Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 21:27

Προβολές της ταινίας "Μια υπέροχη ζωή" στη Δυτική Μάνη από το Σωματείο "Ναρτούρα"

Γράφτηκε από την
Προβολές της ταινίας "Μια υπέροχη ζωή" στη Δυτική Μάνη από το Σωματείο "Ναρτούρα"

 

Ξεκινούν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου οι κινηματογραφικές προβολές της χριστουγεννιάτικης κλασικής ταινίας "It’s a wonderful life" ("Μια υπέροχη ζωή") του Φρανκ Κάπρα, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και Φύση "Ναρτούρα".

Αναλυτικότερα, η “Ναρτούρα” διοργανώνει -εν όψει των Χριστουγέννων- για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μια σειρά κινηματογραφικών προβολών σε ορεινά χωριά της Δυτικής Μάνης. Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της “Ναρτούρα” με τη Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, καθώς και με τοπικούς, πολιτιστικούς φορείς της Δυτικής Μάνης.

Οι φορείς που συμμετέχουν (σύμφωνα με το πρόγραμμα προβολών) είναι: Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιωτών “Η Κοίμησις της Θεοτόκου”, Πολιτιστικός Σύλλογος Θαλαμών, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροπηγίου “Η Ζαρνάτα”, Σύλλογος Γυναικών “Οι Πραστιώτισσες”, Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Προσηλίου, Σύλλογος Λαγκάδας Μάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Δολών “Ο Αγιος Νικόλαος”, Σύλλογος “Μαχάων” Κάμπου.

Ολες οι προβολές θα ξεκινούν στις 7 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες και 10'.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Παρασκευή 30/11 Καστάνια, Δημοτικό Σχολείο. Σάββατο 1/12 Θαλάμες, Δημοτικό Σχολείο. Κυριακή 2/12 Σταυροπήγιο, Δημαρχείο. Παρασκευή 7/12 Προάστιο, Δημοτικό Σχολείο. Σάββατο 8/12 Νεοχώρι, Πολιτιστικό Κέντρο. Κυριακή 9/12 Προσήλιο, Δημοτικό Σχολείο. Παρασκευή 14/12 Λαγκάδα, καφενείο Φώτη Λιοκαρέα.  Σάββατο 15/12 Δολοί, κυλικείο Αγ. Βασιλείου Κάτω Δολών. Κυριακή 16/12 Κάμπος, Δημαρχείο.

Στη δράση αυτή του σωματείου “Ναρτούρα” συμμετέχει και ο σύλλογος “Καθαρή Μάνη” με ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται πριν την έναρξη της ταινίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η κλασική, χριστουγεννιάτικη ταινία του 1946 “It’s a wonderful life" ("Μια υπέροχη ζωή"), που θα προβληθεί φέτος, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έχει ελληνικούς υπότιτλους. Θεωρείται μία από τις πιο αισιόδοξες ταινίες, καθώς μία από τις 13 καλύτερες κλασικές ταινίες παγκοσμίως. Ταινία παρεξηγημένη, αφού προτάθηκε για 5 Οσκαρ, αλλά δεν είχε την ανάλογη εμπορική επιτυχία και σχεδόν ξεχάστηκε, αναγνωρίστηκε δεκαετίες αργότερα, επανεκτιμήθηκε από κριτικούς και κοινό, έλαβε σταδιακά θρυλική υπόσταση και πλέον θεωρείται μια από τις κλασικότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Φρανκ Κάπρα σκηνοθετεί μια αριστουργηματική και πάντα επίκαιρη γλυκόπικρη κωμωδία που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά όλων όσοι “ξεχνούν τις ευλογίες” τους. Αποφεύγοντας τις φλύαρες ηθικολογίες, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αφηγηματική του άνεση, την ευρηματικότητα και το χιούμορ του και σε συνδυασμό με την υποκριτική δεινότητα του Τζέιμς Στιούαρτ, σκιαγραφεί υπέροχα τη θριαμβευτική μετάβαση από την αυτοκαταστροφή στην ψυχική ανάταση.

Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Στιούαρτ και Ντόνα Ριντ.

Σύντομη περιγραφή: Ο Τζορτζ Μπέιλι, ένας καλόκαρδος και συμπονετικός άνθρωπος, απογοητευμένος και πιεσμένος οικονομικά, ετοιμάζεται παραμονή Χριστουγέννων να δώσει τέλος στη ζωή του, ώσπου εμφανίζεται ο φύλακας-άγγελός του.


NEWSLETTER