Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 17:44

Τριήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμάτα για την ελληνική μουσική

Γράφτηκε από την

Τριήμερο εκδηλώσεων για την ελληνική μουσική παράδοση ξεκίνησε στην Καλαμάτα από χθες και θα διαρκέσει έως αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, χθες και σήμερα φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο έκθεση Τέχνης και Επιστήμης (ώρες επίσκεψης 5 - 9 μ.μ και 10 π.μ - 2 μ.μ.), η οποία -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- “αποτελεί επισκόπηση της τέχνης της ελληνικής μουσικής μέσα από το έργο Ρωμιών μουσικών και των μεγαλύτερων συνθετών όλων των εποχών καθώς και μέσα από την παρουσίαση γνωστών και αγνώστων ελληνικών μουσικών οργάνων που αποτελούν στοιχεία του ελληνικού πνεύματος”.

Εξ άλλου, σήμερα στην Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου, από τις 5 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση με θέμα "Οι σπουδές της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής", στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν εισηγήσεις από διευθυντές των σχολών των Μητροπόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα παρουσιάσουν το μέχρι τώρα έργο τους, ενώ θα αναφερθούν και στις προοπτικές εξέλιξής τους.

Αύριο στο κτήριο της σχολής, απέναντι από τον ναό της Υπαπαντής, θα πραγματοποιηθεί, από τις 5 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα, εκδήλωση με θέμα "Οι ψάλτες και η Ψαλτική Τέχνη στο Βυζάντιο (Μέσα από την περίπτωση του υμνογραφήματος του Ακαθίστου Υμνου)”.

Στο πλαίσιο του τριημέρου, τέλος, είναι προγραμματισμένες και συναυλίες -η πρώτη από τις οποίες δόθηκε χθες στις 8.30 το βράδυ, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Ηταν, ειδικότερα, μία συναυλία κλασικής ρωμαίικης μουσικής από συνθέτες της Πόλης, με το σύνολο "Χορίαμβος" της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Σήμερα θα δοθεί στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, συναυλία δημοτικής μουσικής με τις χορωδίες του Μουσικού Ομίλου "Ορφεύς", του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και το Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής "Χορίαμβος".

Τέλος, αύριο στις 8 το βράδυ, θα δοθεί στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας συναυλία παλαιοβυζαντινής μουσικής από τα ψαλτικά σύνολα "Ρωμαίικο" και "Χόρευμα," με τίτλο "Αγγελος Πρωτοστάτης ήχος πλ. δ'. Ηχοι του τότε και του σήμερα".

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη για όλους.