Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 19:31

Η υπ. ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βέρα Αποστολοπούλου - Καλκαβούρα στην “Ε”: Η Ελλάδα να ακολουθήσει τα υγιή παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών”

Γράφτηκε από τον

“Τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν στην Ε.Ε. με ευθύνη του Λαϊκού κόμματος έφεραν ανεργία, οικονομική ασφυξία και ανασφάλεια στους πολίτες. Τώρα είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη”.

Αυτό τονίζει η Μεσσήνια στην καταγωγή υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βαρβάρα (Βέρα) Αποστολοπούλου – Καλκαβούρα, σε συνέντευξή της στην “Ε”. Παρατηρεί πως “η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει υγιή παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορους τομείς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνική και οικονομική ευημερία”.

 Ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή, αλλά η κομματική αντιπαράθεση αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή με το βλέμμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

Οι ευρωεκλογές στη χώρα μας μπορεί να θεωρούνται από πολλούς ως «δεύτερης κατηγορίας» εκλογές. Αυτό όμως είναι λάθος, εάν λάβουμε υπόψη ότι το 80% των αποφάσεων λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να τις υιοθετήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. προκειμένου να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη πολώνουν το κλίμα για να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση, αδιαφορώντας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη σημασία των ευρωεκλογών. Οι πολίτες όμως δεν πρέπει να δίνουν σημασία στη στείρα αντιπαράθεση των δύο, που επικεντρώνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να στείλουν στην Ευρωβουλή τους άξιους και τους ικανούς ανθρώπους που θα παλέψουν για μια Ευρώπη της δημιουργίας και της ανανέωσης.

Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;

Το Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής στην Ελλάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πιστεύει ότι μπορούμε να πορευτούμε σε μια κοινή πορεία όλοι οι Ευρωπαίοι, με σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες. Η ενδυνάμωση της αντίληψης ότι ζούμε σε έναν κοινό χώρο, με παρόμοια προβλήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που επιδιώκουν την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μέλλον πρέπει να ταυτίζεται με την αλληλεγγύη των λαών μας, με τη συνεργασία και την πρόοδο, με τη συμβολή όλων όσοι αγαπούν την ειρήνη και την ευημερία. Τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν στην Ε.Ε. με ευθύνη του Λαϊκού κόμματος έφεραν ανεργία, οικονομική ασφυξία και ανασφάλεια στους πολίτες. Τώρα είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής και στηρίζοντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

 Ποιος είναι ο δικός σας στόχος; Τι ήταν εκείνο που μέτρησε στην απόφασή σας να αποδεχθείτε την πρόσκληση του ΚΙΝΑΛ να είστε υποψήφια;

Είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμένα η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο και την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά, διότι νομίζω ότι η συμμετοχή μου θα μπορούσε να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, επειδή θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Επίσης, νομίζω ότι η συμμετοχή μου θα μπορούσε να δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους νέους που βρίσκονται εκτός συνόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Γενικότερα θεωρώ ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων στην πολιτική μπορεί να «αναζωογονήσει» το πολιτικό σύστημα και να συμβάλει στον εμπλουτισμό του πολιτικού βίου με νέες ιδέες. Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες γνώσεις μου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης αποβλήτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, θεωρώ πως αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς είναι βασικά θέματα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο και πιστεύω ότι μπορώ να συνδράμω ενεργά.

Στην Ευρώπη υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ακροδεξιά ενισχύεται σε αρκετές χώρες. Τι πρέπει να αλλάξει στην Ε.Ε. για να γίνει πιο ελκυστική κι αποδεκτή στους λαούς;

Πιστεύω ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη είναι ευκαιριακή και δεν έχει χαρακτηριστικά «μόνιμης εγκατάστασης». Οφείλεται δε σε θέματα που αφορούν κυρίως στο μεταναστευτικό, στην ανεργία και στον εθνικισμό που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει ιδεολογικό υπόβαθρο και για αυτό πιστεύω ότι η πορεία της θα είναι φθίνουσα. Αρκεί βεβαίως τα δημοκρατικά κόμματα να σκύψουν περισσότερο πάνω στα προβλήματα των πολιτών και να δώσουν λύσεις αξιόπιστες, μόνιμες και αποτελεσματικές. Να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την αύξηση της φτώχειας και να διαχειριστούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό οργανωμένα, δημοκρατικά και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είστε από τους νέους που εργάζεστε και ζείτε στο εξωτερικό, στη Σουηδία. Πώς μπορεί να αντιστραφεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων και των άξιων από την Ελλάδα;

Για να αντιστραφεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων και γενικότερα των άξιων ανθρώπων από την Ελλάδα απαιτείται η ανάπτυξη πολλών τομέων της οικονομίας ή/και η στροφή σε παραγωγικότερους τομείς, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, καθώς και η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει υγιή παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορους τομείς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνική και οικονομική ευημερία. Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη κατάρτισης φιλόδοξου προγράμματος εκπαίδευσης των νέων σε σχολεία και πανεπιστήμια και στην ανάγκη ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στα πανεπιστήμια, ώστε να προωθηθεί η καινοτομία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό της φορολογίας. Κυρίως όμως απαιτείται πολιτική βούληση για συντονισμένες ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Σουηδία που ζείτε, τι είναι εκείνο που σας έχει κάνει εντύπωση και αξίζει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε στη χώρα μας;

Παρόλο που αναγκάστηκα να φύγω από την πατρίδα μου, αισθάνομαι τυχερή που ζω στη Σουηδία, διότι είναι μια χώρα με ανθρωποκεντρικές πολιτικές, σέβεται τη μητέρα, τον πατέρα, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, το μετανάστη, το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα. Είναι ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες και αυτοί το εμπιστεύονται. Επιπροσθέτως, η Σουηδία, μέσα από την εκπαίδευση, έχει καλλιεργήσει διαχρονικά την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών της, με αποτέλεσμα η διαλογή των σκουπιδιών να γίνεται από τους πολίτες σε ξεχωριστούς κάδους για γυαλιά, πλαστικά, μέταλλα, χαρτιά, μπαταρίες, ηλεκτρονικά και οργανικά απορρίμματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σκουπίδια για τη Σουηδία αντί να είναι πρόβλημα, είναι αξιοποιήσιμα με διάφορους τρόπους, όπως η παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανσης. Οραμά μου είναι να υιοθετήσει και η χώρα μας υγιή παραδείγματα άλλων χωρών, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.