Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 08:09

“Η υπογραφή της Συνθήκης  της Σαπιέντζας το 1209” από Andrea Nanetti και Μανιατάκειο

Γράφτηκε από την
“Η υπογραφή της Συνθήκης  της Σαπιέντζας το 1209” από Andrea Nanetti και Μανιατάκειο

 

Το βιβλίο του καθηγητή Andrea Nanetti με τίτλο «Στις Απαρχές Του Κράτους Της Θάλασσας Της Βενετίας – Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209» θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (Παρθενώνος 14, Αθήνα).

Tο βιβλίο, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μανιατάκειου Ιδρύματος με τον Andrea Nanetti και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός της υπογραφής της Συνθήκης Σαπιέντζας (1209) μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, η οποία ρύθμιζε το καθεστώς στην Πελοπόννησο, μετά την λατινική κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Βιλλεαρδουίνου και του Ραφαήλ Γκένο στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων, στο νησί Σαπιέντζα απέναντι από τη Μεθώνη. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Βενετία έπαιρνε τα λιμάνια της Μεθώνης και της Κορώνης μετά των εξαρτημένων περιοχών τους, καθώς και του Ναυαρίνου με την περιοχή που το περιελάμβανε μέχρι την Ασίνη. Επίσης οι Ενετοί μπορούσαν να εμπορεύονται ελεύθερα σε όλα τα λιμάνια της Πελοποννήσου. Ο Βιλλεαρδουίνος έδωσε όρκο πίστης στην Βενετία και κάθε χρόνο έπρεπε να στέλνει στους Ενετούς τρία μεταξωτά χρυσοκέντητα παραπετάσματα. Η Συνθήκη της Σαπιέντζας υπήρξε το εργαλείο με το οποίο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η πολιτική των Ενετών κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ευάγγελος Χρυσός (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πέτρος Θέμελης, (Αρχαιολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών σπουδών), Αθηνά Χατζηπέτρου (Πρόεδρος Σαμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), Μαρίνα Κουμανούδη (Κύρια Ερευνήτρια στον Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.). Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Dr Δημήτρης Μανιατάκης, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Efisio Luigi Marras και ο Υπεύθυνος του Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Χαράλαμπος Γάσπαρης.


NEWSLETTER