστική διεθνιστική αποδέσμευση από την ΕΕ αποτελεί αναγκαίο στόχο και «λυδία λίθο» για την πολιτική τοποθέτηση κάθε πολιτικής δύναμης της Αριστεράς. Κι αυτό γιατί εκφράζει την επιλογή ρήξης με τους πυλώνες της αστικής κυριαρχίας στην Ελλάδα (και η ΕΕ είναι ένας από τους κύριους), αδυνατίζει το σύστημα εξουσίας (καθώς η ΕΕ είναι από τα ισχυρά στοιχεία του), ανεβάζει το πολιτικό επίπεδο συνείδησης των εργαζομένων και συγκροτεί το κοινωνικό υποκείμενο της ανατροπής.

Πώς πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη στα "φαντάσματα" του φασισμού και του ρατσισμού, που εξακολουθούν να την απειλούν;

Δεν είναι η ενίσχυση του Μακρόν και της Μέρκελ, του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, που θα φράξει τον δρόμο στην Ακροδεξιά. Αλλά η ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που φράζουν καθημερινά το δρόμο στην πολιτική τους. Που αντιπαλεύουν την αστική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ αποφασιστικά και για αυτό μπορούν και συγκρούονται μέχρι το τέλος με την Ακροδεξιά. Που αντικρούουν την ιδεολογική βάση της συγκρότησής της. Τον εθνικισμό -και πρώτα από όλα τον εθνικισμό του κεφαλαίου- όπως στην πρόσφατη μάχη για το διεθνιστικό όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον ρατσισμό, όπως στις μάχες για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολειά, για ανοιχτά σύνορα. Είναι άθλια η προσπάθεια των ιδεολόγων του συστήματος να τσουβαλιάσουν την αστική, εθνικιστική, ρατσιστική, ακροδεξιά, «ευρωσκεπτικιστική» ψευτοαντίθεση στην ΕΕ με την εργατική και λαϊκή, αριστερή και διεθνιστική πάλη κατά της ΕΕ, για ρήξη και αποδέσμευση από τον μηχανισμό αυτό. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνουν και στον δρόμο τη μάχη με μαζικές διαδηλώσεις απέναντι σε κάθε φασιστοσύναξη και για να μπει στη φυλακή η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Στην εσωτερική πολιτική και ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα ακολουθήσουν, εξετάζετε ως κόμμα συνεργασίες με άλλες κομματικές δυνάμεις για την ενίσχυση του δικού σας μετώπου;

Αυτό που απαιτείται, σήμερα, είναι μια Αριστερά των εργατικών λαϊκών και νεολαιίστικων αναγκών και δικαιωμάτων με σχέδιο αντικαπιταλιστικής ανατροπής, όχι απλά αντιμνημονιακή, αφού τα μνημόνια δεν φεύγουν χωρίς ρήξη με την αστική τάξη ούτε «ουρά» των μακεδονομάχων και των τουρκοφάγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά, παρά μόνο στο να την διασύρει μιλώντας στο όνομά της. Επιδιώκουμε απαντήσεις που δεν θα έρθουν από το παρελθόν, με γραμμή του «παλιού καλού» ΣΥΡΙΖΑ που αυτή οδήγησε στην ήττα και την απογοήτευση. Ούτε με τη μίζερη, ηττημένη λογική «κομματικής καθαρότητας», που ζητάει μονότονα από τον λαό «να βγάλει συμπεράσματα» αντί να συμβάλει τώρα σε ένα μετωπικό σχέδιο ρήξης με την αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μιας Αριστεράς με στρατηγική απάντηση στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό, για την εργατική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση. Με τη σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση να γίνεται έμπνευση και οδηγός για το σήμερα και όχι αναπαράγοντας τον ηττημένο «υπαρκτό σοσιαλισμό». Η προσπάθεια αυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν έχει σχέση με λογικές ελέγχου και κομματικής ή εκλογικής εκμετάλλευσης. Είναι αυτή που συμβάλλει στο αναγκαίο μέτωπο αγώνα και στην ανάπτυξη της συλλογικότητας του οργανωμένου λαού, στην ταξική ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του κινήματος, στην προώθηση, με ενωτική τακτική συσπείρωσης κάθε μαχόμενης δύναμης.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίζουν για πρώτη φορά οι σημερινοί 17άρηδες. Γιατί να επιλέξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Για μια αντάρτικη περήφανη απάντηση σε όλους αυτούς που λεηλατούν τη ζωή, τις ελπίδες και το μέλλον τους. Για μια συμπόρευση με την ανατρεπτική Αριστερά που είναι η πιο αποφασιστική και δημιουργική τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια Αριστερά που θα σηκώσει ξανά τις κόκκινες σημαίες, με τις αξίες της Αριστεράς που δεν προσκύνησε ποτέ, που κοιτούσε το κόκκινο βάθος του ουρανού ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές.

 

Βιογραφικό

Ο Αγγελος Χάγιος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής 2010-2014, με το ψηφοδέλτιο “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή”, που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων 1982-90 με το συνδυασμό του ΚΚΕ. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα της νεολαίας, μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙΕΦΕΕ, ως φοιτητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜ Πολυτεχνείου. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 μαζί με πολλούς άλλους που επέλεξαν τη ρήξη με την πολιτική επιλογή αστικής διαχείρισης και συμμετοχής στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη με ΝΔ και οικουμενικής με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ αφού εργάστηκε ως μισθωτός μηχανικός και για πολλά χρόνια σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων οργάνωσης/διοίκησης φορέων ΟΤΑ.


NEWSLETTER