Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 08:27

Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας (βίντεο)

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιορτάζει την ερχόμενη εβδομάδα την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με μια σειρά εκδηλώσεων. Φετινό θέμα του εορτασμού είναι η γαστρονομία.

Χθες δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Γαλλοφωνίας 2019 που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με φορείς της πόλης, από την προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, τον γαστρονομικό σύμβουλο επιχειρήσεων Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, τον εκπρόσωπο του ξενοδοχείου Elite City Resort Νίκο Μαλαπέτσα, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδη Μουτζούρη και τον εκπρόσωπο του Σχολείου Τουρισμού Ανδρέα Ζαγάκο.

Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Sylvie Dufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Τόνια Καραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη υπό τον συντονισμό της ΔΚΒ Καλαμάτας.

Η Εβδομάδα Γαλλοφωνίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και φέτος συμπράττουν στην προσπάθεια σημαντικοί άνθρωποι και φορείς της πόλης.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι οι εξής:

- 13 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Elite City Resort, στις 7 μ.μ., θα διεξαχθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γαλλοφωνία και γαστρονομία». Στο στρογγυλό τραπέζι θα προσεγγίσουν τις διαπολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θα καταδείξουν τη λειτουργική διάσταση της γαλλικής γλώσσας μέσα από το παράδειγμα της ένταξης της γαλλικής γαστρονομίας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Jean – Marie Hoffmann, executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Ντίνα Νικολάου, σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι. Κώστας Παπαδημητρίου, οινολόγος, επιχειρηματίας. Παναγιώτης «Γαστροναύτης» Παπανικολόπουλος, τροφογράφος, γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort. Για την περίσταση, το εστιατόριο Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου έχει σχεδιάσει δείπνο γευσιγνωσίας με γαλλικές σπεσιαλιτέ σε προσιτή τιμή. Για το δείπνο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, σε απευθείας επικοινωνία με το ξενοδοχείο στο τηλ. 27210 22434.

- 16 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 11 π.μ., θα διεξαχθεί ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Οι μαραθώνιοι ανάγνωσης είναι ένας πανελλήνιος θεσμός για τον εορτασμό της ημέρας γαλλοφωνίας. Διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα, από εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Το 2017 η ΔΚΒ Καλαμάτας ξεκίνησε, διοργανώνοντας τον 1ο μαραθώνιο στην Καλαμάτα με 95 αναγνώστες. Το 2018 ο αριθμός ανέβηκε στους 180 και η διεύρυνση στο νομό ήταν μεγάλη. Φέτος, διοργανώνει ίσως τον μεγαλύτερο μαραθώνιο στη χώρα με 285 αναγνώστες από 22 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 4 κέντρα ξένων γλωσσών. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν είναι οι εξής: 2ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας, τα Δημοτικά Σχολεία Εύας, Βαλύρας, Θουρίας και Αριστομένη, το 2ο Δημοτικό Γαργαλιάνων και τα 2ο και 3ο Δημοτικά Κυπαρισσίας, καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Αρφαρών, Πεταλιδίου και Μερόπης, τα 1ο και 2ο Δημοτικά Χώρας και το Δημοτικό Σχολείο Κορώνης, καθώς και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Επίσης συμμετέχουν τα Γυμνάσια 3ο και 4ο Καλαμάτας, της Χώρας, της Καρδαμύλης και του Πεταλιδίου, καθώς και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών: Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Saint-Exupéry Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Ma cour de français Ειρήνη Κυριακού, Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Κάλλια Ταβουλάρη και Κέντρο Ξένων Γλωσσών Γκόνη - Κάραλη.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Γαλλικής Γλώσσας (αλφαβητική σειρά) που συμμετέχουν είναι: Dufresne Sylvie, Γιαννακοπούλου Κυριακή, Δημάκου Μαρία - Ελένη, Δρέτα Μαρία, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κονταξή Μαρία, Κυριακοπούλου Λουκία, Κυριακού Ειρήνη, Λάμπου Χριστίνα, Μπουγιούκου Κατερίνα, Μυρίλλα Δήμητρα, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια, Τζιφή Μαρία, Τσιτσοπούλου Σωτηρία.

Το βιβλίο που θα διαβαστεί φέτος είναι το “La vraie recette de l’amour” της Agnès Laroche. Η συγγραφέας επιφυλάσσει μια μικρή διαδικτυακή έκπληξη στους συμμετέχοντες. Πρώτος αναγνώστης ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης.

- 17 Μαρτίου 2019, πολυχώρος Α49, στις 5 μ.μ. και στις 7.30 μ.μ. θα γίνει προβολή ταινιών γαλλόφωνου κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους. Η τελευταία μέρα εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους γαλλόφωνους. Θα προβληθεί αρχικά η ταινία «Ratatouille» για παιδιά και στη συνέχεια η ταινία «Le dîner de cons» για τους ενήλικες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.


NEWSLETTER